Clever trækker stikket i Sverige

Den danske ladeoperatør har opsagt sit svenske samarbejde og dermed muligheden for danske kunder at lade hinsidan. En ærgerlig forringelse af abonnementet, mener FDM, som efterlyser bedre roaming-vilkår for elbilister.

Clever har opsagt samarbejdet med deres operatør i Sverige.
Fotograf:

Foto

FDM
Bilist

Elbilejere med abonnement hos ladeoperatøren Clever har reelt mistet muligheden for at bruge deres abonnement i Sverige.

Danske Clever har nemlig opsagt samarbejdet med det firma, der havde en licensaftale i Sverige under Clever-navnet.

Forbrugerne har i dag ikke mulighed for at roame, som vi kender det indenfor mobiltelefoni.

”Vi er sammen med Clever i Sverige nået til den konklusion, at vores strategiske retninger og visioner for brugeroplevelsen ikke stemmer overens, og vi stopper derfor samarbejdet,” lyder forklaringen på Clevers egen hjemmeside.

Læs også: Sådan kan du lade din elbil i Danmark

Manglende konkurrence

Hos FDM ærgrer nyheden om det kuldsejlede samarbejde hen over Øresund, som FDM mener, foringer elbilisternes lademuligheder.

”Det er muligt, at der juridisk ikke er noget at komme efter for Clevers kunder. Ikke desto mindre mener vi, at det er en væsentlig ændring i aftalen med forbrugerne, og det bør naturligvis afspejle sig i en lavere abonnementspris,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

Læs også: Det koster det at oplade en elbil

”I forvejen lider elbilejerne under manglende konkurrence på ladeområdet. Forbrugerne har i dag ikke mulighed for at roame, som vi kender det indenfor mobiltelefoni. Både på tværs af landegrænser, men især indenrigs, kan elbilejere med et abonnement hos det ene selskab i dag ikke lade hos det andet. Det ser vi gerne ændret til gavn for forbrugerne. FDM opfordrer aktørerne på markedet til at finde en løsning på det snarest. Kan de ikke det, bør politikerne gribe ind og regulere markedet, præcis som man gjorde med roaming indenfor EU.”

Læs også: Elbilister får lynladning flere steder

20 nye lynladere på vej i Sverige

Hos Clever afviser adm. direktør Casper Kirketerp-Møller, at opsigelsen af det svenske samarbejde er en forringelse af abonnementet, der bør udløse en prisreduktion. Han påpeger, at under to promille af Clevers samlede opladninger i 2018 skete på netværket i Sverige, mens antallet af ladepunkter i Danmark de senere år er steget markant, uden det har ført til prisstigninger. Samtidig åbner Clever i et nyt samarbejde 20 nye lynladestationer langs de svenske motorveje de næste par år.

Læs også: Hvordan fungerer en elbil

Roaming på vej i 2019

Clever medgiver dog, at den manglende roaming-mulighed er en relevant problematik at rejse.

”Vi arbejder for, at det skal være nemt at køre i elbil. Derfor er vi også meget optaget af at tilbyde vores kunder roaming på andre kvalitetsnetværk. Clever har i en længere periode været en aktiv del af udviklingen af en ny europæisk standardprotokol kaldet OCPI, der muliggør direkte roaming, og som vil være fuldt implementeret i løbet af 2019,” skriver Casper Kirketerp-Møller i et svar til FDM.

I forbindelse med opsigelsen af samarbejdet skifter Clever i Sverige navn til Bee.

Clever har i mere end 700 offentlige ladestandere i Danmark.

Læs også: Her kan du oplade din el- og plugin hybridbil