Ny afgift på dieselbiler uden partikelfiltre

Fra 1. januar 2010 bliver ejere af persondieselbiler uden partikelfilter ramt af en ny årlig afgift. De kan dog undgå afgiften, hvis de eftermonterer et sådan filter. De endelige regler er dog ikke fastlagt endnu.

Partikelfilter
Bilist

Ejere af personbiler med dieselmotor uden partikelfilter, kan fra 1. januar 2010 se frem til en ekstra afgift på 1.000 kroner årligt. Baggrunden er et ønske om at nedbringe udslippet af sundhedsskadelige partikler. Man kan dog undgå afgiften, hvis man får eftermonteret et partikelfilter.

De endelige regler forventes offentliggjort i begyndelsen af november.

I Færdselsstyrelsen forslag til regelsæt har man som anbefalet af FDM valgt at lade de krav, der skal gælde for en eftermontering tage udgangspunkt i dem, der allerede i dag gælder i Tyskland.

Her har man de seneste år været i gang med at eftermontere partikelfiltre på en lang række dieselbiler.

Såfremt et eftermonteret partikelfilter ikke er godkendt i henhold til de tyske regler, skal det overfor Færdselsstyrelsen dokumenteres, at filtret opfylder tilsvarende krav, hvilket bl.a. vil sige, at det reducerer partikeludslippet med mindste 30 pct. på den pågældende bilmodel.

Partikelfilter hvordan?

Hvis man ønsker at montere et filter er fremgangsmåden som følger:

  • Find et værksted der kan løse opgaven eller spørg dit værksted.
  • Man skal sikre sig, at filteret er godkendt og har den rette dokumentation herfor.
  • Man skal sikre sig, at værkstedet kan dokumentere (attestere), at de har monteret filteret korrekt, og at det passer til bilen.
  • Kør herefter bilen til syn med dokumentation for, at filteret er godkendt til bilen, og at det er monteret i forhold til filterproducentens/godkendelsens retningslinjer.
  • Ved synet kontrolleres, at filtertype er godkendt til bilen og monteret korrekt. Herefter anføres det på registreringsattesten.

I forbindelse med vedtagelsen af den ekstra afgift har FDMs afgivet et høringssvar. Læs det her

Motor bringer i sit novembernummer 2009 en større artikel om partikelfiltre.