Vigtigt at vide om privatleasing

Privatleasing er, når du som forbruger langtidslejer en bil. Sæt dig grundigt ind i leasingvilkårene, før du beslutter, om leasing er noget for dig.

Mand og kvinde overvejer at lease en bil og står i butikken hos en bilforhandler.
Viden

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i leasingvilkårene, før du beslutter dig for at privatlease en bil. Aftaler om privatleasing af en bil er normalt bygget op, så de består af tre elementer: 

  • En førstegangsydelse
  • Et fast månedligt beløb i hele løbetiden af leasingaftalen
  • Et bestemt antal kilometer, du må køre i leasingperioden

Illustration af underoverskriftHvad skal en leasingkontrakt indeholde?

De fleste leasingkontrakter omfatter løbende vedligeholdelse og service. FDM fraråder, at du privatleaser en bil, hvor der ikke er en løbende vedligeholdelsesaftale. FDM privatleasingkontrakt indeholder service og garanti i hele leasingperioden.

Læs mere: Gør brug af FDM privatleasingkontrakt 

Enkelte kontrakter kan også indeholde f.eks. vejhjælp, benzinkort og forsikring. Undersøg aftalerne grundigt, før du skriver under på en leasingkontrakt. Kontrakterne kan indeholde mange forskellige bindinger og begrænsninger, som du måske først opdager, når det er for sent.

Illustration af underoverskriftHvilke udgifter er der til leasing af bil?

Hvis du privatleaser en bil, betaler du typisk en førstegangsydelse, som kan variere meget. Det er ikke unormalt, at førstegangsydelsen er mellem 10.000 og 40.000 kr. Herefter er der en fast månedlig ydelse i den tid, kontrakten gælder.

Du kan normalt frit aftale antallet af kilometer, du må køre i leasingperioden. Jo flere kilometer du vælger, desto dyrere bliver den faste månedlige ydelse. Hvis du kører længere end de aftalte kilometer, kommer du normalt til at betale en overpris for de ekstra kilometer. Du bør derfor være opmærksom på satsen for overkørte km.

De kilometer, der er kørt ekstra i forhold til aftalen i kontrakten, koster næsten altid mere end det beløb, du kan få tilbage ved at køre for få kilometer. Det er dog langt fra alle kontrakter, der tilbagebetaler penge, hvis du kører færre kilometer end det aftalte.

Kontrakternes løbetid varierer typisk mellem et og tre år. Det kan være en fordel at vælge en kort løbetid, da der kan ske flere uforudsete ting på tre år end et år.

Læs mere: Beregn din biløkonomi ved leasing

Illustration af underoverskriftHvornår skal du lease din bil?

Både førstegangsydelsen, kontraktens længde og antal kørte kilometer kan mange gange tilpasses dine behov. Det påvirker naturligvis den månedlige ydelse.   

Det er ikke alle kontrakter, der kan genforhandles undervejs i løbetiden, hvis dine behov ændrer sig. Det er derfor vigtigt, at du kan forudsige fremtiden så detaljeret som muligt. Alle uforudsete begivenheder kan få indflydelse på din situation og dermed aftalerne i leasingkontrakten f.eks. arbejdsløshed, jobskifte med længere/kortere til arbejde, bopælsændring, familieforøgelse, skilsmisse osv.

Med andre ord er leasing bedst egnet til dem, der er i en meget stabil periode i deres liv, mens det ikke er egnet til dem, der må forvente mange forandringer, særligt ved leasingkontrakter med høj førstegangsydelse. 

Illustration af underoverskriftKan du selv opsige en leasingkontrakt?

Privatleasingkontrakten kan være uopsigelig de første 11 måneder og kan derefter opsiges med en måneds varsel. Det vil sige, at du tidligst vil kunne komme ud af kontrakten efter i alt 12 måneder - men altså herefter med kun en måneds varsel.

Alt efter hvor billig selve kontrakten/bilen er, kan leasingaftalen være uopsigelig i de første 6 måneder og herefter med en måneds varsel. Det kommer an på de samlede leasingomkostninger.

Illustration af underoverskriftKan en leasingkontrakt ophæves af leasingselskab?

Misligholdelse af privatleasingaftalen kan føre til, at kontrakten bliver ophævet. Leasingselskabet kan selvfølgelig ophæve kontrakten, hvis du misligholder på væsentlige punkter, f.eks. hvis du ikke betaler.

Der er desværre også visse leasingselskaber, der kalder mindre alvorlige ting for misligholdelse og dermed får ret til at ophæve aftalen. Det kan f.eks. være, hvis andre end leasingkunden eller en i dennes husstand bruger bilen.

Undersøg altid, hvad leasingselskabet betragter som misligholdelse, så du ikke kommer til at misligholde aftalen for noget, du selv betragter som en bagatel. 

Konsekvenserne af at misligholde aftalen og dermed få ophævet kontrakten vil normalt være, at bilen skal afleveres straks, og at der skal efterbetales et erstatningsbeløb. Det kan f.eks. være svarende til opsigelsesperioden.

Har du brug for hjælp til privatleasing? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få hjælp af juridiske rådgivere, som bl.a. kan gennemgå leasingkontrakten med dig, inden du skriver under.

Få rådgivning