EU truer Kina-biler med toldhammer

Ny højere EU-told kan gøre kinesiske elbiler dyrere med tilbagevirkende kraft. Bilforhandlere og -importører garanterer dog, at bilkøbere, som har købt en kinesisk elbil, ikke skal frygte en efterregning. FDM har regnet på, hvad højere told vil betyde for priserne.

Knytnæver med EU og Kina truer hinanden
Bilist

BYD, Xpeng, Voyah, Hongqi, MG ... Rækken af nye kinesiske bilmærker, der har ramt det europæiske bilmarked de senere år, synes lige så lang som den kinesiske mur.

Men de mange nye elbiler fra Riget i Midten kommer ifølge EU-Kommissionen med kinesisk statsstøtte i bagagerummet, som gør det svært for deres europæiske konkurrenter at matche prisen. Det er konkurrenceforvridende, mener EU-Kommissionen, som derfor truer med at svinge toldhammeren over kinesisk byggede biler.

Konkret udsendte Kommissionen først i marts en såkaldt gennemførelsesforordning, som pålægger EU-landene pr. 6. marts 2024 at registrere hver importeret kinesisk personbil. Det skal ske med henblik på at kunne finde frem til dem, hvis EU senere beslutter at indføre en højere udligningstold med tilbagevirkende kraft.

FDM forventer højere EU-told

EU-Kommissionen har siden efteråret 2023 undersøgt, i hvilket omfang de kinesiske elbiler støttes i strid med de aftalte handelsregler.

Spørgsmålet er, hvad det kan få af betydning for den enkelte forbruger, der køber en kinesisk elbil, hvis EU vælger at svinge toldhammeren med tilbagevirkende kraft?

– FDM forventer, at EU gør alvor af øget importtold på kinesiske biler, og det kan hurtigt blive et problem for såvel de europæiske forbrugere som for tempoet i den grønne omstilling, siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk.

– Man kan have mange holdninger til, om man som forbruger vil købe kinesiske varer, men helt grundlæggende er importtold isoleret set ikke i forbrugernes interesse, da den øger forbrugerprisen, tilføjer han.

Elbiler stiger i pris

I dag er der 10 procents told på kinesiske elbiler. Hvor meget det stiger til, hvis EU beslutter at forhøje toldsatsen, er uvist, men både 15 og 25 procent har været nævnt.

Med en ny toldsats på 25 procent vil det for en elbil som Xpeng G9, der i dag koster 480.000 kr., betyde en forhøjelse af prisen på godt 93.000 kr., mens en BYD Dolphin til 235.000 kr. vil stige til godt 261.000 kr.  

– Ender stigningen hos forbrugerne alene, vil en stigning i toldsatsen fra 10 til 25 procent have betydelige effekt på forbrugernes biløkonomi. Alene på de billigste biler til 235.000 kr. er der tale om en stigning på over 26.000 kr., og det er mange penge på bilbudgettet. På de mere populære bilmodeller kan det nemt være 50.000 kr. eller mere, siger Torben Lund Kudsk.

Kan føre til højere priser

Det er dog ikke kun kinesiske elbiler, som risikerer at stige i pris. Flere europæiske bilproducenter får produceret biler i Kina, som også vil blive ramt af højere toldsats. Derudover kan FDM være bekymret for, om en højere pris på kinesiske elbiler også vil få europæiske bilproducenter til at hæve deres priser.

– En højere told på kinesiske elbiler kan komme til at mindske prispresset på elbiler generelt, også de europæisk producerede, samt reducere udvalget af især billige elbiler, siger Torben Lund Kudsk.

Hos Bilbranchen i DI, der er brancheorganisation for en lang række større bilforhandlere, har man noteret sig den aktuelle rumlen om højere told på kinesiske biler. 

– Det er vi ærgerligere over, da det bidrager til en masse usikkerhed. Ikke bare blandt bilforhandlere, men også hos forbrugerne, fordi der kun er en masse rygter og ikke noget konkret at forholde sig til, siger branchedirektør i Bilbranchen DI Thomas Møller Sørensen.  

Lagerbiler er prisbeskyttet

Et af de populære kinesiske bilmærker er BYD, som herhjemme forhandles af Nic. Christiansen Gruppen. Her forklarer PR- og marketing manager Anders Blaaberg, at BYD Europe har givet tilsagn om, at alle lagerbiler vil være prisbeskyttet til og med juni. Dermed vil en eventuel forhøjet told ikke ramme forbrugere, der køber en lagerbil fra BYD.

Til gengæld er det uvist, hvordan det ser ud, når EU-Kommissionen har fremlagt sin rapport. Det ventes at ske til sommer.

Næsten samme melding lyder fra bilimportøren K.W. Bruun, som har de kinesiske bilmærker Hongqi og Voyah i sortimentet. Heller ikke her skal købere frygte, at en forhøjet told risikerer at ramme dem med tilbagevirkende kraft, siger pressechef for de kinesiske biler Jesper Hermann.

Ud over de to bilmærker har K.W. Bruun endnu et mærke på vej, Seres. K.W. Bruun har dog valgt at udskyde lanceringen en smule, da man afventer en afklaring på toldspørgsmålet. Det skyldes alene, at man gerne vil have rene linjer inden lanceringen, som Jesper Hermann formulerer det.

Fra oktober 2023 til januar 2024 blev der importeret 177.839 kinesiske elbiler i EU ifølge Kommissionen. Det er 14 procent flere end i perioden oktober 2022 til januar 2023.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve