Køb af elbil

Elbil eller ej? Overvejer du at købe elbil, kan du her få gode råd til nogle af de overvejelser, du skal gøre dig inden købet. Udover rækkevidde på elbilen skal du også overveje dine opladningsmuligheder. Se også FDMs mange test af elbiler på det danske marked.

Skal den næste bil køre på el?
Viden

Overvejer du en elbil, er der efterhånden en del bilmodeller at vælge mellem. Både i størrelse og prisklasse. Er du i tvivl om, hvilken elbil der er bedst til dig, har vi oplistet en række overvejelser, du kan gøre dig, før du køber elbil.

For mange bilkøbere er elbilen stadig ny og giver anledning til mange spørgsmål og overvejelser - især om batterigaranti og opladning. Som medlem af FDM kan du søge råd og vejledning samt få hjælp til din slutseddel.

Spørg FDMs rådgivning til råds om din elbil

Tre gode råd om elbil

Skal du have en elbil næste gang?

Her er tre gode råd før du vælger elbil:

Hvilke lademuligheder har du?
Bor du i eget hus kan du lade op hjemme med en såkaldt ladeboks. Mange elbilsejere foretrækker at have en ladeboks hjemme, så bilen kan oplade, når den holder stille derhjemme. En ladeboks kan enten købes med et abonnement eller som ren ladeboks, hvor du selv kan være med til at beslutte din strømaftale. Regn altid på, hvad der er den bedste løsning for dig. Bor du i lejlighed eller fx rækkehus, kan du have udfordringer med at få egen ladeboks. Du skal derfor overveje, hvordan du så kan lade din elbil. Måske er der lademulighed på din arbejdsplads eller i nærheden af denne?

Se mere: Find ladestander til elbil

Hvilken rækkevidde har du behov for?
Mange af de nye elbiler har langt større rækkevidde i dag end tidligere. Rækkevidden er derfor ikke lige så stor en udfordring for de fleste. Nogle udfordringer omkring rækkevidde i hverdagen kan være:

- elbilens rækkevidde formindsket mellem 20-50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik
- kan du ikke lade din bil i nærheden af din arbejdsplads, bør du kunne køre frem og tilbage på en opladning.
Har du brug for trækkrog?
De fleste elbiler er ikke godkendt til at få monteret anhængertræk. Har du behov for at bilen kan trække en trailer eller campingvogn, kan du i stedet overveje en plugin hybrid. Her er der lidt større valgmulighed.

Se denne liste med hvilke elbiler og plugin hybrid, der må trække en anhænger og hvilken vægt de er godkendt til.

Læs om anhængertrak til elbil og plugin hybrid 

Hvad er en elbil?

Ikke medlem endnu?

FDM er en forening for både de nye og de rutinerede ejere af elbil. Ud over rådgivning får du også medlemsrabat på ladeboks og adgang til FDMs bilforsikring til din elbil eller plugin- hybrid. 

Bliv medlem

En elbil er en bil, der kun kører på strøm. I stedet for en forbrændingsmotor, som du kender det fra benzin- og dieselbiler, har elbilen en elmotor. Elbilen er støjsvag og er født med automatgear. Det er meget individuelt, hvor ofte en elbil skal lades op. Det afhænger bl.a. af bilens effektivitet, batteriets størrelse, din kørsel og årstiden. De fleste oplader bilen hjemme natten over, og alt efter hvor langt du kører, kan det være nødvendigt at lade bilen "på farten" også. Det gør du fra en ladestation, som efterhånden findes over det meste af Danmark. Bilen er særlig god til bykørsel, men de fleste danskere kan i dag klare deres kørselsbehov med en elbil. Rækkevidden for mange elbiler er forbedret de seneste år.

Se FDMs nyeste test af elbiler

Hvis du overvejer at købe en elbil, så er her nogle af de overvejelser, du kan gøre dig, før du vælger din elbil:

Hvor langt kører en elbil?

Tidligere var rækkevidden en stor udfordring for elbilerne, men et mere udbygget netværk af opladere samt mulighed for hurtigladning har gjort meget.

Desuden er rækkevidden på nogle af de nyeste elbiler udvidet. Du skal dog stadig regne på, hvor langt bilen skal kunne køre, og hvor længe den evt. kan stå og lade mellem køreturene, så du er sikker på, at den passer til dit kørselsbehov.

