Pas på prisstigninger ved leasing

Nyt indgreb kan gøre det dyrere at privatlease bil. Læs kontrakten grundigt igennem, og skriv kun under, hvis du har sikret dig, at prisen ikke kan stige, opfordrer FDM.

Nyt indgreb kan gøre det dyrere at privatlease biler.
Bilist

Står du og skal privatlease en bil, er det nu endnu vigtigere, at du på forhånd har sikret dig, at prisen er den samme i hele leasingperioden. 

Baggrunden er det lovindgreb, Folketinget netop har vedtaget mod det såkaldte ’leasinghul’.  

Læs også: Vigtigt at vide om privatleasing

Hidtil har det været normalt, at prisen ved privatleasing ikke er blevet reguleret i leasingperioden. Det har givet forbrugerne en tryghed og et overblik over deres udgifter.

Ny afgift efter 4 måneder

Indgrebet betyder, at leasingbiler nu skal have genberegnet deres registreringsafgift efter fire måneder og dermed registreringsafgiften for den resterende periode i leasingkontrakten. Beregningen skal tage udgangspunkt i bilens reelle værdi på markedet og ikke den rabat, leasingselskaberne typisk har fået og i første omgang har svaret afgift ud fra.

Dermed risikerer leasingselskaberne en efterregning, hvis de i første omgang har indregistreret bilen til en langt lavere pris, end den reelt er værd. En efterregning nogle leasingudbydere formentlig vil forsøge at sende videre til forbrugerne. Enten i form af højere priser eller ved efterfølgende at hæve den månedlige ydelse.

Læs også: FDM leasingkontrakt giver dig tryghed

FDM: Pas på prisreguleringer

”Hidtil har det været normalt, at prisen ved privatleasing ikke er blevet reguleret i leasingperioden. Det har givet forbrugerne en tryghed og et overblik over deres udgifter. Med indgrebet kan vi være bekymret for, at det ikke længere altid vil være tilfældet. Medmindre man økonomisk kan tåle, at prisen stiger, og er villig til at løbe den risiko, anbefaler FDM, at man kun går efter leasingtilbud, hvor man er garanteret, at leasingudbyderen ikke hæver prisen på grund af genberegningen. Derfor kan det være en god idé at få hjælp til at læse kontrakten igennem, inden man skriver under,” siger leder af FDMs juridiske rådgivning, advokat Lennart Fogh.

Ønsker man at komme ud af en leasingkontrakt før tid, kan det som udgangspunkt tidligst ske efter ca. 12 måneder.  

Læs også: Hvad koster leasingbilen dig?

Dyrere at privatlease

FDM forudser, at indgrebet vil betyde, at det for en periode bliver dyrere at privatlease, og at engangsydelsen stiger. Derfor er det vigtigt, at du regner leasingtilbuddet igennem for, om det stadig er attraktivt for dig. Især hvis du ikke regner med at gøre brug af hele leasingperioden, men forventer at opsige aftalen før tid.

”Vi har en forventning om, at leasingudbydernes tilbud står ved magt, så man som forbruger ikke risikerer en højere ydelse. Skulle leasingselskabet alligevel stå med en efterregning, mener vi ikke, det er noget, der bør sendes videre til forbrugerne. Det er en risiko, leasingudbyderne bør tage på sig,” siger Lennart Fogh.

FDM vil den kommende tid følge udviklingen på markedet for privatleasing tæt.

Kontakt FDMs rådgivning