Trafikofre mindes verden over

#WDoR2017 1,2 millioner mister årligt livet i trafikulykker verden over. I år er søndag 19. november international mindedag for dræbte og tilskadekomne. Den trafiksikkerhed vi tager for giver, skal gælde i hele verden, mener FDM.

#WDoR2017
Fotograf:

Foto

FIA
Trafik

Trafikken binder ikke bare verden sammen. Den dræber også. Hvert år dør over en millioner mennesker verden over i trafikulykker, og 50 millioner kommer til skade.

Alene i EU mister over 25.500 mennesker livet i trafikken om året. Det svarer til 70 hver dag. I Danmark kostede trafikken sidste år 216 mennesker livet.

Trafikken er i dele af verden en langt større dræber og samtidsproblem, end mange er klar over

International mindedag

Siden 1995 er de mange ofre for trafikken blevet mindet med den såkaldte World Day of Remembrance for Road Traffic Victims den tredje søndag i november. Det sker ved arrangementer og højtidligheder verden over. I Europa koordineres dagen af EU.

Læs mere om World Day of Remembrance of Road Traffic Victems 2017

Sikkerheden kan blive bedre i Danmark

”Dårlig trafiksikkerhed er et stort problem internationalt, som dagen i dag sætter fokus på. Det er vigtigt. Også selvom trafiksikkerheden i både Europa og Danmark er blevet markant bedre igennem de seneste, hvor infrastrukturen og bilerne er blevet mere sikre. Der er dog stadig grund til at have fokus på farten og især de såkaldte distraktorer, som håndholdt mobil, der er skyld i mange ulykker. Det er også derfor, at bilklubbernes paraplyorganisation FIA for nylig lancerede kampagnen #ParkYourPhone, der sætter fokus på netop risikoen ved brug af håndholdt mobil bag rattet,” siger adm. direktør i FDM, Thomas Møller Thomsen.

Læs også: Parkér mobilen

Antallet af trafikdræbte skal halveres i 2020

Men selvom det i mange lande går den rigtige vej med trafiksikkerheden, dør alt for mange stadig. Særligt i mange udviklingslande, hvor især dårlige veje og en mange steder dårlig trafikkultur, hver dag er skyld i dødsfald og tilskadekomne. Ikke mindst blandt børn.

Derfor lancerede FIA Foundation allerede i 2007 en international kampagne og en række projekter verden over under titlen Make Roads Safe. Målet er på verdensplan at halvere antallet af trafikdræbte i 2020.   

Læs også: FIA - Make Roads Safe

Sikre biler har reddet 78.000 liv i Europa

”Trafikken er i dele af verden en langt større dræber og samtidsproblem, end mange er klar over. FN har tidligere karakteriseret omfanget som epidemisk. Det gælder blandt andet i store dele af Afrika. Derfor arbejder vi i FIA på at sikre bedre veje, mere sikre biler og fremfor alt en bedre trafikkultur og køreundervisning i den del af verden, skal også gælde andre, så det bliver trygt at færdes i trafikken,” siger Thomas Møller Thomsen og tilføjer:

Læs også: Sikkerhedstest af biler har reddet 78.000 liv

”Det samme gælder det internationale NCAP-samarbejde, som FDM i Europa er en del af, og som tester sikkerheden i nye biler. Der er ingen tvivl om, at Euro NCAPs test har højnet sikkerheden i nye biler i Europa. I forbindelse med Euro NCAPs 20 årsjubilæum tidligere i år, fastslog en rapport, at arbejdet har reddet op mod 78.000 liv på de europæiske veje de seneste 20 år. Den udvikling skal vi have udbredt til resten af verden, og det er NCAP allerede i gang med i både Afrika og Latinamerika.”