Undgå dyre data på ferien

De fem minutter, du bruger på at læse denne artikel, kan spare dig for både ærgrelser og rigtig mange penge. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at tale og streame de forkerte steder på ferien

Undgå dyrt data på ferien
Bilist

Selv om nye roamingregler har gjort det nemmere og billigere at bruge sin mobil i udlandet, er der stadig risiko for ufrivilligt at udvide ferieudgifterne med en stor mobilregning. Derfor kan det betale sig at undersøge sit abonnement og priserne på destinationen.

Går turen til et EU-land, skal priserne for at ringe og sende SMS være de samme som aftalen herhjemme. Det samme gælder for data, indtil den mængde, der indgår i dit abonnement, er opbrugt.

Du vil som udgangspunkt modtage en SMS med advarsel om, at data er ved at være opbrugt, men tjek vilkårene i dit abonnement.

Pas på uden for EU

Selv om du kører inden for EU, så skal du alligevel være opmærksom.

Mobilbrug på rejsen

Når du taler, SMS’er eller bruger data på udenlandske netværk, hedder det roaming. Det koster ikke ekstra i EU-lande, medmindre du løber tør for data i dit abonnement. Læs her, hvordan du kan reducere mængden af data og undgå andre dyre fælder med mobilen.

  • Undersøg dit abonnement og priserne på destinationen.
  • Spar data ved at downloade film og musik hjemmefra i stedet for at streame i udlandet.
  • I lande, der ikke er medlem af EU, bør du slå roaming helt fra eller som minimum slå automatisk opdateringer og notifikationer fra. Benyt i stedet wi-fi. Slå roaming fra, allerede inden du ankommer.
  • Slå din telefonsvarer fra i de dyre lande. Den kan være dyr at aflytte, og i nogle lande betaler du også for, at opkaldet, som du ikke besvarer, stilles videre til din svarer.
  • Vær opmærksom på, om du betaler for at modtage opkald.
  • Er du ombord på en færge, så brug ikke færgens satellitforbindelse. Det er dyrt.

Krydses grænsen f.eks. mellem Frankrig, der er medlem af EU, og naboen Monaco, der ikke er medlem, så stiger prisen hos Telia for at ringe fra 0,47 kr. pr. minut til 22,50 kr. pr. minut. SMS/MMS’er stiger fra 0,18 kr. til 4 kr., og data koster svimlende 81,25 kr. pr. MB i Monaco, men blot 0,47 kr. i Frankrig. Altså ca. 173 gange dyrere.

Ligeledes gælder andre og meget højere priser på færger, der benytter satellitteknologi.

Læs mere: FDMs råd til kør selv-ferie

Slå roaming fra

Med så dyre priser i lande, der ikke er med i EU, bør du allerede slå roaming fra i flyet, hvis du lander udenfor unionen. For når flyet sætter hjulene på landingsbanen, og du tænder telefonen, begynder den straks at opdatere apps, og det koster på datakontoen.

Medmindre det er strengt nødvendigt med data, så slå roaming fra permanent eller slå som minimum opdateringer og notifikationer fra.

På en iPhone slår du dataroaming fra ved at trykke på ”Indstillinger”. Herefter vælger du ”Mobilnetværk”. Under ”Indstillinger til data” kan du slå ”Dataroaming” fra.

På en Android skal du klikke på ”Indstillinger”. Herfra kan du deaktivere ”Dataroaming” – nogle gange skal det gøres under ”mobilnetværk”.

Læs mere: Sådan gør du mobilen håndfri i din bil

Så meget data bruger din mobil

I stedet kan du bruge det lokale wi-fi-netværk, f.eks. på hotellet. Det er ofte gratis. Og så slipper du for at tænke på data, der hurtigt løbet op.

Streaming af videoklip, serier og live-tv kræver meget data, mens bl.a. mails og gps’en ikke sluger særlig meget. For 1 MB kan du ca. browse på 50 standardsider, læse 3.500 e-mails med tekst, eller streame to minutters musik. En times video på TV 2 Play bruger ca. 600 MB.

Du kan selv se forbruget af data på din telefon. På en iPhone går du ind i Indstillinger, trykker på Mobilnetværk og scroller ned til Forbrug af mobildata. På en Android trykker du på Indstilling og Dataforbrug.