Skoda Elroq – Billigste Skoda-elbil imponerer

Motors vurdering
Skoda Elroq
- Plads
- Komfort
- Pris
- Rækkevidde
- Udstyr
- Ingen varmepumpe
Fabriksdata
-
Motor1 elmotor – baghjulstræk. Batteri (brutto/netto): 52/55 kWh
-
CO2 udledning0 g/km
-
Effekt170 hk
-
Moment310 Nm
-
Topfart160 km/t.
-
Acc. (0-100)9,0 sek.
-
Køreklar vægt1.949 kg
-
Maks. påhængsvægt1.000 kg
-
Bagagerum470 liter
-
Akselafstand277 cm
-
Officiel rækkevidde375 km
-
Garanti (bil/lak/rust)5 / 3 / 12Bilgaranti: Maks. 150.000 km. Batteri: 8 år/160.000 km
-
MålL:449 cm B:188 cm H:165 cm
Motors tal
- Beregnet økonomi 3,30 kr./km
- Målt rækkevidde 250 km
Billigste version af Skoda Elroq hedder 50 til efternavn, fordi batteriet i grove træk er på 50 kWh. Bilen koster 250.000 kr., og det er en skarp pris.
Det skyldes ikke mindst, at 50’eren i lighed med resten af modelprogrammet er udstyret med en omfattende sikkerhedspakke med bl.a. adaptiv fartpilot, avanceret vognbaneassistent og en række andre sikkerhedssystemer, der er med til at gøre kørslen både tryg og sikker.
Det lille batteri giver i sagens natur en begrænset rækkevidde, og den er her på blot 375 km. Det er 51 km mindre end i næste batteristørrelse – 60 – der netto har syv kWh mere, koster 15.000 kr. mere, og som i modsætning til 50’eren har en varmepumpe som standard og en lidt kraftigere elmotor.
Man kan derfor ikke konkludere, at den billigste er den bedste, men spørgsmålet er, om den alligevel kan give mening for nogle bilkøbere. Varmepumpen kan være med til at sænke energiforbruget, men er ikke en forudsætning for en varm kabine, ligesom man også i udgaven uden varmepumpe kan forvarme bilen før en køretur. Så kort fortalt kan man godt leve uden en varmepumpe.

Hvordan kører Skoda Elroq?
Det første man mærker bag rattet i Elroq 50, er bilens tyste fremfærd og dens rare bevægelser på vejen. Det giver en god kørekomfort. Derudover er bilen letkørt, dels takket være en meget lille venderadius, dels fordi gearvælger, rat og knapper føles lette og ligetil at betjene.
Samtidig føles elmotoren med sine 170 hk rigelig, så det skal i hvert fald ikke være for at få mere motorkraft, at man skal overveje en af de større og dyrere modeller i rækken. Accelerationen er rigelig, og alle udgaverne er elektronisk begrænset til 160 km/t, hvilket virker fornuftigt.
Alle udgaver har desuden en adaptiv fartpilot, der kan indstilles til at følge de aktuelle fartgrænser. Det fungerer i langt det meste af tiden fremragende, omend man i lighed med mange andre biler kan støde på områder, hvor bilen ikke kender den aktuelle fartgrænse.
Den store skærm i midten af instrumentbordet er på 13”, og det betyder, at man har let ved at se alle funktionerne på skærmen, men det betyder også, at der er blevet god plads til at inkludere en række genvejsknapper øverst og nederst på skærmen, så man let kan komme til de funktioner, man bruger oftest.
I det hele taget virker denne nye generation af Skodas styresystem godt, hvis man altså lige ser bort fra den indbyggede stemmestyring, der hedder Laura. Den er endnu ikke rigtig god på dansk.

Hele familiens elbil
Der er ingen tvivl om, at Skoda Elroq er skabt som den lim, der skal få hverdagen til at hænge sammen i en familie med mange forskellige kørselsbehov. Den er naturligvis fin som pendlerbil, men det er med passagerer på bagsædet, at Elroq viser sine bedste sider frem.
Pladsen ved bagsædet er overdådig, og man sidder godt deromme. Er det børn i autostole, der skal med, så er det rart at vide, at der er isofix-beslag ved de to yderpladser på bagsædet samt på forsædet. Det gør det let at fordele familiens medlemmer strategisk, og da bagdørene åbner godt op, er det let at komme til, uanset om det er på række et eller to.
Der er friskluftdyser til bagsædet, og i det hele taget mister man ikke rigtig noget komfortudstyr ved at vælge 50’eren frem for en af de større udgaver. Bagagerummet er rummeligt, og en smart hattehylde kan placeres i to niveauer, ligesom der er ekstra opbevaringsrum ude i siderne.

Rækkevidden skal overvejes
Det er derfor primært hensynet til rækkevidden, der kan tale imod at købe denne mindste udgave af Skoda Elroq. Fabrikken stiller 375 km i udsigt, og da vi testede bilen med konstant 110 km/t, nåede vi, hvad der svarer til godt fire km pr. kWh ved nul grader og fem km/kWh ved 20 grader. Det modsvarer rækkevidder på henholdsvis 210 og 250 km, hvilket er 35-40 km mindre, end da vi målte 60’eren.
Det lidt mindre batteri lader med sine maksimale 145 kW også lidt langsommere, end det der er i 60eren, hvor man kan lade med op til 165 kW. Men hvis både rækkevidde og ladehastighed stadig matcher ens behov til daglig, så kan 50’eren sagtens være et godt køb. Men man skal tænke sig grundigt om, for prisforskellen er som sagt kun 15.000 kr., og vi vil derfor pege på 60’eren som det bedste køb.
Noget andet man bør overveje, uanset om man ender med 50’eren eller 60’eren, er at tilkøbe en Premium-pakke til 13.995 kr. Den indeholder super-effektive LED-matrix-forlygter og avancerede LED-baglygter, en elektrisk bagklap og et net til bagagerummet samt ekstra sideairbags ved bagsædet. Den pakke var der på vores testbil, og alene forlygternes lysudbytte er alle pengene værd.
Hvad koster Skoda Elroq?
Vi har som altid beregnet, hvad det koster at holde bilen kørende i en periode på fem år og 100.000 km. Her lander prisen inklusive alle udgifter på 3,30 kr. pr. km.
Det er helt klart blandt de laveste beløb, vi har beregnet for en elbil i denne klasse. Beløbet er også 15 øre lavere end prisen for Elroq 60, og det kan sammenregnes til en årlig besparelse på 3.000 kr.
Skoda Elroq sælges med en garanti på fem år eller 150.000 km på hele bilen, hvilket lever op til FDMs mindstekrav til nyvognsgarantier. Det kan tale for at købe bilen, men vil man alligevel hellere privatlease den, så koster det med 20.000 km pr. år 3.720 kr. pr. måned efter en førstegangsydelse på 9.995 kr. Det gør det ikke billigere i det lange løb, men er givetvis en hel del mere overskueligt for mange.
Uanset om man køber eller leaser, venter der en bil, der i øjeblikket helt klart er blandt de bedste i denne klasse.
Se komplet oversigt over FDMs tests af elbiler
Vi har siden 2016 testet stort set alle elbiler, der er kommet på markedet. Over 140 tests kan du læse. Få overblik, før du vælger elbil.
