Endnu dyrere at få klip i kørekortet

Foruden klippet i kørekortet og den medfølgende bøde kommer der nu 500 kr. oveni straffen. Den ekstra betaling skal gå til ofre for forbrydelser og trafikulykker. Dermed koster et klip i kørekortet mindst 2.000 kr.

Bilist

Uanset, om der er et offer eller ej, så skal bilister betale 500 kr. til en nyoprettet offerfond, hvis de får et klip i kørekortet. Den nye regel trådte i kraft ved årsskiftet, og de 500 kr. bliver lagt oveni straffen i sager, hvor der er – eller kunne være – et offer.

Formålet er at sikre penge til at hjælpe ofre for forbrydelser og trafikulykker. Det forventes, at der årligt kommer 27 mio. kr. ind i fonden, og politiet skal stå for opkrævningen.

Offerfonden skal bl.a. give tilskud til offerrådgivninger, støtte offerrelateret forskning og udvikling af nye behandlingsformer samt give tilskud til informationsmateriale til ofre.

Grov vold og trafikforseelser

De 500 kr. vil blive opkrævet i sager, hvor der er begået kriminalitet af mere alvorlig karakter og ved grovere færdselsforseelser. Det vil i praksis sige sager, hvor der:

- vedtages eller idømmes betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten.

- vedtages eller idømmes kørselsforbud, eller hvor den pågældende lovovertrædelse efter færdselsloven indebærer et såkaldt klip i kørekortet.

- vedtages bødeforelæg eller idømmes straf, forvaring eller ungdomssanktion for overtrædelse af straffeloven.

- idømmes betinget eller ubetinget fængselsstraf eller ungdomssanktion for overtrædelser af andre love end straffeloven.

17 færdselsforseelser kan give et klip i kørekortet, bl.a. at køre 30 procent over fartgrænsen, køre over for rødt eller ikke spænde børn godt nok fast i bilen. Disse forseelser har typisk kostet 1.500 kr. - nogle fartforseelser en del mere - og de er altså nu steget til minimum 2.000 kr. 

LÆS OGSÅ: Politiets liste over forseelser, der giver klip i kørekoret

FDM: Næsten ingen trafikofre ved klip

Ved præsentationen af lovforslaget sagde daværende justitsminister Morten Bødskov, at: ”Offerbidraget på 500 kroner betyder, at gerningsmændene er med til at betale for konsekvenserne af deres handlinger via et bidrag, som kan løfte indsatsen over for ofrene for kriminalitet og hjælpe dem på fode igen”.

Men FDM har svært ved at se, hvorfor bilisterne skal betale, hvis de får et enkelt klip, når der stort set aldrig er et offer ved forseelsen.

- Hver eneste dag i myldretiden kunne politiet uddele tusindevis af klip i kørekortet for at overhale indenom i tæt og langsom trafik, og selv om det er ulovligt, potentielt farligt og irriterende, er det heldigvis sjældent, at det går så galt, at der er et offer. Derfor er det urimeligt, at bilisterne skal betale, mener Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDMs økonomisk-politisk sekretariat.

Simpelt vold straffes ikke

Han har tilmed svært ved at se logikken i, at nogle voldsmænd derimod ikke skal betale.

- Bliver man stoppet lørdag nat i byen med knojern, knive eller slagvåben, eller ”blot” udøver såkaldt simpel vold, skal man ikke bidrage til offerfonden. Er der nogen, der kan se logikken? FDM kan ikke. Bilister bør kun betale til offerfonden ved grove overtrædelser af færdselsloven, hvor der sker ubetinget frakendelse af kørekortet eller udstedes kørselsforbud, siger Torben Lund Kudsk.

LÆS MERE: Bilister er ofre for offerfonden