Forstå informationerne på dæk

På siden af et dæk står en masse informationer, der beskriver dækkets egenskaber. Forkortelserne kan virke svære at gennemskue, men her er eksempler på, hvad tal og bogstaver dækker over.

Udover dækkets størrelse, står der mange andre nyttige informationer på siden af et dæk
Viden

Udover dækkets størrelse, står der mange andre nyttige informationer på siden af et dæk. Ved første øjekast kan det virke svært at gennemskue de enkelte informationer. På billedet er et eksempel på, hvad de forskellige tal og betegnelser dækker over.

Er et dæk mærket 165R13 82 T betyder det, at et dækket:

  • 165 = 165 mm bredt
  • R = radialdæk 
  • 13 = passer på en 13 tommer fælg
  • 82 = dækket har et belastningsindeks på 82, der svarer til, at dækket må bære maksimalt 475 kg.
  • T = er godkendt til 190 km/t 

Se oversigt: Belastningsindeks (loadindeks) for dæk

Når der ikke står noget tal mellem 165 og R, betyder det, at et dæk er en standardprofil (80-profil). Andre profilstørrelser markeres altid med en skråstreg efter bredden, for eksempel 165/70, hvor 70 er et udtryk for dæksidens højde i procent af bredden. For dæk til campingvogne og trailere gælder at dækket må belastes med 10 pct. mere end der et godtkendt til.

Forstå informationerne på dækket
Forstå informationerne på dækket
 

Hastighedskoder på dæk

Dækket skal have en hastighedskode, der svarer til de hastigheder, bilen maksimalt er typegodkendt til at køre med. Koden T betyder fx. at dækket er godkendt til 190 km/t. 

Læs også: Mere om hastighedskoder på dæk

Lær mere om din bils dæk

Datomærkning på dæk

Hvornår et dæk er produceret fremgår af et firecifret tal, der typisk står på siden af dækket i forbindelse ,ed DOT-, ECE- eller EEC-mærkningen. De første to tal er ugenummeret, og de sidste tal angiver årstallet fx 2513 = uge 25, år 2013.

Det er en god ide at spørge efter så nye dæk som muligt, når man køber dæk. Der er ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være. Generelt bør de dog ikke bliver ældre end 10 år. Men det er især vigtigt, at være opmærksom på, at et dæk ældes løbende, og dækkes egenskaber forringes gradvist med tiden. Dertil kommer, at den dækteknologiske udvikling løber stærk i løbet af 10 år.

M+S mærkning og snefnug symbol 

Snefnugsymbolet på dæk. Klik og forstør billedet.
Snefnugsymbolet på dæk.

Hvis dækket er mærket med M+S mærke samt bjerg- og snefnug symbolet på siden, er det et vinterdæk. Hvis der kun er M+S mærket kan der være tale om et helårsdæk. Et sommerdæk har ikke en egentlig mærkning på siden.

Dæk til campingvogne

Oplysningerne her gælder også i vid udstrækning dæk til campingvogne. Her skal du dog yderligere sikre dig, at det såkaldte belastningsindeks er stort nok til at bære campingvognen inklusive last.

Som regel er der jo kun to hjul på en campingvogn. For dæk til campingvogen og trailere gælder, at dækket må belastes med 10 pct. mere end der et godkendt til. Dæk til campingvogne, der er tempo 100 godkendt, må max være seks år gamle.

EU-mærkning af dæk - dæklabel

Dæk, der skal sælges inden for EU, skal være mærket med EU's sikkerheds- og miljømærke. Det er dog ikke præget ind i dækket, men vil kun fremgå af en påklistret label og i markedsføringsmateriale. Den nye mærkning af dæk forholder sig til tre kriterier:

  • Energieffektivitet. Bedømmes ved at måle dækkets rullemodstand. Skala A til G
  • Opbremsning på vådt underlag. Hvert skalatrin svarer til en øget bremselængde på op til seks meter, når der bremses ned fra 80 km/t. Skala A til G
  • Støjniveau. Måles uden for bilen og opgives i dB. Symbolet er lydbølger.

Læs mere: Om dæklabel (eksternt link)

Bestil hjulskift hos FDM