Folkelig elbil overbeviser i sikkerhedstest

Euro NCAP har igen i år skærpet kravene til nye bilers sikkerhed. Den ’folkelige’ elbil Nissan Leaf viser dog vejen og opnår et flot resultat i den første sikkerhedstest efter de nye krav.

Der er fem sikre Euro NCAP-stjerner til den ny udgave af Nissan Leaf
Bilist

Der er igen blevet lidt længere vej til stjernerne for bilproducenterne. Det uafhængige sikkerhedssamarbejde Euro NCAP, som tester sikkerheden i nye biler, har fra årsskiftet nemlig igen gjort det sværere at opnå de maksimale fem stjerner.

Læs også: Her er 2017 mest sikre biler

Nødbremse skal være bedre

Det er især kravene til den vigtige automatiske nødbremse, AEB, som er blevet strammet. Her har man i flere år målt, hvor god bilen er til selv at bremse for andre biler og fodgængere. Men som noget nyt skal bilen nu også kunne bremse for cyklister. Samtidig skal bilens AEB-system generelt være bedre: Hvor kravet for at opnå fem Euro NCAP-stjerner i denne kategori før var 50 procent, skal en bil nu opnå 70 procent. 

Også når det gælder den såkaldte børnesikkerhed, har Euro NCAP hævet barren, så en bil nu skal opnå flere point end før for at få fem stjerner i denne kategori.

Se video fra testen

 

Læs også: Se alle resultaterne fra den seneste og tidligere Euro NCAP-test

Mere sikre biler

Nissan har de senere år vist, at de prioriterer sikkerheden højt, og her er den nye Nissan Leaf ingen undtagelse.

”Der er ingen tvivl om, at Euro NCAP gør en stor forskel i forhold til udviklingen af sikkerhed i nye biler. Det sker ved løbende at skærpe kravene. Heldigvis har bilproducenterne hidtil formået at følge med. De har endda måske været for hurtige til at leve op til kravene, så syv ud af ti biler i dag får fem Euro NCAP-stjerner. Derfor er det nu tid til at stramme kravene yderligere, så vi får endnu sikrere biler til gavn for både bilister og bløde trafikanter,” siger FDMs repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen.

Læs også: Så godt virker automatske nødbremser

Euro NCAP begynder 2018-testarbejdet med små armbevægelser. Den nye udgave af elbilen Nissan Leaf er således eneste bil i denne første runde. Det forhindrer dog ikke Nissan Leaf, der med sin rækkevidde og pris er en af de mest populære elbiler herhjemme, i at klare den nye og mere skrappe Euro NCAP-test til de maksimale fem stjerner.

Læs også: Leaf dropper tegneserie-look og øger rækkevidden

Ny Nissan holder niveauet

”Nissan har de senere år vist, at de prioriterer sikkerheden højt, og her er den nye Nissan Leaf ingen undtagelse. Leaf har ikke bare en høj kollisions- og fodgængersikkerhed. Nok så vigtigt har bilen fået den avancerede nødbremse som standard i alle udgaver. Det er naturligvis positivt, men også blot på niveau med, hvad FDM mener, man bør forvente af en ny bil i 2018. Samlet udløser det fem sikre Euro NCAP-stjerner. Det er flot,” siger Søren W. Rasmussen.

Se den nye Nissan Leaf på Biler.dk

Ingen fradrag for sikkerhed

Efter den seneste afgiftsomlægning vil fem Euro NCAP-stjerner normalt udløse et skattemæssigt fradrag på 8.000 kr. Men da der ikke er registreringsafgift på elbiler som Nissan Leaf, udløser den gode sikkerhed ikke noget fradrag her.

Læs også: Flot Euro NCAP-test tester nyt sikkerhedsfradrag