Ny mærkning af dæk på vej – her er ændringerne

Velkendt dæklabel opdateres med skærpede krav og ny mærkning af vinteregenskaber. Dækmærket kan dog ikke stå alene, når der skal vælges nye dæk, mener FDM.

Nyt dæklabel
Bilist

Det skal være lettere for bilister at finde de såkaldte grønne og støjsvage dæk. Derfor bliver det velkendte dæklabel, der siden 2012 har siddet på alle nye dæk i EU, nu opdateret.

Opdateringen, der træder i kraft 1. maj, betyder, at oplysningerne om dækkenes egenskaber på våd vej, rullemodstand og støj skal være mere tydelige end i dag.

Samtidig skærpes kravene, så de to nederste trin på skalaen, F og G, som også kendes for mærkning af f.eks. hårde hvidevarer, ikke længere er lovlige at sælge. Fremover må kun dæk i klasserne A til E sælges.

For dækkenes støjegenskaber vil niveauet fremover blive bedømt som enten A, B eller C, hvor A er det mest støjsvage dæk.

Største ændring er dog, at et snefnug- og bjergsymbol fremover vil vise, om dækket er et vinterdæk med egentlige vinteregenskaber på sne og is. Helt som det kendes fra vinterdæk i dag. Også helårsdæk med tilstrækkelige vinteregenskaber vil få ’vinter-ikonerne’.

Læs også: Sådan finder du de rigtige dæk

Nyt dæklabel 2021
EU's dæklabel opdateres til maj. Fremover vil dækkenes rullemodstand og vejgreb på våd vej blive bedømt på skalaen fra A-E. Trinnene F og G udgår. Nyt er også, at vinteregenskaberne nu vil fremgå af mærket, mens dækstøjen inddeles i A, B eller C-niveau. 

Alle dæk skal have synligt mærke

Alle nye dæk skal været mærket med EU’s dæklabel, og det er forhandlerens ansvar, at mærket fremgår tydeligt for forbrugerne, hvad enten dækket forhandles i en butik eller online.

Hidtil har dæk til busser og lastbiler været undtaget, men med opdateringen bliver det nu også et krav for dem.

Herhjemme er det Færdselsstyrelsen, der kontrollerer, at mærkningen er korrekt. 

Læs også: Forstå informationerne på dit dæk

Dækmærke er en god forbrugerguide

”Det kan umiddelbart være svært at afkode, hvor godt et dæk er. Her har EU’s dæklabel de seneste mange år været en god guide for forbrugerne. Siden introduktionen er der sket en stor udvikling, og derfor er det kun godt, at man nu opdaterer mærket og tilføjer symboler, som fortæller om dækkets vinteregenskaber,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Det er dækproducenterne selv, der skal sørge for at teste deres dæk og sikre, at de lever op til EU’s krav samt at indberette testresultaterne til EU.  

”Som vores dæktest gennem mange år har vist, er der ikke altid overensstemmelse mellem de resultater, vi når frem til i vores omfattende dæktest, og producenternes egne informationer. Derfor anbefaler FDM, at man også læser enten FDMs dæktest eller andre større dæktest, hvor dækkene bliver testet grundigt og ofte med et mere detaljeret resultat til følge.”

Læs også: Se alle FDM test af sommer- og vinterdæk

Mere fokus på støjsvage dæk

Hos Dækbranchen Danmark, der også står bag hjemmesiden dæklabel.dk, ser man frem til det nye dækmærke. Her er man i fuld gang med at opdatere dæklabel.dk, så siden er klar senest 1. maj.

”Der er sket en stor udvikling inden for dæk. Derfor er det kun naturligt, at man nu opdaterer dækmærket og skærper kravene og dermed sorterer de dårligste fra. Det er især positivt med den nye mærkning af ikke bare vinterdæk, men også helårsdæk, da der er stor forskel på de sidste. Det er langtfra alle helårsdæk, der står lige godt fast om vinteren, og de bliver nu nemmere at gå udenom. Det samme gælder i forhold til angivelsen af dækkets støjniveau. I takt med at der kommer flere elbiler, vil det være et parameter, forbrugerne i stigende grad vil skele til,” siger direktør i Dækbranchen Danmark, Volker Nitz.

Få rabat på dæk