Autostoleregler forvirrer forældre ved legeaftaler

Der opstår ofte forvirring om, hvem der skal sidde i bilens autostol, når der pludselig skal et ekstra barn med i bilen. Er forældrene ikke opmærksomme, kan det koste både bøde og klip i kørekortet.

Bilist

Spontane legeaftaler i børnenes daginstitution medfører ofte stoleleg på bagsædet og kamp om pladserne. Særligt hvis der er flere børn, end der er barnesæder. En velkendt situation, der stiller forældrene i et dilemma, for hvem af børnene skal sidde i bilens sikre autostol, og hvem må nøjes med sikkerhedsselen?

Det er langt fra ligegyldigt, hvem der sidder hvor, og er man som forældre ikke opmærksom på reglerne, kan det koste dyrt, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

LÆS OGSÅ: Autostole: Hvad siger loven?

Risikerer bøde og klip i kørekortet

"Mange forældre overvejer at spænde sit barns legekammerat fast i bilens sikre autostol. Men reglerne på området er meget klare. Er der kun en autostol i bilen, skal man altid spænde sit eget barn og ikke legekammeraten fast i den. Faktisk risikerer man at få både en bøde og et klip i kørekortet, hvis man ikke gør det," siger produktchef i FDM Flemming Søndergaard.

LÆS OGSÅ: Se FDMs udvalg af autostole

I følge loven skal børn under 135 cm, som udgangspunkt sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres højde og vægt. Det er førerens ansvar, at børn under 15 år er fastspændt.

LÆS OGSÅ: Autostol eller selepude

Selepude den næstbedste løsning

Når man alligevel kan få lov til at tage et andet barn med, selvom man ikke har en ekstra autostol, skyldes det, at loven indeholder en særlig regel om ?lejlighedsvis kørsel?. Den tager hensyn til, at der kan opstå situationer, hvor man pludselig har behov for at transportere et ekstra barn. Her er det tilladt kun at bruge bilens sikkerhedssele.

"At skulle have et ekstra barn med i bilen er et velkendt scenarie for de fleste forældre. Derfor anbefaler vi, at man som minimum bruger en selepude, som man kan have liggende i bagagerummet. Selvom den ikke kan sammenlignes med en rigtig autostol, er den stadig en bedre løsning end at lade barnet sidde på bilens sæde. På sædet vil selen ikke sidde rigtigt i forhold til barnets højde. Det bedste er naturligvis at lave legeaftaler i forvejen, så forældrene har mulighed for at aftale lån af autostole. På den måde undgår man situationer, hvor man pludselig mangler forsvarligt udstyr til det ene barn," siger Flemming Søndergaard.

Er der tale om en aftale, hvor bedsteforældrene eller andre henter fast én gang om ugen, er det dog ikke lejlighedsvis kørsel. I de tilfælde skal man have godkendt sikkerhedsudstyr og helst en rigtig autostol.

LÆS OGSÅ: FDM autostoletest 2016

Lejlighedsvis kørsel

? Børn under 135 cm skal som udgangspunkt sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr. Opstår der en uventet situation, hvor man eksempelvis skal have andres børn med i bilen, gælder reglen om ?lejlighedsvis befordring over korte afstande?. Reglen betyder, at børn kan køre med uden at benytte det sikkerhedsudstyr, der passer til barnet f.eks. autostol.

? Børn under tre år er ikke omfattet reglen om lejlighedsvis kørsel. De skal altid spændes fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres størrelse og vægt.

? Er der tale en fast ugentlig aftale, hvor f.eks. bedsteforældre henter børnebørn, er der ikke tale om lejlighedsvis kørsel, og så skal børnene sidde i korrekt sikkerhedsudstyr som autostol.

? Børn under tre år behøver ikke være spændt fast i en taxa, mens børn over tre år skal benytte sikkerhedssele. FDM anbefaler dog, at man enten selv tager autostol/selepude med eller bestiller taxa med autostol/selepude.

? Er børn i bilen ikke spændt korrekt fast, får man en bøde på 2.000 kr. og et klip i kørekortet.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker politiet din barns autostol