FM-båndet og din bilradio overlever

Efter nye meldinger i forbindelse med forhandlingerne om medieforliget tyder alt på, at FM-båndet overlever - også efter 2023.

FM-båndet og din bilradio overlever
Bilist

Opdateret, fredag 29 juni 2018: 

Medieforliget er nu forhandlet på plads, og der bliver ikke rørt ved FM-båndet. Der kan tidligst træffes en beslutning om at lukke FM-båndet, når 50 % af al radiolytning foregår digitalt.

Ifølge Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinius er regeringens planer om at slukke for FM-båndet nu helt droppet.

Til DR siger han på vej ind til forhandlingerne om det samlede medieforlig:

”Det med at slukke FM-båndet, den er stendød. Så det skal vi ikke diskutere længere, men alt andet er stadig i spil.”

Det er gode nyheder for danske bilejere. Hvis to millioner bilejere skulle betale for at få eftermonteret en DAB-radio, ville den samlede regning blive gigantisk. Samtidig ville et sluk af FM-signalet betyde, at bilisterne mistede adgangen til trafikmeldinger under kørslen.

Læs mere: Minister klar til at udskyde FM-sluk

Bilister undgår milliardregning

FDM har i hele forløbet kæmpet for at bevare FM-båndet.

”I FDM er vi glade for, at regeringen nu har opgivet at fremskynde tidspunktet for nedlæggelse af FM-båndet. Vi har været stærkt kritiske over for forslaget, da det ville have medført en milliardregning for de danske bilister, og en forringelse af muligheden for, at trafikanterne kan modtage de vigtige trafikmeldinger, siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDM.

Vi har været stærkt kritiske over for forslaget, da det ville have medført en milliardregning for de danske bilister

Det eksisterende forlig på området er fortsat gældende. Dermed kan det først komme på tale at overveje at lukke FM-båndet, når mindst 50 % af radiolytningen, inklusiv radiolytning i bilerne, sker digitalt.

Læs også: Bilister risikerer milliardudgift til nye bilradioer

Plads til både FM og digital

Tidligere på måneden kom det frem under et samråd, at regeringen ville rykke slukningen af FM-båndet fra 2021 til 2023. Men med dagens udtalelse ser det ud til, at tanken om en fast skæringdato helt er taget af bordet.

”Man skal huske på, at FM-signalet og digital radiolytning ikke udelukker hinanden. Der er intet i vejen for, at FM-båndet, med de åbenlyse fordele det har – herunder trafikmeldinger, eksisterer sideløbende med DAB-båndet og andre digitale løsninger,” siger Torben Lund Kudsk

FDM følger fortsat udviklingen tæt.

Læs også: Norge slukker for FM-signalet