Giv en coronaudsat hjælp med deres bil

Har en ven eller et familiemedlem har forhøjet risiko for corona? Læs her, hvad du allerede i dag kan hjælpe dem med.

Hvis du stadig skal begrænse din sociale kontakt, kan du få hjælp til langt det meste.
Bilist

For mange af os er samfundet ved at åbne igen – men for nogle, især de ældre, er det stadig nødvendigt at blive hjemme så meget som muligt.

Det kan være et problem, hvis bilen skal til syn eller service – eller for den sags skyld hvis nogle af hverdagens andre gøremål skal ordnes. Heldigvis er det muligt at få hjælp til langt det meste.

Må man låne sin bil ud?

Til de mere daglige gøremål kan du som regel godt låne en andens bil. Forsikringen følger bilen, så længe du ikke er den primære bruger af bilen, og du kører med ejerens eller brugerens tilladelse.

Læs mere: Når du låner din bil ud

Særligt, hvis du er ung

Forsikringen følger bilen, men mange forsikringspolicer har en forhøjet selvrisiko, hvis føreren af bilen er f.eks under 21 eller 25. Det er værd at have med i sine overvejelser inden man låner en bil som nyere bilist.

Hvis der sker et uheld med bilen, er det forsikringstageren, der i sidste ende skal betale selvrisikoen – uanset hvem, der kørte bilen, da uheldet skete. Skal du låne en andens bil er det derfor også en god idé at aftale på forhånd, hvem der betaler regningen, hvis der sker noget.

Du kan derfor sagtens låne nogens bil og handle ind for dem. Det samme gælder trailere, hvor en trailer også hører under bilens forsikring, når den er i brug. Derfor kan du også godt køre på genbrugspladsen med haveaffald eller lignende uden problemer.

Læs mere: Få styr på trailerfælderne

Det er dog vigtigt, at du ikke bliver den primære bruger af bilen. Løber du ærinder for nogen fra tid til anden, og låner deres bil til det, er det ikke noget problem – men du må ikke i en længere periode bruge bilen fast, som var det din egen.  

Kan andre køre min bil til syn?

Skal bilen til syn, er der intet krav om at bilens ejer behøver være til stede. Du må gerne køre en andens bil til syn eller omsyn – og skal der ordnes noget, må du naturligvis også gerne køre den på værksted for dem. Er det en leasingbil, der skal afleveres, behøver det heller ikke være leasingtageren, der afleverer bilen.

Bestil bilsyn

Hvis du skal have udleveret nummerplader, afmelde et sæt nummerplader, bestille 3. nummerplade eller lave ejer/brugerskifte, kan du også sagtens det. I det tilfælde skal du dog huske at medbringe registreringsattesten, Billed-ID, og en fuldmagt fra bilens ejer. Den kan du udfylde og lave hjemmefra, eller du kan hente en fuldmagtsblanket hos FDMs Testcentre.

Du kan også godt bruge en andens FDM-fordele, så længe det er på medlemmets bil. I så fald skal du bare medbringe deres medlemsnummer.