Hold nu afstand

Nye tal viser, at der i 2014 var usædvanligt mange ulykker, hvor bilister kørte op i bilen foran. Derfor er FDM gået sammen med Vejdirektoratet om en 'Hold afstand'-kampagne.

Trafik

 

For kort afstand til den forankørende bil er en velkendt unode i trafikken, som årligt er årsag til, at buler skal rettes ud og forsikringsoplysninger udveksles. For at mindske antallet af både alvorlige bagendekollisioner og mere uskyldige 'kys' bilerne imellem har Vejdirektoratet derfor lanceret kampagnen 'Hold afstand'.

”I hverdagen kan travlhed og uopmærksomhed betyde, at man som bilist glemmer den afstand, der faktisk er med til at redde liv. I bund og grund handler det om hvor meget tid, man har til at reagere, hvis der skulle ske noget uforudset. Kører man 100 km/t skal afstanden til den forankørende som tommelfingerregel minimum være 50 meter,” siger Dennis Lange, jurist i FDM.

Stor irritation

Ud over faren ved ikke at holde afstand til den forankørende bil, så er danskerne enige om, at det er til stor irritation, når biler kører for tæt på. Ifølge en undersøgelse fra Gallup foretaget af Vejdirektoratet, så mener hele 64 pct. af danskerne, at det mest irriterende i trafikken er, når andre trafikanter ikke kan finde ud af holde afstand.

”Det er rigtig ubehageligt, hvis der ligger en bilist, som man kan se, ikke overholder den lovpligtige afstand. Ud over at det er farligt og ulovligt, så er det faktisk også dyrere at køre tæt. Holder man ikke sikkerhedsafstanden, vil kørslen typisk være mindre jævn, og dermed bruger man mere benzin. Man kommer ikke hurtigere frem af at køre for tæt, i værste fald kommer man ikke frem overhovedet,” siger Dennis Lange. 

Det kan koste dyrt

Ud over at det kan være farligt at køre for tæt på den forankørende bil, så er det også en overtrædelse af færdselsloven. Overtrædelsen kan risikere at koste en bøde på minimum 1.000 kr. Derudover kan det koster et klip i kørekortet og/eller en betinget frakendelse af førerretten, hvis overtrædelsen er særlig grov.

LÆS MERE: Se hvad der giver klip i kørekortet

Hold afstand-kampagne

I uge 18 har Politiet fokus på ”Hold-afstand”. Politiet vil i den uge holde et særligt øje med bilisternes afstand til de forankørende.

Fem gode råd til at holde sikker afstand i trafikken:

1. Hold altid sikkerhedsafstand til forankørende. Det vil i de fleste tilfælde svare til to sekunder i tidsafstand i normalt føre, hvis man er en erfaren bilist.

2. Du kan fx lægge mærke til, hvornår bilen foran passerer en kantpæl. Du skal kunne nå at tælle ’enogtyve, toogtyve’ inden du selv passerer samme kantpæl.

3. En anden tommelfingerregel er, at afstanden til den forankørende målt i meterskal være hastigheden divideret med to. Det vil sige, at afstanden til den forankørende bil bør være 50 m, hvis du kører 100 km/t.

4. Nogle steder kan du bedømme afstanden ved hjælp af afstandspile på vejen. Der skal være to pile synlige mellem din bil og den forankørende, for at afstanden er stor nok.

5. Vær særligt opmærksom på afstanden til den forankørende, hvis det er tåget eller regner, hvis kørebanen er glat, eller hvis der er meget trafik.

De gode råd er lavet i samarbejde mellem Politiet, Vejdirektoratet, Dansk Kørelærer-Union og FDM.

LÆS MERE: Sådan kører du i tåge