Som med enhver anden type bil er elbilens rækkevidde afhængig af din kørestil. Med den rigtige køreteknik kan du opnå en længere rækkevidde for din elbil. Vær opmærksom på, at elbilens rækkevidde formindskes mellem 20 og 50 pct. om vinteren, når du bruger varmeblæser, rudevarmer og andet af bilens elektronik. Realistisk rækkevidde på de forskellige elbiler er i dag fra 80 km til 400 km.  

Trækkrog på en elbil

De fleste elbiler er ikke godkendt til montering af anhængertræk. De elbiler, der er godkendte til anhængertræk, må oftest kun trække en begrænset vægt (lettere trailerkørsel til genbrugspladsen ol.). Er trækkrog på bilen vigtig for dig, kunne en plugin-hybrid være en mulighed i stedet.

Læs mere: Trækkrog til elbil og plugin-hybrid

Opladning af din elbil

Der er ikke en standardisering for opladning endnu. De fleste elbiler har det såkaldte Type 2-stik, som er det moderne europæiske ladestik, som bruges til hjemmeladning. Til opladning af elbilen "på farten" kan bilen have yderligere et stik udover Type 2-stikket. Dette stik er enten et såkaldt CCS-Combo eller CHAdeMO hurtigladestik. De fleste opladninger på elbiler sker primært hjemme, men det er en god ide at undersøge, hvor der findes ladestandere, som passer til stikket på din bil. 

Størstedelen af elbilerne kan i dag hurtiglades, hvilket betyder, at de på mellem en halv og en hel time kan lades 80 pct. op. De danske strømleverandører er begyndt at lave aftaler om, at man kan bruge hinandens ladestandere.  

Sikkerhed

De elbiler, der er testet af Euro NCAP, har generelt klaret sig godt. Se, hvilke elbiler der er testet, og hvor sikre de er.

Læs også: Elbiler testet af Euro NCAP

Økonomi

Her kan du se, hvor meget du skal betale i ejerafgift og registreringsafgift på elbiler. Elbiler er ikke længere friholdt fra registreringsafgift. Over de kommende år indføres registreringsafgift i trin. 

Der er endnu ikke et stort brugtbilmarked for elbiler, men det er støt voksende, og det er muligt at finde en brugt elbil. Gensalgsværdien for en elbil er p.t. høj. Til gengæld er der ikke så mange købere om buddet, hvis du skal af med din elbil.

En ny elbil koster fra ca. 160.000 kr. Derudover skal du regne på, hvilken lademulighed der bedst kan betale sig for dig. 

Læs også: Køb af brugt elbil

Siddepladser

Hvor mange passagerer skal der være plads til i bilen? Nogle enkelte elbiler på det danske marked har kun har plads til to bagsædepassagerer, og bilen har dermed altså kun har plads til i alt fire personer. Det har også en betydning, hvis du skal have barnesæde i bilen. Til den store familie er der enkelte elbiler med syv siddepladser.

Garanti

Du skal altid sætte dig godt ind i garantibestemmelserne, før du køber bil. Det gælder selvfølgelig også for elbiler. For en elbil skal du også være særligt opmærksom på, hvilken garanti importøren stiller for elbilsdelene: lader, inverter, elmotor og batteri. Især elbilens batteri kan være en stor udskrivning, hvis det går i stykker.

Se alle FDMs test af elbiler her

Frigear podcast

 

Lyt til podcast om elbiler

FDMs podcast Frigear har i dette afsnit har fokus på elbiler. Er det nu, du skal investere i en elbil i stedet for en benzin eller dieselbil?

Lyt her

Få rådgivning hos FDM, når du skal købe bil

Få hjælp til at vælge den rette elbil

Med et FDM-medlemskab kan du få hjælp af vores eksperter indenfor bilteknik og jura, når du skal købe bil.

Læs mere om FDM-medlemskab

FDM har en testvindende bilforsikring til elbil

Få en testvindende bilforsikring - også til elbil

FDM Bilforsikring til elbil er kåret som bedst og billigst i test. Se hvor billig en forsikring, du kan få til din elbil.

Beregn pris