Kommuner vil investere milliarder i veje

Landets kommuner vil lappe vejhuller for fire milliarder kroner næste år. Positivt og tiltrængt at kommunerne nu vil gøre noget ved vejene, mener FDM.

Kommunerne lægger op til at bruge fire mia. kr. på vejene næste år. Spørgsmålet er, om de får lov.
Trafik

Efter flere år med ingen eller kun lidt vedligeholdelse har landets godt 70.000 km kommuneveje nu udsigt til en tiltrængt overhaling.

Ifølge en rundspørge Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev momentum har foretaget blandt kommunernes økonomidirektører, står vejene nemlig øverst på listen over anlægsbehov i 2017. I alt fire milliarder kroner vil landets kommuner bruge på at lappe og renovere vejene til næste år. Hvorvidt de rent faktisk får lov står og falder dog med, om regeringen godkender kommunernes samlede anlægsbehov på 18 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Kommunalt efterslæb på veje for 75 mia. kr.

Trænger til en kærlig hånd

Udover vejene er skoler, kultur og fritidsområde, administration og dagpasning blandt de andre områder, der også står højt på listen.

”Det er jo ikke store prestigebyggerier og luftkasteller, som kommunerne her peger på, at de vil bruge deres penge på. Veje og skoler er ting, som hver dag bliver brugt af helt almindelige danskere, og som tidligere analyser har vist virkelig trænger til en kærlig hånd. Det bør regeringen ikke stille sig i vejen for. Derfor er det også et af KL’s hovedkrav til økonomiforhandlingerne, at kommunerne skal have tilstrækkeligt rum til anlægsinvesteringer,” siger formand for KL Martin Damm til Momentum.

At det er nødvendigt at have en velfungerende og vedligeholdt infrastruktur, er også en erkendelse, man nu gør sig ude i kommunerne.

LÆS OGSÅ: Kommunernes vejbudgetter på smalkost

Milliardstort efterslæb

”Alle vores lokale virksomheder peger på, at infrastrukturen er vigtig, når vi taler med dem om at skabe vækst og arbejdspladser. Så derfor prioriterer vi højt at forbedre vejene,” siger borgmester i Vejen Kommune Egon Fræhr til KLs nyhedsbrev.

Hvor stort det kommunale efterslæb præcist er på vejene, er ikke helt klart. Kommunernes Landsforening angav selv i en rapport i 2009 beløbet til at være 12 milliarder kroner, mens Dansk Vejforening har anslået det til at være på 20 milliarder kroner. Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) satte i en rapport tidligere i år beløbet til svimlende 50-75 milliarder kroner, hvis vejene samtidig skal klimasikres, opgraderes og fremtidssikres.

LÆS OGSÅ: Bilisterne er utilfredse med vejene

Går ud over mobiliteten

”Sandheden ligger nok et sted midt i mellem. Der er dog ingen tvivl om, at de kommunale veje har et stort behov for at blive prioriteret. Både når det gælder anlæggelse af nye veje og ikke mindst vedligeholdelse af de eksisterende, der mange steder er meget slidte. Det går ud over mobiliteten og trafiksikkerheden,” siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk.

”Derfor er vi også meget tilfredse med, at kommunerne nu selv erkender, at der er behov for at give vejene et løft. Og selvom man næppe kommer i mål med fire milliarder kroner, er det en begyndelse. Vigtigst er, at der er en voksende erkendelse ude i kommunerne om, at det er dyrt at lade stå til,” tilføjer han.