Opladning af elbil: Sådan får du billig strøm og sparer penge

Der er penge at spare ved at se sig for, når man vælger ladeløsning til bilen. Hvad kan bedst svare sig for netop dig? Få overblikket her.

Foto af mand, der oplader elbil.
Viden

Hvad kommer det til at koste mig i det daglige at køre elbil? Det spørgsmål er et af de oftest stillede spørgsmål blandt FDM-medlemmer, der overvejer at købe elbil. Har du allerede elbil, er du måske nysgerrig på, om den ladeløsning du har, nu også er den mest fordelagtige.  

Illustration af underoverskriftHvad koster det at lade din elbil op?

Med diesel- og benzinbiler er det nemt at regne ud, hvor meget det koster at tanke bilen. Det er bare at læse på det store skilt foran tankstationen, hvad en liter koster og så gange op med det antal liter, man forbruger. 

Med små udsving står der cirka det samme på de fleste tankstationsskilte landet over, så man skal typisk heller ikke spekulere så meget over, hvor i landet eller på hvilket ”mærke” tankstation, man tanker.  

Helt så simpel og gennemskuelig er verden endnu ikke, når det er elbilen, der skal ”tankes” med strøm. 

Der kan være store forskelle i pris på den el, du fylder på din bils batteri, afhængig af om du: 

  • Lader hjemme (med eller uden serviceaftale på ladeboks) 
  • Lader ude 
  • Lader delvist hjemme og ude 

Med så mange scenarier – og dit kørselsmønster oveni som ekstra parameter, så kan det godt være lidt svært at gennemskue, hvilken opladningsløsning som reelt bedst kan betale sig. 

IllustrationTip: Prøv FDMs beregner til ladeløsning

FDM har udviklet en beregner, som hjælper dig med at få et bedre overblik. Med FDMs beregner kan du få hjælp til at finde den ladeløsning til elbil, som er bedst og billigst for netop dig. Skal du vælge en ladeboks hjemme, og skal den så være med eller uden serviceaftale? Eller vil en abonnementsløsning måske være det rette valg for dig?  

Ikke alle elbilsejere har samme muligheder for at have egen ladeboks, ligesom der også kan være store lokale og regionale forskelle på offentlige ladenetværk. Beregneren tager udgangspunkt i netop dine rammer og dit kørselsmønster, og den giver dig et godt bud på den type ladeløsning, der passer bedst til din individuelle situation. 

Læs mere: Prøv beregner til ladeløsning

Hvad er en ladeløsning, og hvilke slags findes der?

Ladeløsning betyder kort sagt den metode/ordning, du bruger til at oplade din bil. Beregneren vil, baseret på dine individuelle rammer og behov, anbefale en af fire hovedtyper til opladning: 

Ladeboks med serviceaftale

Du kan få en serviceaftale til din ladeboks, hvis du enten har købt eller lejet den. Ved at få ladeoperatør til at tegne en serviceaftale, kan du få refusion af en del af dine udgifter til strøm, gennem ladeoperatøreren. Du skal fortsat selv betale strøm til hele din husstand og din elbil via et elselskab.   

Læs mere: Ladeboks med serviceaftale 

Ladeboks uden serviceaftale

Hvis du køber din egen ladeboks og undlader en serviceaftale, vil du ikke være i stand til at få refusion for dine udgifter til strøm. Denne løsning kan være en fordel, hvis du har elvarme eller solceller i huset og ikke har stort kørselsbehov. Du skal stadig selv betale for strøm til din husstand og elbil via et elselskab.  

Læs mere: Ladeboks uden serviceaftale  

Opladning med abonnement

Med et abonnement betaler du en månedlig ydelse for at kunne lade din elbil både hjemme og ude. Du får typisk en tilbagebetaling både for den strøm, som du bruger til at oplade din elbil hjemme, og afgiften, som kan være højere eller lavere end strøm, du selv betaler for. Du skal fortsat selv betale strøm til hele din husstand og din elbil via et elselskab.  

Læs mere: Opladning med abonnement 

Offentlig opladning

Med udelukkende offentlig ladning vil du betale for dit strømforbrug til bilen lidt på samme måde, som når du tanker benzin eller diesel. Du kan downloade apps, som viser, hvad strømmen koster på den konkrete offentlige lader. Typisk kan du også betale for ladning via en app. Der findes også abonnement til offentlig ladning. Denne løsning er typisk for dem, som ikke har mulighed for at lade hjemme, altså bilister som f.eks. bor i rækkehus eller etageejendomme.    

Læs mere: Offentlig opladning 

Hvad er godt at vide om at lade på offentlige ladestandere?

Offentlige ladestandere er betegnelsen for de ladestandere, som befinder sig i det offentlige rum, og som alle kan bruge til at oplade sin elbil eller plugin-hybrid. Der er flere forskellige udbydere i Danmark, som driver offentlige ladestadere, f.eks. Clever, Ionity, E.ON, Sperto, Spiiri med flere.  

Enkelte offentlige ladere er gratis at bruge, men de fleste koster penge. Især hvis du vil hurtig- eller lynlade, skal du forvente at betale for det. 

