Derfor bliver du køresyg

Det lægger en kraftig dæmper på køreturen, når køresygen rammer bilens passagerer. Men hvorfor bliver man egentlig køresyg? Og hvad kan man gøre, hvis uheldet er ude?

Bilist

Først bliver man tør i munden, så bliver man sløv, og som tiden går, får man kvalme. Man vil opleve, at opkast stiger op i halsen og sænker sig igen, og til sidst kaster man op.

Det er ikke sjovt at blive køresyg, og det er noget, som rigtig mange danskere døjer med hvert år. Men hvorfor bliver man egentlig køresyg, og er der noget at gøre, hvis kvalmen rammer?

Se video: Derfor bliver du køresyg

Øre og øjne på gale vej

Når man bliver køresyg, skyldes det, at de sanseindtryk, man får fra det indre øre og fra øjnene, ikke passer sammen inde i hjernen. Der er altså et mis-match, og så kommer de mærkelige reaktioner, vi kender som køresyge.

"Som mennesker er vi ikke fra naturens side skabt til at blive transporteret i hverken bil eller fly. Vi er lavet til at løbe, kravle og svømme. Transportsyge er altså heller ikke begrænset til biler. Man kan blive søsyg og luftsyg, og astronauter bliver også rumsyge. Det er noget, der sker, fordi man udfordrer sit balanceapparat samtidig med, der kommer nogle modstridende signaler fra øjnene," forklarer Mads Klokker, overlæge og klinikchef på Rigshospitalet.

Køb udstyr til turen

Flere kvinder end mænd bliver køresyge

Man har ikke præcise tal på, hvor mange danskere der lider af køresyge, ligesom man ikke kender de præcise grunde til, at man får det skidt. Nogle ting ved man dog, forklarer Mads Klokker, eksempelvis at flere kvinder end mænd lider af køresyge. Man ved også, at helt små børn ikke bliver køresyge. Derimod er risikoen for at blive køresyg størst hos større børn, teenager, og i den unge voksenalder, og så bliver man mere modstandsdygtig med alderen.

Piller og armbånd

Mads Klokker understreger, at der ikke er en facitliste, når det kommer til køresyge. Alligevel er der nogle forholdsregler, man kan tage, når man skal på køretur.

Det er også vigtigt, at man kan se noget, for det neutraliserer fornemmelsen af, at man bevæger sig uden for sin kontrol.

"Der findes en række råd, nogle har dokumenteret effekt, andre er nærmere husråd. VI ved, at det er vigtigt, at der er udluftning i bilen. Der må ikke være for varmt eller dårlige lugte, som øger risikoen for køresyge. Det er også vigtigt, at man kan se noget, for det neutraliserer fornemmelsen af, at man bevæger sig uden for sin kontrol. Og så er det vigtigt at holde pauser," forklarer Mads Klokker.

Et gammelt husråd er at spise ingefær, da det skulle dæmpe kvalmen. Man kan på apoteket også købe håndkøbsmedicin mod søsyge. Dette må dog ikke gives til børn under 12 år. Der findes også armbånd, der trykker på et aku-punkt nogle centimeter over håndledet, men deres effekt er ikke entydigt dokumenteret.

Børn i bilen

Skal man tage højde for de mindste, er Mads Klokkers anbefaling, at man sørger for af få børnene ud og lege, allerede inden uheldet er ude. Det er en fordel at holde flere pauser og få børnene ud og bevæge sig, så de kan genvinde deres balancefølelse. Ellers handler det om at prøve sig frem og finde det råd, man synes, virker bedst.

Hvis man virkelig vil forberede sig på ferien, kan man faktisk træne sig fra køresyge.

"Der er rigtig meget psykologi i køresyge, og det er der mange, der ikke ved. Hvis man én gang er blevet køresyg i en bil, er der meget større risiko for, at man bliver det igen. Derfor handler det om at finde det, der virker på en selv, og det kan være meget individuelt," siger Mads Klokker og fortsætter:

"Hvis man virkelig vil forberede sig på ferien, kan man faktisk træne sig fra køresyge. Det gør man ved at træne sin balanceapparat for eksempel ved at snurre rundt på en kontorstol, hoppe trampolin eller foretage flere mindre køreturer i den bil som skal anvendes til ferien."   

Læs mere: Børn på kør selv-ferien