Nu blitzer den første stærekasse

Den første af de fastmonterede fotobokse er nu taget i drift. Flere andre kommer til i løbet af den næste tid.

ATK-Stander i Måløv
Bilist

Nu er der nærmest bødegaranti, hvis man kører for stærkt i Måløv på Nordsjælland. Det er den første af i alt 11 strækninger, hvor de såkaldte stærekasser, fotobokse eller ATK-standere, kommer i drift.

Standerne blev indviet i juni, men siden da har de sidste integrationer med politiets bødesystemer skulle falde på plads. Siden den 1. oktober har de to kameraer i Måløv taget billeder, og resten af standerne vil blive sat i drift henover oktober.

Det koster at køre for stærkt

Bødetaksterne for fartovertrædelser fastsættes ud fra, hvor mange procent du har kørt for stærkt. Derudover er der en række tillæg.

Du kan se en oversigt her

Oplysning på 'fokusstrækninger'

Kameraerne er blevet sat op på nogle af de såkaldte fokusstrækninger, hvor der især er problemer med  mange ulykker og/eller for høj fart. På flere af strækningerne er der før stærekasserne opsat advarselskilte, der fortæller, at der er fartkontrol forude.

Se mere: Skilt advarer: fartkontrol forude - måske

De fastmonterede kameraer, sammen med skiltene, har en større positiv effekt på trafiksikkerheden end skjult, tilfældig fartkontrol. Det fortæller Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

- Hvis man ved, der er fartkontrol forude, er man opmærksom på farten. Vi ved fra andre lande, at synlig og skiltet fartkontrol på de særligt farlige strækninger er meget bedre til at reducere risikoen for ulykker, end tilfældig, skjult fartkontrol er, siger han, og fortsætter:

- Det handler ikke om at få udskrevet mange fartbøder, men om at få hastigheden ned. Derfor er vi i FDM også glade for stærekasserne nu for alvor kommer i brug.

Læs også: Fotobokse er klar til at blitze

Her kommer stærekasserne

1. Roskildevej, Albertslund

2. Målev Byvej, Måløv

3. Slagelse Landevej, Rosted

4. Gaabensevej, Nykøbing Falster

5. Bogensevej, Odense

6. Tjæreborgvej, Esbjerg

7. Herningvej, Ringkøbing

8. Vilsundvej, Nykøbing M

9. Grenåvej, Risskov/Aarhus

10. Aalborgvej, Aabybro

11. Sæbyvej, Hjørring
 

Stadig et forsøg

Stærekasserne er i første omgang et forsøg, som skal evalueres først i 2019 og så igen i 2021. Hvis de viser sig at have en tilstrækkelig effekt, er transportminister Ole Birk Olesen åben overfor at erstatte flere fotovogne med fastmonterede ATK-standere.

Der er i alt sat 20 stærekasser op, hvor indmaden kommer fra 20 fotovogne, der til gengæld er blevet pensionereret.

Læs også: Sikker i trafikken