Højsæsonen for vejhjælp var i år med stort H, hvor en våd dansk sommer fik mange til at tage bilen sydpå. Det kunne mærkes hos SOS International, der håndterer vejhjælpsassistancerne i udlandet.
I alt 9.045 gange måtte vejhjælpen i sommermånederne juni, juli og august rykke ud til nødstedte danskere i Europa, viser nye tal fra SOS International.
De mange assistancer er en stigning på 21 procent i forhold til sommeren 2014. Og ligesom sidste år kom også i år de fleste opkald fra danskere på kør selv-ferie i Tyskland med Sverige og Italien på de efterfølgende pladser.
LÆS OGSÅ: Højsæson for vejhjælp i Europa
Juli var travlest
Særlig juli var travl med 1.211 flere assistancer end samme måned sidste år. Noget man hos SOS International tilskriver vejret.
”Vi har svært ved at få øje på anden forklaring på de flere assistancer end det våde danske sommervejr, som har fået mange til at pakke bilen og køre sydpå. I hvert fald oplevede vi en markant stigning i vores assistancer i begyndelsen af juli, hvor skolernes sommerferie var begyndt,” siger vice president i SOS International, Ellen Trolle.
LÆS OGSÅ: Sådan dækker Det Røde Kort
Rødt Kort som app
Er uheldet ude, er vejhjælpen i langt de fleste tilfælde sikret igennem bilens kaskoforsikring og dermed Det Røde Kort. Kortet dækker i hele Europa og en række lande som Israel, en del af Rusland og Tyrkiet, men ikke i det land, hvor bilen er indregistreret.
Som noget nyt lancerede Det Røde Kort først i juni en app til smartphone, som blandt andet angiver ens nøjagtige placering via mobiltelefonens GPS.
”Det kan være svært præcis at vide eller forklare, hvor man står, hvis man har brug for vejhjælp i Europa. Derfor har det stor betydning for, hvor hurtigt og præcist vi kan få hjælpen frem, at vi hjemmefra nu kan se folks præcise lokation,” siger Ellen Trolle.
Ifølge hende blev 2,5 procent af sommerens assistancer rekvireret over den nye app.
SE VIDEO: Sådan gør du bilen ferieklar
Tjek bilen hjemmefra
Ser man bort fra stigningen i assistancerne, lignede sommeren 2015 de forgående år, hvor motorproblemer, punktering og starthjælp tegnede sig for de hyppigste årsager til, at vejhjælpen måtte rykke ud.
”Derfor bør man altid sikre sig, at man har den nødvendige dækning, hvis uheldet skulle være ude. Den bedste måde at sikre sig mod at ende ferien på et ’fejeblad’ er dog, at bilen er generelt serviceret og klar til opgaven.
LÆS OGSÅ: FDM vejhjælp