Ny test: Se hvordan 16 populære helårsdæk klarer sig

Flere og flere vil køre på dæk, der kan bruges hele året, og antallet af helårsdæk på markedet øges år for år. For at kortlægge dækkenes stærke og svage sider har FDM sammen med en række europæiske bilklubber testet 16 nye helårsdæk. Flere dæk klarede sig godt, men der findes også dæk, vi direkte fraråder, at man køber.

Test af dæk på ADACs anlæg
Bilist

I en verden, hvor barske vintre hører til sjældenhederne, vil mange bilejere gerne slippe for udgifterne til et sæt vinterhjul, to årlige hjulskift og opbevaring. Eller for selv at skulle bøvle med hjulskiftet derhjemme. Det har fået flere og flere dækproducenter til at udvikle dæk, der er beregnet til at kunne klare sig hele året rundt.

Antallet af helårsdæk er derfor i stærk stigning, og ofte møder man reklamer, der fortæller, at alt bliver bedre med helårsdæk. Den påstand vil vi naturligvis gerne efterprøve, og vi har derfor sat os for at teste 16 af de mest solgte helårsdæk i størrelsen 205/55 R16, som er den dækstørrelse, der er flest biler i Europa, der kører med.

Testet i både sommer- og vinterføre

Vi har testet helårsdækkene ved både sommerlige og vinterlige forhold, og lad det være sagt med det samme: Der findes endnu ikke helårsdæk, der på en gang er både lige så gode som de bedste sommerdæk og de bedste vinterdæk. Men vores test viser, at de bedste helårsdæk trods alt er blevet meget bedre, end det vi så tidligere. Mange af dem klarer sig således godt på både sne og is, og de kan ofte også stå udmærket fast på tør og våd vej.

Men når de så alligevel ikke får topkarakter, skyldes det, at stort set alle dækkene har et enkelt punkt, hvor de ikke leverer et tilfredsstillende resultat. Og netop det forhold betyder, at man skal tænke sig godt om, før man evt. vælger at købe helårsdæk i stedet for at have både et sæt sommer- og vinterdæk. Og vælger man et helårsdæk, så skal det naturligvis være et dæk, der bedst muligt matcher ens kørselsbehov.

Download PDF med testresultater

Her er testens bedste dæk

Når vi regner alle resultaterne sammen, er der kun et enkelt dæk, der skiller sig meget positivt ud. Det er Goodyear Vector 4Seasons, og det er et dæk, som mange derfor vil kunne køre med året rundt uden de store problemer. Også Michelin CrossClimate 2 og Pirelli Cinturato All Season SF2 klarer sig godt, mens en lang række andre dæk falder igennem, når det handler om at kunne styre og bremse på enten tør eller våd vej.

Desværre nåede det nye Continental AllSeason Contact 2 ikke at komme med i denne test.

Sådan er dækkenes levetid

I den nye miljøkategori er det egenskaberne for levetid, slidstyrke, dækkets vægt, rullemodstanden, dækstøjen ude og inde og det mere luftige begreb „bæredygtighed“, der er set nærmere på. Sidstnævnte ser bl.a. på fabrikkernes placering i forhold til Europa, og om de producerer efter internationale miljønormer.

De fleste dæk klarer sig ret godt i denne del af testen, når alt regnes med. Men ser man alene på dækkets levetid, er der også i år ret store forskelle. Det mest slidstærke dæk er testvinderen Goodyear Vector 4Seasons, og det har en anslået levetid på mere end 60.000 km. Dækket med den dårligste slidstyrke, Pirelli Cinturato All Season SF2, klarer kun at køre 33.000 km, før det er slidt ned til 1,6 mm.

FDM anbefaler dog, at man skifter ved tre mm, og så kører man altså i alle tilfælde noget kortere på et sæt dæk.

 

 

Helårsdæk er ikke for alle

Helårsdæk kan være et glimrende valg for mange bilister, men man skal være opmærksom på dækkenes begrænsninger i forhold til egentlige vinterdæk. FDM fraråder derfor, at man kører på helårsdæk, hvis man:

  • har behov for at køre bil året rundt uanset føret
  • ofte må køre afsted, før vejene er ryddet eller saltet
  • bor i områder, der ikke ryddes for sne
  • ikke er villig til at lade bilen stå, hvis sneen vælter ned
  • tager på ski- eller vinterferie i udlandet
  • har en bil, hvor styreegenskaberne på tør vej prioriteres højt om sommeren

Har du brug for hjælp?

Som medlem kan du få rådgivning om valg af dæk til din bil og dine behov. Du kan også få kontrolleret bilens dæk. Desuden har du adgang til særlige rabatter på dæk og hjulskifte.

Bliv medlem