Stærekasser skyder op efter nytår

11 steder i landet kommer der i begyndelsen af 2018 fastmonterede fotofælder. De 20 kameraer, der skal bruges, tages fra politiets fotovogne. God idé, mener FDM.

Stationær ATK.
Bilist

De står klar til at skyde fartsyndere døgnet rundt, året rundt. Til gengæld vil skilte advare på forhånd, og mange bilister vil have positionen liggende i navigationsapparatet.

I begyndelsen af 2018 – så hurtigt tror Vejdirektoratet det vil gå – vil Danmark atter få fastmonteret automatisk fartkontrol, også kendt som stærekasser, fotofælder eller stationær ATK.

ATK-boks.
Gennem to år var der i 00'erne forsøg med fastmonterede fartkameraer. Det er uvist, hvordan de nye fotobokse kommer til at se ud. Foto: Torben Arent

20 kameraer skal stilles op langs 11 ’farlige vejstrækninger’ spredt ud over landet, idet der de fleste steder kommer en fotoboks i hver retning.

Erstatter 20 fotobiler

Det er et pilotprojekt, hvor 20 af politiets såkaldte ATK-biler samtidig tages ud af drift. Det er fotoudstyret fra disse biler, der nu monteres fast.

- Hvis det viser sig, at disse stærekasser samlet set har den ønskede effekt, kan vi skalere pilotprojektet op og omdanne endnu flere fotovogne til stærekasser, siger transportminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Ministeren henviser til, at udenlandske erfaringer viser, at en kombination af mobil kontrol med fotovogne og stationær kontrol med stærekasser giver den bedste fartkontrol.

FDM tilfreds

FDM er tilfreds med det kommende pilotprojekt.

- Vi har længe efterlyst, at man i højere brugte skiltede stærekasser, siger afdelingsleder i FDM, Torben Lund Kudsk.

- I andre lande har man i årevis har haft skiltede stærekasser med gode erfaringer. Her er der en klar sammenhæng mellem stærekasser og antallet af ulykker. Det samme gælder ikke fotovogne. Derfor mener vi, at pilotprojektet er et skridt i den rigtige retning, påpeger han.

Læs mere; Ja tak til skiltning af fotovogne

De kommende fotobokse vil foretage spotmåling, dvs. måle hastigheden på ét bestemt sted. Der bliver ikke i denne omgang tale om strækningsmåling, hvor gennemsnitsfarten mellem to målepunkter beregnes.

Ukendt design

- Vi har længe efterlyst, at man i højere brugte skiltede stærekasser, siger afdelingsleder i FDM, Torben Lund Kudsk.

Vejdirektoratet eller Transportministeriet oplyser ikke noget om leverandøren af de nye bokse og dermed heller ikke, hvordan de kommer til at se ud.

Udskiftningen af fotovogne med stærekasser ville ske i løbet af 2017, hed det sig, da forslaget blev fremlagt i marts. Nu bliver det altså i ’begyndelsen’ af 2018.

Her kommer stærekasserne
Disse 11 steder kommer der fastmonteret, automatisk fartkontrol i løber af 2018.

Her kommer stærekasserne

1. Roskildevej, Albertslund

2. Målev Byvej, Måløv

3. Slagelse Landevej, Rosted

4. Gaabensevej, Nykøbing Falster

5. Bogensevej, Odense

6. Tjæreborgvej, Esbjerg

7. Herningvej, Ringkøbing

8. Vilsundvej, Nykøbing M

9. Grenåvej, Risskov/Aarhus

10. Aalborgvej, Aabybro

11. Sæbyvej, syd for Hjørring