Bilforhandler glemmer at oplyse om vigtige lånedetaljer

Mange bilkøbere fristes af billige billån hos forhandlerne, men i mange tilfælde mangler vigtige låneoplysninger, viser FDMs viden om konkrete lånetilbud. FDM opfordrer forbrugerne til at sætte sig bedre ind i billån.

FDM savner generelt mere gennemsigtighed på lånemarkedet
Bilist

Bilforhandlerne er ikke altid lige grundige, når det gælder om at oplyse forbrugerne om billån. På baggrund af finansieringsaftaler indsendt af medlemmerne for nylig har FDM konstateret, at det fortsat ikke er unormalt, at bilforhandleren opkræver en henvisningsprovision på op imod 10.000 kr

"Det er meget for en mindre arbejdsindsats og direkte groft, hvis forbrugeren ikke er gjort opmærksom på, at det er et gebyr, der er til forhandling. For problemet er, at forbrugeren ofte ser sig blind på den lave rente og ikke kan gennemskue gebyrerne i finansieringsaftalen. Dermed kan en umiddelbart billig finansieringsaftale ende med at blive uattraktiv for dig som forbruger", siger FDMs forbrugerøkonom Allan Skytte Christensen.

Mere gennemsigtighed

FDM mener, at det er problematisk, at forbrugerne ikke får de nødvendige oplysninger, når de ønsker at låne til en bil hos bilforhandlerne. Det drejer sig bla. om at få udspecificeret, hvilke gebyrer man betaler, ligesom der mangler oplysninger om de samlede kreditomkostninger.

”Det er stærkt utilfredsstillende, hvis bilforhandlerne ikke overholder lovgivningen. Hvis de ikke skilter med gebyrerne, er det uklart for forbrugerne, hvad man egentligt forhandler om. Vi savner generelt mere gennemsigtighed på lånemarkedet, så det er klart for forbrugeren, hvad der egentligt forhandles om i forbindelse med et bilkøb”, siger Allan Skytte Christensen.

Undersøg lån på forhånd

FDM opfordrer forbrugerne til at sætte sig grundigt ind i lånebegreber og rentesatser inden de skriver under på et billån. Et af de steder, hvor der kan være mange penge at hente er på den såkaldte stiftelsesprovision dvs. det honorar, som forhandlerne får for at tegne lånet.

”Ofte tjener bilforhandleren mere på et billån end på at sælge selve bilen. Det skal man som forbruger være klar over. Så før man overhovedet står nede hos forhandleren, skal man undersøge, hvad man kan låne til andre steder. Med andre ord skal man vide, hvad ÅOP bør være for at gøre en god handel”, siger Allan Skytte Christensen.

ÅOP er den årlige omkostning i procent, og satsen dækker over de samlede omkostninger for hele lånet inklusiv alle gebyrer. ÅOP skal altid fremgå af finansieringsaftalen.

Læs mere om biløkonomi og billån

Guide til billån