Sådan får du ladeboks til elbil derhjemme

Hvad skal der til for, at du kan lade din elbil eller plugin-hybrid op hjemmefra? Se her, hvordan du får den rette ladeboks og strømforbindelse i indkørslen eller carporten.

Se her, hvordan du får den rette ladeboks og strømforbindelse i indkørslen eller carporten.
Bilist

Bor du i hus med egen indkørsel, har du let ved at få opsat en ladeboks til en elbil eller en plugin-hybrid. Men hvis en standardinstallation ikke er nok, må du påregne ekstra udgifter.

Mange gange kan man klare sig med en standardinstallation. Men skal der foretages yderligere installationsarbejde, lander prisen ofte på 7-10.000 kr. oven i prisen for ladeboksen Se her, hvilket udstyr du skal have.

Gode råd når du skal købe elbil

1. Ladeboksen

Der findes mange ladebokse på markedet. Tegner du et abonnement på strøm til bilen, er det dem fra Clever og E.ON, der er mest oplagte. De koster typisk 8.000-10.000 kr. for en 11-kW-boks inkl. en såkaldt standardinstallation.

En standardinstallation dækker ofte alt, men hvis din bolig ikke er „standard“, kan der komme ekstra udgifter på.

Hos E.ON og Clever ejer du ikke boksen, og du skal derfor levere den tilbage, hvis du opsiger abonnementet. 

FDM sælger tilsvarende ladebokse uden abonnement for 13.000 kr. inkl. en standardinstallation, og så ejer du selv ladeboksen. Her bestemmer du selv, hvem der leverer strøm.

Du kan også leje boksen hos FDM. Det koster 8.000 kr. inkl. en standardinstallation og så efterfølgende 99 kr. om måneden. Den løsning giver mulighed for at få refunderet en del af energiafgiften (p.t. 1,05 kr. pr. kWh), men du skal selv afregne strømforbruget med elselskabet. 

Der findes andre udbydere af ladebokse af varierende kvalitet, og her gælder det generelt, at man ikke er tvunget til at tegne abonnementsordninger , når man køber boksen.

Køb FDM Ladeboks

2. Eltavle

Alle ladebokse skal have deres egen gruppe med indbygget fejlstrømsrelæ (Type A) fra eltavlen, hvorfra strømmen skal tages, og det er med i en standardinstallation.

Nogle bokse kræver dog et ekstra fejlstrømsrelæ (Type B), og det koster ekstra. Forhør dig om dette der, hvor du køber din ladeboks.

Almindeligvis skal der ikke foretages yderligere arbejde ved eltavlen, men i huse, der kun har en lille eltavle, skal selve eltavlen typisk udvides, og det kan koste lidt ekstra.

Pris for ny tavle uden fejlstrømsrelæ (Type A): 250 kr.

Pris for ny tavle med fejlstrømsrelæ (Type B): 3.500 kr.

Læs mere: Få billig strøm på elbilen

Prisliste

Her er prisen på de enkelte opgaver udspecificeret som typiske priser. Husk, at det kan variere kraftigt fra hus til hus.

Ladeboks (standard) med abonnement: 8-10.000 kr.

Ladeboks (standard) uden abonnement: 13.000 kr.

Mulige ekstraomkostninger.:

Jordkabel: 4.500 kr. 
Eltavle udbygges: 3.500 kr.
Jordspyd: 1.500 kr.

3. Jordspyd

Ladebokse kræver en ordentlig jordforbindelse, hvilket de fleste nye huse har.

Men i nogle huse er jordforbindelsen ikke god nok, og så skal der etableres en ny og bedre jordforbindelse med jordspyd.

Pris: ca. 1.500 kr.

Læs mere: Skift elselskab og få lavere pris på strøm

4. Kabelføring

Prisen for kabelarbejde varierer alt efter opgaven. En standard-installation omfatter ikke gravearbejde og typisk kun op til 10 meter kabel.

Skal du f.eks. have gravet fem meter kabel ned fra hus til carport, koster det typisk 4.500 kr. for gravearbejde og kabel oven i de øvrige udgifter. Prisen kan reduceres, hvis du selv kan stå for gravearbejdet.

Har du spørgsmål til elbiler og opladning?
Kontakt FDM