Peugeot-Citroën får kinesisk ejer

Den franske PSA-koncern får den kinesiske bilproducent Dongfeng og den franske stat som delejere. Dermed mister Peugeot-familien sin historiske kontrol med Peugeot-Citroën.

Nyt om biler

Finanskrise og overkapacitet samt - ifølge nogle branchefolk - for langsom omstilling har været hård ved den franske PSA-koncern, der står bag mærkerne Peugeot og Citroën. Men nu kommer det økonomiske rygstød, der skal give de franske mærker luft til at vende skuden og klare fremtiden.

Det sker i form at et kæmpe aktiekøb fra den kinesiske bilproducent Dongfeng og den franske stat. Hver af de nye ejere betaler seks mia. kr. og får 14 procent af aktierne.

204 års familieherredømme slutter

Dermed skrumper Peugeot-familiens indflydelse så meget, at familien ikke længere har vetoret i firmaet, der blev grundlagt for 204 år siden. Medlemmerne af Peugeot-familien har været åbenlyst uenige om at sælge ud.

Samtidig ventes PSA at få tilført yderligere ca. 7,5 mia. kr. i kapital. Der er god brug for pengene, for bare i 2013 havde PSA et underskud på 17 mia. kr., hvoraf de knap otte mia. stammer fra bildivisionen.

Salget til kineserne, der i forvejen er PSAs partner i Kina, og til staten, ventes ikke at give synlige ændringer for Peugeot og Citroën i Europa.

Men det kan den nye koncernchef Carlos Tavares komme til at give. Den tidligere Renault-chef tiltræder 31. marts som øverste chef i PSA og han har allerede bebudet, at der skal skrues op for udviklingsomkostningerne, men skæres ned på modelprogrammet. Nogle urentable modeller skal væk. Hvilke, han tænker på, er ikke kommet frem.

Offensiv i Kina

Derimod kan PSAs og Dongfengs fælles selskab i Kina blive styrket med ny fabrik og udviklingscenter og en fælles, forstærket indsats i Sydøstasien. Peugeot-Citroëns kommende Hybrid Air-teknik må også bruges af Dongfengs mærker ifølge de foreløbige oplysninger.

Brancheeksperter er spændt på at se, hvordan de mange penge skal bruges på at vende skuden. Flere af eksperterne peger på, at mindst en fabrik i Frankrig bør lukkes, men det har den franske regering sidste år modsat sig, og nu er regeringen tilmed medejer.

LÆS OGSÅ: Fransk-amerikansk bilaffære er kølnet