Undgå at få irriterende p-afgift for vintertid

Søndag skal urene igen stilles tilbage. Også din elektroniske p-skive. Samtidig er overgangen til vintertid en god anledning til at give bilen et hurtigt vintertjek. FDM har samlet et par vigtige tjekpunkter.

Husk at stille din p-skive til vintertid
Bilist

Natten til søndag går vi igen over til normaltid - også kaldet vintertid. Det betyder, at du her skal stille urene en time tilbage. Det kan også gælde bilens elektroniske p-skive, hvis du har sådan en. Ellers risikerer du en ærgerlig p-afgift.

De fleste nyere elektroniske p-skiver skifter selv mellem sommer- og vintertid. Alligevel kan det være en god idé lige at tjekke, om din nu også har husket at gøre det. Hvis ikke, skal du gøre det manuelt.

”Overgangen til sommer- og vintertid kommer hvert år bag på mange, som glemmer også at stille deres elektroniske p-skive. Det giver altid en række henvendelser til vores rådgivning fra bilister, som har fået en ærgerlig p-afgift. Men det er ens eget ansvar at sikre sig, at tiden og datoen på p-skiven er indstillet korrekt,” siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: Sådan stiller du din p-skive rigtigt

Sådan giver du bilen et nemt vintertjek

Ligesom du sikkert er begyndt at finde vintergarderoben frem, kan overgangen til vintertid være en god lejlighed til at give bilen et hurtigt ’vintertjek’, så både den og du er klar, når temperaturen falder, og vejret slår om:

Tjek lygterne – og husk baglyset

Dagene bliver kortere, og snart er det mørkt, både når du kører på arbejde og hjem igen. Derfor er det vigtigt, at bilens lys er i orden, så du kan se og blive set. Sørg for, at bilens lygter virker, og at lygteglasset er rent. Husk også altid at tænde baglyset i mørke og nedsat sigtbarhed, hvis din bil ikke selv gør det.

Læs også: Husk at tænde for bilens lys

Skift til vinterhjul

Selvom det stadig er mildt i vejret, kan det hurtigt skifte. Derfor er det vigtigt, at du kører på dæk, der passer til årstiden. Har du ikke allerede skiftet til vinterdæk, skal du snart overveje at gøre det, og inden køen til hjulskifte bliver alt for lang – hvis du altså ikke selv gør det.

Book hjulskift

Er der strøm på batteriet?

Selv en smule nattefrost kan være hårdt for batteriet, og efter et langt forår og sommer skal der ikke meget til at slå det ud. Har bilens batteri et par år på bagen, eller er du i tvivl om, hvor meget ’krudt’ der er på, er det en god idé at få det tjekket.

Find isskraberen frem

En simpel isskraber er uundværlig om vinteren. Find din frem og læg den i bilen allerede nu. Den er nemlig også god til at fjerne vand og dug fra ruderne udefra. Hav også gerne en klud, der kan fjerne duggen indefra.

Har du solbriller i bilen?

Den lave vintersol kan være drilsk og i værste fald blænde dig. Det er derfor en god idé at have et par gode solbriller ved hånden i bilen.

Virker viskerbladene, som de skal?

Et godt udsyn er afgørende for sikkerheden, og om vinteren kommer vinduesviskerne ofte på overarbejde. Derfor er det vigtigt, at viskerbladene ikke er alt for slidte. Heldigvis kan du selv nemt skifte dem.

Har du brug for hjælp?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp og rådgivning af eksperter.

Bliv medlem af FDM