Det er ofte først, når batteriet giver op, og bilen ikke kan starte, at vi bliver opmærksomme på bilens batteri. Men kører du især kortere ture, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri og dets kapacitet. Det er nemlig ikke sikkert, at batteriet når at lade ordentligt op, og det vil på sigt reducere batteriets holdbarhed.
Hvorfor er vinteren hård ved bilbatteriet?
December, januar og februar er ofte de tre hårdeste måneder for bilens batteri, da bilen har et ekstra stort strømforbrug til lys, klimaanlæg, sædevarme, vinduesviskere m.m.
Ved hård frost kan bilens batteriet miste op mod halvdelen af sin kapacitet eller måske endda give helt op. Det betyder, at mange bilejere må tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen. Når temperaturen falder, stiger antallet af assistancer til bilister, der har brug for starthjælp, med op mod 50 procent.
Hvordan gør du selv batteriet vinterklart?
Du kan gøre bilens batteri klar til vinter ved at følge disse to råd:
Råd 1 | Øg batteriets kapacitet
Kører du mest korte ture, kan batteriet let komme til at savne strøm. Det skyldes, at lys, sædevarme, blæser, elbagrude, radio og især motorvarmer stjæler bilens strøm.
Særligt i de kolde måneder kan det være en god idé at lade batteriet op over en nat, så batteriets kapacitet kommer i top.
Brug en hjemmelader, som kan købes i de fleste bilistbutikker.
Læs mere: Find lader og startkabler til bilen i FDMshop.dk
Råd 2 | Rens batteriets poler
Særligt på ældre biler kan der dannes ir på batteripolerne og ved batteriklemmen på begge poler. Ir giver en dårlig kontakt mellem ledning og batteri, og her kan der let forsvinde noget af den effekt, der ellers skal til for at starte bilen.
I første omgang kan du let fjerne ir med kogende vand. Dernæst bør du smøre polerne og batteriklemmen med lidt vaseline, der beskytter mod ny ir. Det gør du lettest ved at afmontere polen kortvarigt.
Hvad betyder det for batteriet, at du tager bilen på skiferie?
Skal du på kør selv-skiferie, skal du være ekstra opmærksom, da det stiller ekstra krav til bilens batteri. Har batteriet allerede en lav kapacitet, kan du risikere, at det står helt af, når du ankommer til din feriedestination. Husk også, at bilen som regel står stille på destinationen i hele ferien. Det kan udfordre batteriet, når du skal starte den til hjemturen.
Skal bilen have starthjælp?
Hvordan giver du bilen starthjælp?
Skulle uheldet være ude, og batteriet har givet op, kan det være en mulighed at starte bilen ved hjælp af en anden bil og et sæt startkabler.
Det er meget vigtigt, at du kontrollerer bilens instruktionsbog og følger producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil. Der findes enkelte bilmodeller, hvor der ikke må bruges startkabler. Alternativt må du tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen.
Er batteriet ikke til at redde, så er det tid til en udskiftning. Det er ikke på alle biler, hvor det er lige nemt selv at klare det. Så kan et værksted være behjælpelig.
Det kan sjældent svare sig at vælge det allerbilligste batteri, da kvaliteten kan svinge en hel del.
Hvad gælder for batterier med batterimanagementsystem?
Flere biler er udstyret med et intelligent system til ladestyring af startbatteriet, også kaldet batterimanagementsystem. Det betyder, at skift af batteri samt ladning med vedligeholdelseslader kræver større opmærksomhed.
>> Skift af batteri med batterimanagementsystem
Hvis bilen er udstyret med batterimanagementsystem, og batteriet skal skiftes, kræver det i mange tilfælde, at bilen skal kodes til det nye batteri for at optimere ladeprocessen, levetiden samt bilens øvrige funktioner som eksempelvis stop/start. Undersøg derfor altid, hvad der gælder for din bil.
>> Ladning af batteri batterimanagementsystem
Ved ladning af bil med batterimanagementsystem kræver det ligeledes opmærksomhed. Her gælder det, at tilslutning af minusklemme fra vedligeholdelsesladeren skal tilkobles et specielt punkt på stel/minus-siden umiddelbart før batteriets minuspol. Ellers vil ladeprocessen ikke være optimal, hvilket igen har betydning for levetiden samt bilens øvrige funktioner. Undersøg derfor altid, hvad der gælder for din bil.
>> Vedligeholdelseslader til batterimanagementsystem
Vær opmærksom på, at biler med batterimanagementsystem typisk er monteret med batteri af typerne AGM, lithium ol. og kræver vedligeholdelseslader beregnet specifikt hertil.
Hvordan har dit batteri det?
Som medlem af FDM kan du få tjekket bilens startbatteri. Få også kontrolleret bilens dæk, bremser og lygter som en del af dit medlemskab.