FDM vinder principielle p-sager i Højesteret

Banale tastefejl af nummerplader, der ikke findes, skal ikke kunne udløse en p-afgift, hvis der ellers er betalt for parkeringen, slår Højesteret fast. Kun rimeligt, mener FDM, der førte sagerne mod Københavns Kommune.

Højesteret giver FDM medhold i to sager om tastefejl
Bilist

Det var ikke lovligt, da Københavns Kommune fastholdt p-afgifter, fordi to bilister ved en fejl havde indtastet deres nummerplade forkert, da de parkerede. Det har Højesteret netop slået fast i to nye kendelser, som giver to FDM-medlemmer medhold.

Dermed stadfæster Højesteret sidste års kendelser fra både Østre og Vestre Landsret. Også her gik de Københavns Kommune imod.

Læs også: Landsret giver FDM medhold i sag om tastefejl

Bagatel udløste p-afgift

I sagerne havde de to bilister tastet henholdsvis et ciffer af bilens nummerplade for lidt og et for meget på en af kommunens p-automater, da de parkerede. Men selvom de altså havde betalt for deres parkering, udløste det alligevel en parkeringsafgift fra Københavns Kommune.

Men det er der ifølge Højesteret altså ikke hjemmel til.

FDM kan hjælpe dig

Har du problemer med en parkeringssag, kan du som medlem kontakte FDM rådgivning.

Kontakt FDM rådgivning

”Vi er naturligvis glade for udfaldet, og at en bagatel som en banal tastefejl ikke er nok til at give en p-afgift, når man har betalt for sin parkering, og der ikke findes en anden bil med det indtastede nummer. Med Højesterets kendelser er der nu ikke længere tvivl om, hvordan loven i disse tilfælde skal fortolkes,” siger afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning, Lennart Fogh, der førte sagerne i Højesteret på vegne af de to FDM-medlemmer.

Læs også: Sådan undgår du en p-afgift

Har ført flere sager om tastefejl

FDM har de senere år omtalt og ført flere sager om tastefejl, hvor bilister har fået p-afgifter for banale tastefejl, selvom de havde betalt for parkering. I en enkelt sag fik en bilist en p-afgift for at taste en apostrof over et bogstav, i anden for at taste 0 (nul) i stedet for bogstavet o og i en tredje for at taste bogstavet I (stort i) i stedet for tallet 1.

Læs også: Kommune tager ny retssag om tastefejl

P-automater er blevet forbedret

”Man skal selvfølgelig gøre sig umage, når man indtaster sin nummerplade i en p-automat. Det gælder stadig. Men der kan ske fejl, og når man samtidig har betalt for sin parkering, synes vi, det er urimeligt, at bilister er blevet pålagt en afgift. Kommunen har jo fået sin betaling,” siger Lennart Fogh og tilføjer:

”At Københavns Kommune siden har opdateret deres automater, så de nu taler sammen med det digitale motorregister, og hele godkendelsesproceduren er blevet forfinet, ser vi som kommunens anerkendelse af, at systemet godt kunne være bedre,” siger Lennart Fogh. 

Læs også: P-automater sikres mod tastefejl

Københavns Kommune har i forbindelse med retssagen sat alle sine sager om tastefejl i bero. Med kendelsen fra Højesteret forventer FDM, at kommunen nu gennemgår sagerne og enten frafalder sine krav eller betaler de p-afgifter tilbage, der tidligere er blevet opkrævet, hvis sagerne svarer til Højesterets kendelser.