Nu får du klip for håndholdt mobil

Rigspolitiet har fået tilrettet sine IT-systemer, så håndholdt mobil bag rattet nu giver både bøde og klip i kørekortet. FDM håber, det vil få flere til at lade mobilen blive i lommen.

Fra 10. september koster det et klip i kørekortet at tale håndholdt mobil bag rattet.
Bilist

Bilister, der bruger håndholdt mobil bag rattet, slipper ikke længere ’kun’ med en bøde på 1.500 kroner.

Fra tirsdag den 10. september giver politiet nu også et klip i kørekortet.

I et svar til FDM bekræfter Rigspolitiet, at man nu har fået tilrettet sine IT-systemer, så man kan håndtere de nye regler med klip.

Læs også: Håndholdt mobil koster klip i kørekortet

Godt for trafiksikkerheden

”Det er glædeligt, at den planlagte stramning nu træder i kraft, så brug af håndholdt mobil og andre apparater koster klip i kørekortet foruden en bøde. Manglende opmærksomhed er et stort problem for trafiksikkerheden, og FDM håber og forventer, at risikoen for et klip i kørekortet i højere udstrækning vil få bilisterne til at lade mobil og andet elektronik være,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: Regeringen vil stramme regler for håndholdt mobil

Enighed om strammere regler

Et enigt Folketing vedtog i december 2018 at stramme reglerne, så det ud over en bøde på 1.500 kroner fremover også skulle koste et klip i kørekortet at bruge håndholdt mobil bag rattet. Samtidig blev reglerne udvidet, så de nu omfatter brug af alt håndholdt tele- og kommunikationsudstyr som GPS.

Antal bøder for håndholdt mobil:

2018: 22.434

2017: 19.916

2016: 31.675

2015: 40.947

2014: 43.661

Bøder er givet for kørsel i bil, bus, varevogn, lastbil, bus og knallert. 

Kilde: Rigspolitiet

Derudover gælder stadig, at du ikke må benytte fastmonteret elektronik, hvis det forstyrrer eller tager opmærksomheden fra kørslen.

Læs også: Sådan bruger du mobilen i bilen

Over 22.000 bøder

Udfordringer med at samkøre politiets IT-systemer har dog betydet, at bilister indtil nu kun har fået en bøde. Fra tirsdag den 10. september er det altså slut.

I alt 22.434 trafikanter (bil, bus, lastvogn, knallert, cykel) fik i 2018 ifølge politiet en bøde for brug af håndholdt mobil.

I forbindelse med en landsdækkende færdselskontrol i uge 9 tidligere i år udskrev politiet 557 bøder for brug af håndholdt mobil.

Læs også: Parkér mobilen