Renault Scenic – Lækker familiebil kæmper med elbil-disciplinerne

Motors vurdering
Renault Scenic
- Indretning
- Udstyr
- Køreegenskaber
- Dørhåndtag
- Stilke/gearvælger
- Garanti
Fabriksdata
-
Motor1 elmotor – forhjulstræk. Batteri (brutto/netto): 65/60 kWh
-
CO2 udledning0 g/km
-
Effekt170 hk
-
Moment280 Nm
-
Topfart150 km/t.
-
Acc. (0-100)8,6 sek.
-
Køreklar vægt1.747 kg
-
Maks. påhængsvægt1.100 kg
-
Bagagerum545 liter
-
Akselafstand279 cm
-
Officiel rækkevidde420 km
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / 2 / 12Batteri: 8 år/160.000 km
-
MålL:447 cm B:186 cm H:157 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 3,65 kr./km
- Målt rækkevidde 290 km
Skal man kort fremhæve tre gode egenskaber ved Scenic, så er det bagsædet, bagagerummet og førerpladsen. Her skiller bilen sig meget positivt ud, og det er med til at gøre Scenic til en særdeles god bil for børnefamilier. Det er kort og godt let at få plads til det meste, ligesom bilen er let at køre.
På minussiden er det rækkevidden, energiforbruget og ladetiden, der ikke klarer sig lige så godt som hos de fleste af konkurrenterne. Dermed har Scenic svært ved at gøre sig gældende på de traditionelle elbilparametre.
Men o.k., den er ikke dårlig, og har man behov for mere rækkevidde, kan man overveje udgaven med et større batteri. Den koster 25.000 kr. mere og byder så på et batteri på 87 kWh i stedet for denne udgaves 60 kWh.

Hvordan kører Renault Scenic?
Køreindtrykket er godt, og selvom bilens 170 hk ikke er meget blandt elbiler, føles de fuldt ud tilstrækkelige. Betjeningen af bilen kræver tilvænning, og særligt de tre stilke i højre side af rattet er svære at finde rundt i. Den øverste styrer gearet, den midterste viskerne, og den nederste radioen. Det giver mange sjove oplevelser, hvor viskerne går i gang, når man tror, man skal til at køre.
Det var ikke alle på testholdet, der var tilfredse med førersædet, der var svært at indstille korrekt, idet ryglænsindstillingen ikke er trinløs, og sædehynden ikke kan vinkles, som man ønsker det.
Men det er trods alt intet mod den irritation, som de udvendige dørhåndtag kan skabe. Det er kort og godt en konstruktion, som slet ikke giver mening i hverdagen.

Hvilken Renault Scenic er bedst?
I denne udgave af Scenic er batteriet med sine 60 kW pænt i størrelsen, og det betyder, at rækkevidden er rimelig. Det officielle WLTP-tal siger 420 km, men på FDMs test ved 110 km/t kørte denne udgave af Scenic, hvad der svarer til 290 km ved 20 grader og 245 km ved 0 grader. Det giver en effektivitet på middelmådige 4,8 km/kWh ved 20 grader.
Har man behov for mere rækkevidde, kan man også få Renault Scenic med et større batteri på hele 87 kWh. Her er merprisen på 25.000 kr. for en udgave med samme udstyrsniveau. Vælger man i stedet den version, vil rækkevidden i praksis vil være en del længere – her omkring omkring 130 km, ligesom ladehastigheden øges til 150 kW.
I denne udgave med det store batteri har vi testet ladehastigheden. Ifølge fabrikken kan det ske med op til 130 kW. Ved vores test fik vi tilført energi til 121 km motorvejskørsel på et kvarter og 213 km efter en halv time.
Hjemme lader Renault Scenic på tre faser med op til 22 kW, og så tager det helt ned til tre timer at lade bilen op fra tom til fuld tilstand. Det kræver dog, at man kan finde en lader, der kan levere 22 kW. De fleste hjemmeladere kan kun levere op til 11 kW, og så tager det i stedet godt seks timer at få strøm på bilen.
Man kan også få Renault Scenic i udgaver med mere udstyr, men så kræver det, at man vælger den med det store batteri. Topudgaven hedder Iconic og koster 335.000 kroner. Her får man dog et meget attraktivt udstyrsniveau med den mest avancerede sikkerhedspakke og lækkert udstyr som bl.a. eljusterbare forsæder.
Til denne testede udgave, der hedder Techno, skal man tilkøbe en udstyrspakke til 6.500 kroner ekstra, hvis man gerne vil have en adaptiv fartpilot. Det gør Scenic til en af de dyreste biler i klassen.

Ringe garanti på Renault Scenic
Renault sælges i øjeblikket med en blot toårig fabriksgaranti, og den lever ikke op til FDMs mindstekrav, som er fem år og 150.000 km. Dermed er det med forbehold, at vi anbefaler, at man køber denne bil.
Renault arbejder i øjeblikket på at forbedre garantiforholdene, men det er endnu ikke på plads. Men spørg ind til dette i forbindelse med et eventuelt køb.
Alternativt vil det være en god idé at privatlease bilen, da man derved kommer ud over mange af de bekymringer, som den ringe fabriksgaranti kan medføre.
Video: Kig med på gruppetesten her
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2016 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.
