Afgiftsnedsættelse skæpper i statskassen

Sidste års sænkelse af registreringsafgiften har vist sig at være en god forretning for statskassen, der næste år forventes at få godt to milliarder kroner mere ind i registreringsafgift, viser nye tal fra Finansministeriet.

Bilist

Sidste års nedsættelse af registreringsafgiften har langt fra slået det hul i statskassen, som kritikere af afgiftssænkningen spåede.

Tværtimod viser nye tal fra Finansministeriet, at statens indtægter fra registreringsafgifterne i år forventes at indbringe 18,9 milliarder kroner. Det tal vil ifølge ministeriet stige med yderligere godt to milliarder kroner i 2017.

LÆS OGSÅ: Glædelig og tiltrængt afgiftsnedsættelse

Sænket skalaknæk

Stigningen kommer, selvom et politisk flertal i november 2015 besluttede at sænke det såkaldte skalaknæk i registreringsafgiften fra 180 til 150 procent. Og selvom man umiddelbart kunne tro, at det ville føre til fald i registreringsafgiften, forholder det sig altså stik modsat.

Hvor indtægterne fra registreringsafgiften i 2015 var på 17,6 milliarder kroner for 207.000 solgte biler, forventes de i 2017 at være på 21,2 milliarder kroner for skønnet 236.000 solgte biler. Holder Finansministeriets beregninger, vil det være en stigning i den gennemsnitlige afgift pr. bil fra 85.024 kroner i 2015 til 89.831 kroner pr. bil i 2017.

LÆS OGSÅ: FAQ om registreringsafgiften

Koster ikke staten penge

”Finansministeriets tal understreger, at registreringsafgiften har været og formentlig stadig er så høj, at man sagtens kan sænke afgiften, uden at det koster statskassen noget. De viser også, at alle dem, som forudså, at det vil koste staten penge, ikke fik ret og kan slå koldt vand i blodet,” siger forbrugerøkonom i FDM Allan Skytte Christensen og tilføjer:

”Ministeriets tal siger desuden alene noget om statens indtægter fra registreringsafgiften, og ikke noget om de såkaldte dynamiske effekter, der også er. Regner man alle de samfundsøkonomiske indtægter med, som eksempelvis en øget mobilitet og den øget jobskabelse det giver, er der ingen tvivl om, at gevinsten for både samfundet og statskassen er endnu højere.”

LÆS OGSÅ: Nyt oplæg viser vejen til smartere afgifter