Det skal du huske på skiferien til Østrig

Østrig er et af danskernes mest populære rejsemål i vinterferien. Er du en af de mange, der planlægger at køre til Alperne, er der nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på. Ellers kan det koste dig dyrt.

Går vinterferien til Østrig, er der nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på.
Bilist

Sneen ligger mange steder i Østrig meterdyb og venter på de danske skiturister. Går årets kør selv-vinterferie til et af de mange skisportssteder i Alperne, er der ingen vej uden om Tyskland. I begge lande er der imidlertid regler og krav til udstyr, du skal være opmærksom på:

  • Krav til vinterdæk
  • Miljøzoner i Tyskland (hvis du skal ind i større byer)
  • Vejafgifter i Østrig
  • Særlige krav til udstyr

Bliv skiferie-klar med FDM

Ingen vej uden om vinterdæk

Har du ikke allerede skiftet til vinterdæk, er det med at få det gjort. I Tyskland er det nemlig lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, når der er vinterføre.

Vær opmærksom på

Dette er en nyhedsartikel fra 2019. Søger du aktuel information om emnet, henviser vi til FDMs vidensartikler, som du finder under fanebladet Alt Om Biler.

Gå til Alt Om Biler: Sådan er reglerne for vinterdæk i andre lande 

Dækkene skal være mærket med M+S eller et bjerg- og snefnugsymbol eller begge dele. Er dækket produceret efter 1. januar 2018, skal det være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol. Til gengæld er pigdæk ikke tilladt i Tyskland.

Læs mere: Regler for vinterdæk i Tyskland

I Østrig er det lovpligtigt at køre på vinterdæk i perioden fra 1. november til 15. april, når der er vinterføre. Dækkene skal desuden have en mønsterdybde på minimum 4 mm og være M+S-mærket.

Der er i det sydlige Tyskland og store dele af Østrig faldet meget sne. Det kan derfor være en god idé også at medbringe snekæder. Især hvis du skal ud på mindre veje. I Tyskland kan der i vinterføre i bjergområder være skiltet, hvis snekæder er påkrævet.

Læs mere: Sådan er reglerne for vinterdæk i andre lande 

Miljøzoner

Det er langt fra alle, der orker at køre de godt 1.000 kilometer eller mere, fra Danmark til de fleste skisportsteder i Østrig i ét stræk. Mange vælger derfor at tage en overnatning undervejs i Tyskland. Blinker du ind i en større tysk by, skal du være opmærksom på, at mange af dem har indført miljøzoner, der kræver et gyldigt miljømærke. Også selvom bilen lever op til de lokale miljøkrav. Har din bil ikke et miljømærke, risikerer du en bøde.

Læs mere: Miljøzoner i Tyskland

Husk motorvejsmærkat

Modsat i Tyskland koster det penge at køre på motorveje og motortrafikveje i Østrig. Også selvom du kun skal et kort stykke. Mærkerne, som du skal sætte i bilens forrude, kan du købe for en periode på 10 dage og op til et år. Har du ikke et gyldigt motorvejsmærke, er bøden på 120 Euro.

Læs mere: Motorvejsmærkater i Europa

Krav til udstyr

Udover snekæder anbefaler FDM, at der er sikkerhedsveste til alle i bilen i tilfælde af uheld. I Østrig er det tilmed et krav, at der en sikkerhedsvest til føreren af bilen. I både Tyskland og Østrig er det desuden et krav, at du medbringer en advarselstrekant. Sørg for, at den ikke er gemt alt for langt væk. Det samme gælder sikkerhedsvestene, der bør ligge inden i bilen.

Derudover er det i Østrig et krav, at du også har en forbindingskasse med i bilen.

Læs også: Dette udstyr skal du have med i bilen

Tjek batteriet

Varme i sædet, varme i bilen, GPS i forruden og diverse devices kræver sit af bilens batteri. Samtidig er kulden hård ved batteriet. Især hvis bilen står stille en uges tid, mens familien er på ski. Sørg derfor for at få batteriet tjekket hjemmefra og ladet op, hvis det trænger. Hvis ikke kan en kold vinterferie nemt livet af det.

Læs også: Sådan holder bilens batteri bedre varmen

Andet vinterudstyr

Mens noget udstyr er lovpligtigt, er andet bare rart at have med, hvis uheldet er ude. Derfor anbefaler FDM, at du også husker:

  • Et tæppe eller to i bilen
  • En lygte
  • Oplader til mobiltelefonen (og opladet mobiltelefoner)
  • En sneskovl – hvis du skal køre på små veje, der ikke er ryddet for sne
  • Sikkerhedsveste til alle i bilen
  • Handsker, knæpude og pandelampe i tilfælde af at du skal sætte snekæder på bilen
  • Hent app til dit vejhjælpsselskab på din smartphone

Køb vinterudstyr til bilen i FDM netbutik