Er en elbil noget for dig? Her er de gode råd

Overvejer du at købe en elbil? Her har vi samlet en række gode råd, som kan gøre dig klog på, om en elbil reelt er noget for dig. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Mand og kvinde besøger en bilforhandler, hvor de bliver præsenteret for en elbil.
Viden

Elbil eller ej? Det spørgsmål er der efterhånden stadig flere danskere, der stiller sig selv. Både elbilers rækkevidde og mulighederne for at lade er forbedret de seneste år, og langt de fleste danskere vil derfor i dag kunne klare deres kørselsbehov med en elbil.

Illustration af underoverskriftHvad er en elbil? 

En elbil er kort fortalt en bil, der udelukkende kører på strøm. I stedet for en forbrændingsmotor, som du kender det fra benzin- og dieselbiler, har elbilen en elmotor. Hybridbiler er til forskel fra elbiler udstyret med både elmotor og forbrændingsmotor. Denne artikel er til dig, der er interesseret i elbil.

Læs mere: Værd at vide om hybrid og plugin-hybrid  

Kan en elbil dække dit behov? 

Før du bliver helt klar til at købe elbil, skal du overveje, hvad dine behov er. Hvilke krav har du til bilen? 

Se her, hvad du bør overveje: 

Dit kørselsmønster, dine lademuligheder og dit eventuelle behov for krog og trækkraft er blandt de vigtigste ting, du skal have styr på. Når du har det, kan du for alvor blive klog på, hvilken elbil som matcher din hverdag bedst.

Læs mere om de tre emner herunder. Tryk på overskriften eller det blå plustegn for at folde menuen ud. 

Hvor langt skal du køre?

Der er sket meget med elbiler, når det handler om deres rækkevidde – og udviklingen går stort set kun en i en retning: mod længere rækkevidde. Mange nye elbiler har langt større rækkevidde i dag end tidligere. For de fleste er mangel på rækkevidde derfor ikke længere en udfordring. 

Men det handler selvfølgelig om for dig at vælge en elbil, der opfylder netop dit individuelle behov for rækkevidde. Så vær sikker på at vælge en bil, der matcher dit kørselsmønster. 

Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at der er forskel på den rækkevidde, som elbilproducenten skriver, at bilen har i bilens specifikationer, og den rækkevidde du vil opleve, at bilen har i praksis. 

Bilens rækkevidde bliver blandt andet påvirket af høj fart og lave temperaturer og batteriets degradering (batteriet mister med tiden noget af sin kapacitet). Vælg en elbil med rigelig rækkevidde til dit behov, så du slipper for alt for meget spænding i hverdagen af den trælse slags.   

Kan du ikke lade din bil i nærheden af din arbejdsplads, så bør du vælge en elbil, der har rækkevidde nok til, at du kan køre frem og tilbage på en opladning. Også i koldt vejr, modvind, og med et batteri, der er nogle år gammelt og dermed muligvis en smule ringere, end det var fra helt nyt.  

FDM tester løbende elbiler på det danske marked, herunder også bilernes rækkevidde i praksis.

Læs også: Så langt kan elbilerne køre på en opladning 

Hvilke lademuligheder har du?

Det er vigtigt, at du spørger dig selv, hvordan dine rammer er, for det har betydning for hvilken ladeløsning, du har du mulighed for at få. 

Bor du i eget hus, kan du vælge at installere en ladeboks. Mange elbilejere foretrækker at have en ladeboks hjemme, så bilen kan lade op, når den holder stille derhjemme. Elbilejere, der har egen lademulighed, kan typisk klare størstedelen af deres opladning hjemme, og de har kun i begrænset omfang brug for at lade ude. Eller lade ’på farten’, som man også kalder det.  

En ladeboks kan enten købes med et abonnement/serviceaftale eller uden. Regn altid på, hvad der er den bedste løsning for dig.  

FDM har udviklet en beregner, som kan hjælpe dig med at få overblik og finde en fordelagtig ladeløsning. 

Læs også: Prøv FDMs beregner

Bor du ikke i hus, men f.eks. i lejlighed eller rækkehus, kan det meget vel være, at du ikke har mulighed for at få din egen ladeboks.  

I det tilfælde er det vigtigt at overveje, hvordan du så kan lade din elbil på en måde, der giver mening i din hverdag.  

Måske er der en god lademulighed på din arbejdsplads eller i nærheden af denne? Måske er der offentlige lademuligheder i dit lokalområde? 

Der kommer stadigt flere ladestationer i Danmark, og ikke kun langs motorvejene, så undersøg dine muligheder. Du skal dog være opmærksom på, at en ladestation eller offentlige ladestandere tæt på din bopæl eller arbejdsplads ikke er ensbetydende med, at standerne altid er ledige. Der kan være risiko for kø, når du skal bruge dem. Det er værd at have med i dine overvejelser, når du skal finde ud af, om en elbil matcher dig og din hverdag.  

Ved at bruge FDMs beregner kan du også få et overblik over, hvor meget det omtrent vil koste en bilist med dit kørselsmønster at lade på offentlige ladestandere.   

Læs også: Få overblik over, hvad det koster med FDMs beregner

Har du brug for trækkrog?

Mange elbiler er ikke godkendt til at få monteret anhængertræk, og det gælder særligt de mindre elbiler. En del elbiler, der er godkendte til anhængertræk, må oftest kun trække en begrænset vægt (lettere trailerkørsel til genbrugspladsen ol.).  

Der findes efterhånden elbiler på markedet, der både har krog og rimelig trækkraft, så behov for krog er ikke nødvendigvis et problem. Men her er et område, hvor du skal være ekstra opmærksom på, at den elbil, du køber, rent faktisk kan matche det behov, du har.  

