Nu kan du se, om strømmen til din elbil er grøn

Det bliver nemmere at gennemskue, om den strøm, du lader din elbil med, er klimavenlig. Forbrugerombudsmanden og branchen har netop indført en ny mærkningsordning, der guider til grøn strøm.

Nu kan du se, om strømmen til din elbil er grøn
Bilist

Positive prædikater som ”grøn”, ”klimavenlig” og ”CO2-neutral” er ikke usædvanlige, når energiselskaberne skal sælge strøm til kunderne. Men det har hidtil ikke været enkelt at gennemskue, om de grønne løsninger er så venlige ved miljøet, som reklamerne fortæller.

Derfor har en række branche- og interesseorganisationer sammen med Forbrugerombudsmanden fastlagt retningslinjer for, hvornår et elprodukt må markedsføres som ”grønt” eller ”klimavenligt”.

”Elprodukter bliver i stigende grad markedsført som for eksempel ”grøn strøm” og ”klimavenlig strøm”, men som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvad udsagnene dækker over. Med mærkningsordningen får el-leverandørerne mulighed for at markedsføre strøm baseret på vedvarende energikilder på en let og simpel måde uden at vildlede,” siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Markeres med blade

Den nye mærkningsordning indeholder to kategorier. Den ene kategori – ét grønt blad – er til elleverandører, der leverer strøm baseret på 100 procent vedvarende energi.

Den anden og bedre kategori – to grønne blade – er til elleverandører, der ud over de 100 procent vedvarende energi har gennemført andre klimatiltag, der begrænser udledningen af drivhusgasser.

”Ordningen skal gøre det nemmere at vælge elprodukt for de forbrugere, der ønsker at begrænse udledningen af CO2 ved deres brug af strøm,” siger Christina Toftegaard Nielsen.

Læs mere: Nye elbiler i 2020 og 2021

Sådan læser du ordningen

Kategori Elprodukt Dokumentationskrav Klimamæssige udsagn
2 blade Elprodukt baseret på VE-kilder (vedvarende energi) og yderligere klimatiltag med en ikke ubetydelig klimaeffekt.

1) Oprindelsesgaranti.

2) Individuel deklaration der viser, at strømmen stammer 100 procent fra VE-kilder.

3) Beskrivelse af klimatiltaget.

4) Klimatiltaget skal kunne dokumenteres.

5) Klimaeffekt skal kunne dokumenteres.

Ja. Oplysningen om kategori kan benyttes i markedsføringen.
1 blad Elprodukt baseret på VE-kilder uden yderligere klimatiltag.

1) Oprindelsesgaranti.

2) Individuel deklaration der viser, at strømmen stammer 100 procent fra VE-kilder.

Ja, men oplysning om kategori skal fremgå af markedsføringen.

Kilde: Forbrugerombudsmanden. De nye retningslinjer træder i kraft den 1. september.

Vil gavne den grønne omstilling

FDM ser positivt på den nye mærkningsordning, som elhandlere og elselskaber skal benytte.

”Det er glædeligt, at der nu er kommet klarhed omkring brugen af positive, klimavenlige udsagn, og at de selskaber, der handler med el, nu skal dokumentere klimaeffekten af deres tiltag. Hos FDM er vi overbeviste om, at det vil gavne den grønne omstilling, og at forbrugerne vil tage disse produkter til sig, siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru.

Han opfordrer bilister til at holde øje med de grønne blade, hvis man er interesseret i at gøre noget godt for klimaet. Men også til at tjekke husstandens elpriser mindst to gange om året på f.eks. elpris.dk for at prissammenligne og evt. sikre sig billigere strøm ved at skifte elselskab.

Læs mere: Sådan skifter du elselskab og får lavere elpris

Skal komme fra vedvarende energikilder

I dag er det ikke muligt at levere strøm udelukkende baseret på vedvarende energi. Strøm bliver blandet sammen i elnettet, før det når ud til forbrugernes kontakter og ladestandere.

1 blad
Et enkelt blad ud af to mulige gives til et elprodukt baseret på VE-kilder uden yderligere klimatiltag.

For at kunne sælge ”grøn strøm” skal el-leverandørerne købe strøm fra vedvarende energikilder, der svarer til kundens forbrug.

Forbrugeren skal oplyses om det, og elleverandøren skal desuden kunne dokumentere, at strømmen, den køber fra vedvarende energikilder, svarer til det forbrug, selskabets kunder har på aftaler om klimaprodukter.

Bag den nye ordning står Forbrugerombudsmanden, Dansk Energi, De Frie Energiselskaber, Energisammenslutningen, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Landbrug og Fødevarer.