Pak bilen sikkert til bilferien

Se her, hvordan du placerer bagagen bedst muligt, så du sikkert kan køre på ferie.

Familie er ved at pakke bil til en ferietur.
Viden

Når bilen skal pakkes til kør selv-ferien, er der en række ting, man skal være opmærksom på. Både for at være sikker på at overholde regler om overlæs og ikke mindst for at have bedst mulig sikkerhed i bilen. Her er tip til pakning og gode råd, der kan gøre turen mere sikker. Skillestreg

IllustrationRåd 1 | Undgå overlæs i bilen

Når familien skal på kør selv-ferie, er der ofte masser af udstyr, der skal med i bilen. Men pas på, at du ikke overlæsser bilen.

Tjek derfor hvor mange kilo, der må være i bilen i alt. Husk at indregne, hvad familien vejer også. 

Overlæsser du bilen, kan det gå ud over bilens stabilitet, og du risikerer, at bilen kommer i slinger ved opbremsning eller undvigemanøvre. 

SkillestregIllustrationRåd 2 | Læg de lette ting i tagboksen

Skal der tagboks på bilen, skal den placeres tættest muligt på bilens tyngdepunkt. De letteste ting bør pakkes i tagboksen og spændes fast, så de ikke forskubber sig ved en hård opbremsning.

Husk at tjekke hvor mange kilo, der må være i tagboksen. I de papirer, der følger med tagboksen, kan du se den maksimale lastevægt og den maksimale anbefalet hastighed, du må køre med tagboksen.

Læs mere: Sådan monterer og pakker du tagboksen Skillestreg

IllustrationRåd 3 | Placer de tunge ting nederst i bagagerummet

Tunge ting som f.eks. kufferter skal du placere lavt og længst muligt fremme i bagagerummet (op mod bagsædet). Har du et stort åbent bagagerum, f.eks. en stationcar, er det en god idé at købe et gitter eller net til at sætte bag ved bagsædet. 

Undgå at læsse bilen 'skævt', da bilen bliver ustabil i undvigemanøvre og ved kraftige vindforhold.

Sørg også for at spænde tingene fast i bilen. Skal der f.eks. køleboks med, så spænd den enten fast i bilens isofix-beslag, eller placer den i bagagerummet.  

Pak og sid rigtigt

Det kan være fristende at sidde med benene oppe, når man kører langt på ferie. Og det kan måske føles som om, det er nemmere at komme til sine ting, hvis de bare ligger løst i bilen. 

Begge dele går dog ud over sikkerheden. I videoen herunder kan du se hvad der sker, hvis uheldet er ude. 

SkillestregIllustrationRåd 4 | Ingen løse genstande

Løse genstande kan ved opbremsninger flyve gennem bilens kabine med meget stor kraft og en mangedoblet vægt.

Mange har iPads, telefoner, vandflasker o.lign. liggende i bilen under køreturen, og disse ting kan gøre stor skade på bilens passagerer, hvis der bremses hårdt op. 

Brug en gadgetholder bag på forsæderne, som kan indeholde de løse genstande og monter en iPad eller skærmholder på ryglænet.

Læs mere: Sikkerhed for børn på bagsædet 

Mangler du noget til bilferien?

Har du brug for udstyr til bilferien, så har FDMshop.dk et væld af gode produkter at vælge mellem. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

Besøg FDMshop.dk