For alle elbiler gælder det, at rækkevidden mindskes, når bilen skal trække større vægt.  

Vi har samlet en oversigt med hvilke elbiler (og plugin-hybrider), der må trække en anhænger, og hvilken vægt de er godkendt til. 

Læs mere: Oversigt - anhængertræk på elbiler og plugin-hybrider

Skillestreg

Forhåbentlig har du nu et godt udgangspunkt for at finde ud af, om en elbil kan dække dit bilbehov. 

Læs mere: Klar til køb af elbil? Sådan gør du

Men måske har du flere elbil- spørgsmål, du har brug for at blive klogere på, inden du føler dig sikker på, om en elbil kunne være noget for dig?  

Herunder i artiklen har vi samlet svarene på et par af de mest almindelige spørgsmål om elbil. Brænder du inde med flere spørgsmål om elbil, så kan du med fordel klikke dig frem til svarene i vores online ’elbil-leksikon’.  

Læs også: Find svar på dine elbilspørgsmål

Illustration af underoverskriftHvor langt kører en elbil? 

Det kan man ikke svare simpelt på, for det afhænger helt af hvilken elbil, du køber. Det er ligesom med brændstofbiler, hvor der også er forskelle på, hvor stor tanken er, og hvor langt man kan køre på en tankfuld. 

Som det gælder for enhver anden type bil, så er elbilens rækkevidde også afhængig af din kørestil. Med den rigtige køreteknik kan du opnå en længere rækkevidde for din elbil. 

Elbilen adskiller sig fra brændstofbiler ved, at bilens rækkevidde bliver påvirket en hel del af temperaturer. Du må forvente, at bilens rækkevidde formindskes om vinteren, når du bruger varmeblæser, elbagrude og andet af bilens elektronik.  

Elbilproducenten angiver en rækkevidde på bilen, og den kan du læse i bilens specifikationer. Et er dog teori, og noget ganske andet er praksis. I FDM tester vi elbilers rækkevidde for at få et billede af, hvor langt de rent faktisk kører.

Læs mere: Se, hvor langt elbilerne reelt kan køreIllustration af underoverskrift

Hvordan lader man en elbil op? 

Hvordan man får ’hældt kilometer i tanken på sin bil’ er et af de punkter, hvor en elbil virkelig adskiller sig fra en brændstofbil. 

I meget korte træk kan man sige, at du kan fylde dit batteri på ’den langsomme måde’ derhjemme ved at ’tappe’ den type strøm, der er i dit hus over på batteriet (AC-ladning). 

Du kan også oplade din bil på ’hurtigere måder’ ved at oplade ude på en stander, der er koblet til en strømforsyning med meget mere ’goddaw i’ så at sige (DC-ladning). 

Podcast: Skal jeg vælge elbil?

Det kan du blive klogere på i denne udgave af FDMs podcast Frigear, hvor vi tager den store tur omkring fordele/ulemper, rækkevidde, opladning og meget mere.

Det lyder meget besværligt, når man læser om det, for du vil støde ind i ord og begreber som faser, jævnstrøm, vekselstrøm, kilowatt og kilowattimer med flere. Men det kan jo ikke være rigtigt, at man skal være batteriingeniør for at oplade sin bil. Og det skal man da heller ikke være. 

I praksis vil du opleve det en del nemmere. I din hverdag har du jo ikke brug for at opfinde den dybe tallerken hele tiden: Du vil vide, at dét her kabel i carporten, er det jeg bruger hjemme, og de her kabler i bagagerummet er dem, jeg bruger ude.  

Vi har samlet en artikel, hvor vi går mere i dybden med emnet opladning, som du kan finde ved at følge linket herunder.

Læs også: Værd at vide om opladning af elbil 

Er du også interesseret i den økonomiske side af sagen, når det handler om opladning af elbil, så får du i vores artikel om ladeløsninger gode tip til, hvordan du oplader din elbil på den mest fordelagtige måde for dig.

Læs mere: Sådan får du strøm på elbilen billigst 

Illustration af underoverskriftHvad koster elbilen i afgifter? 

Elbiler er ikke længere friholdt fra registreringsafgift. Registreringsafgift for elbiler indføres i trin, og processen er i gang. 

Derudover skal du betale årlig ejerafgift af din elbil.  

Det danske afgiftssystem er pr. 1. juli 2021 blevet omlagt, så det guidende princip for, hvor meget afgift en bil bliver pålagt, nu handler om, hvor stor en CO2-udledning bilen står for mm. Det hedder CO2-ejerafgift.  

Er din bil registreret før 1. juli 2021, så er det i stedet stadig grøn ejerafgift, du skal betale.

Læs mere: Det skal du betale i periodiske afgifter på bilen

Illustration af underoverskriftHvor mange kan sidde i en elbil? 

Nogle enkelte elbiler på det danske marked har kun har plads til to bagsædepassagerer, og bilen har dermed altså kun plads til i alt fire personer.  

Er bilen en mindre model, og har du brug for at have plads til en eller flere autostole, så skal du være ekstra opmærksom på pladsen i bilen. Dette råd gælder i øvrigt for alle biler ikke blot elbiler. 

Til den store familie er der også elbiler på markedet med syv siddepladser.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.  Kontakt rådgivningen

Få hjælp af FDM til at vælge den rette bil

Få hjælp til at vælge den rette elbil

Med et FDM-medlemskab kan du få hjælp af vores eksperter indenfor bilteknik og jura, når du skal købe bil.

Læs mere om FDM-medlemskab

Bilforsikring vundet bedst i test - FDM elbil-forsikring 2022

Få en testvindende bilforsikring – også til elbil

FDM Bilforsikring til elbil er kåret som bedst i test. Se hvor billig en forsikring, du kan få til din elbil.

Beregn pris