Prisen, du skal betale for at lade, er f.eks. afhængig af, om du har et abonnement til den ”tankstation”, hvor du ønsker at lade.  

Er du en af de elbilejere, der ikke har mulighed for egen ladeboks, så vil du i mange tilfælde være abonnementskunde hos en bestemt udbyder og have fordele, når du lader hos denne.  

Illustration af underoverskriftHvordan betaler man på offentlige ladestandere? 

Du skal typisk bruge en app til betaling ved de offentlige ladestandere. Ofte vil det være nødvendigt at koble et betalingskort til appen, og dermed bliver det muligt at betale direkte fra den, når elbilen eller plugin-hybriden lades op. 

Det kan være nødvendigt at have flere forskellige apps til betaling, hvis du bruger mange offentlige ladestandere, som forskellige udbydere står bag. 

Vil du lade på en ladestander, hvor du er abonnementskunde, kan betalingen hos nogle udbydere foregå med brug af en ”betalingsbrik”.   

Du kan bruge apps som f.eks. Plugsurfing, NewMotion eller Spirii Go til at få et overblik over ladestandere i nærheden og også se pris. Med disse vil du typisk have adgang til over 150.000 ladestandere i hele Europa, men du skal være opmærksom på, at prisen ofte kan være højere på nogle ladestandere.  

Hvordan får man billig strøm til ladeboksen hjemme? 

Det er billigere at køre på el end fossilt brændstof, men gratis er det ikke. El koster også noget, og når du så at sige ”flytter tankstationen” hjem i indkørslen, så kommer du til at kunne se det på din elregning.

Hvor meget stiger strømforbruget?

En gennemsnitlig moderne elbil kører i gennemsnit 5 km på en kWh.

Kører man 20.000 km om året, svarer det til, at man årligt bruger 4.000 kWh på kørsel.

Illustration
Eksemplet ovenfor er udarbejdet i 2021.

Uanset om du har egen installation, leje-løsning eller et abonnement, så køber du i alle tre tilfælde strømmen selv via din eltavle i husstanden.  

Der betyder, at der er gode muligheder for at spare penge for den forbruger, der har mod på at skifte el-selskab til det, der tilbyder den laveste elpris til din husstand.  

Det er frit at skifte elselskab, hvis du ikke ophæver en aftale inden for en bindingsperiode. Hvis du er privat forbruger, må elselskabet maksimalt binde dig til en aftale i seks måneder.  

Forskellen på den dyreste og den billigste strøm kan være op til en krone pr. kWh. Derfor kan der for nogle elbilsejere være tusindvis af kroner at spare om året ved at vælge det rette elselskab.  

Du kan sammenligne elpriser på elpris.dk og finde den p.t. billigste el, der hvor du bor. Du kan også indgå en aftale med selskaber, der jager den billigste pris på strøm til dig.  

Læs mere: Sammenlign el-priser på elpris.dk

Hvad er refusion af el-afgift? 

I Danmark får ladeoperatører, altså virksomheder der udbyder abonnements- eller lejeløsninger til opladning af biler, refunderet den afgift, der ellers er på el. Virksomhederne får tilbagebetalt lidt over 1 kr. pr. kWh (tal fra 2021).

Aftalen om refusion af el-afgift gælder foreløbig frem til udgangen af år 2030.

Oplad batteriet, når det er billigst

En intelligent ladeboks kan regulere opladningen, så du lader, når strømmen er billigst. Illustration

Ladeoperatørerne på det danske marked har indtil videre i mange tilfælde sendt de penge, virksomheden har modtaget i refusion, tilbage til forbrugeren som en form for fordel eller en slags rabat. 

Det fungerer typisk sådan, at forbruget på din ladeboks bliver fjernaflæst og de afgiftspenge, som dit forbrug svarer til, sættes så automatisk ind på din konto. Der er dog flere måder, hvorpå det konkret foregår afhængig af udbyder/ladeoperatør.    

Uanset hvad, så betyder det i praksis, at du som forbruger vil opleve, at den el du bruger til at oplade din bils batteri, er en del billigere end den el, du bruger til f.eks. dit komfur og fjernsyn. Fordi du altså får penge tilbage på den del af din elregning, som er gået til at betale for strøm til bilen.   

Hvis du allerede er fritaget for at betale el-afgift eller betaler lav el-afgift, fordi du har solceller, vindmølle eller lignende, så skal du være opmærksom på, om der gælder særlige vilkår og undtagelser for dig, ift. om udbyderen giver dig del i refusion af el-afgift. 

Hvordan oplader man elbilen i praksis? 

Er du ikke blot interesseret i den økonomiske side af opladning, men også nysgerrig på det rent praktiske, så har vi skrevet en artikel, hvor du kan blive klogere på, hvordan du oplader, hvilke kabler du skal bruge hvornår, hvad du skal være opmærksom på og meget mere.

Læs mere: Hvordan oplader du elbilen?

Mangler du en ladeløsning til elbilen?

Vi har gjort det nemt for dig at oplade din elbil eller plugin-hybrid derhjemme.

Med FDM Ladeløsning får du en designvindende ladeboks inkl. installation og serviceaftale - og du vælger selv, om du vil have en elaftale med grøn strøm oveni.

Læs mere