Vinteren nærmer sig, og vi har som bilister udsigt til mange timer bag rattet i mørke. Her kan selv de mest rutinerede chauffører få problemer, for vores øjne er ikke så gode til at håndtere mørket, som vi måske tror.
Det betyder, at modkørende biler blænder os, så vi har svært ved at se ordentligt, selv efter de er kørt forbi. Og det kan være udfordrende at skelne nuancer og detaljer i mørket. Det kan genere alle bilister, men især for ældre bilister kan kørsel i vinterhalvåret være udfordrende. Det skyldes, at vores syn ændrer sig med alderen.
– Vores øjne har en god kontrastevne, når vi er yngre. Men den bliver dårligere, når vi bliver ældre. Med tiden får nethinden også vanskeligere ved at tilpasse sig et givent lysniveau. Det betyder, at hvis vi skal ud i mørke, så tager det længere tid, før øjnene fungerer optimalt, forklarer Carsten Edmund, der er uddannet øjenlæge og formand for Øjenforeningen.
I øjets bagerste del sidder nethinden, også kaldet retina, som indeholder dagslys- og natlysceller. De reagerer forskelligt på påvirkning af lys. Dagslyscellerne sørger for farve- og skarpsyn, mens natlyscellerne er mere følsomme over for svagt lys og er ansvarlige for nattesynet. Natlyscellerne opfatter kun kontraster og konturer, ikke farver.
Man siger, at om natten er alle katte grå. Det skal naturligvis forstås i overført betydning, men det er faktisk sådan, at vores øjne i mørke registrerer omgivelserne anderledes end i dagslys, og detaljer går derfor tabt.
Ældre bilister blændes lettere
Da det tager tid for øjnene at vænne sig til mørket, kan der gå 15-20 minutter, før nattesynet er optimalt. Men en modkørende bilist med skarpe lygter kan blænde og dermed ødelægge nattesynet. De lysfølsomme dagslysceller trækker i nødbremsen pga. det kraftige modlys, og der kan nu igen gå op til 20 minutter, før synet er tilbage på samme niveau som før.
– Jo ældre du bliver, desto større er sandsynligheden for, at du vil føle dig generet af lygter fra modkørende bilister. Unge vil hurtigt genvinde synsevnen efter at være blevet blændet, mens det tager væsentlig længere tid for ældre, siger Carsten Edmund.
Gennem livet svækkes synet, og allerede i 40’erne vil mange bemærke, at øjnene ændrer sig og fungerer væsentlig dårligere, end da de var yngre. Det kan være sværere at fokusere på ting, der er helt tæt på, som f.eks. en mobil eller en bog. Der kan også være behov for mere lys for at se skarpt.
Fornuftig trafikadfærd
I trafikken er svækket syn naturligvis en udfordring, da synssansen er essentiel, når man kører bil, og særligt i mørke. Tal fra Vejdirektoratet vedrørende person- og materielskadeulykker i perioden 2019-2023 viser dog, at ældre bilister primært – og i højere grad end yngre aldersgrupper – er involveret i trafikulykker i døgnets lyse timer.
Der sker altså færre ulykker med ældre bilister, når det bliver tusmørke eller mørkt, uanset om de kører i byzone eller på landevej.
Ifølge Pernille Sølund Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, skyldes det bl.a. ældres fornuftige adfærd:
– Hvis de ældre bilister ikke bryder sig om at køre i myldretiden, eller når det er meget mørkt, så lader de generelt være. De fleste er gode til at tage højde for situationer, som de ikke føler sig sikre i. Modsat mange unge bilister, som tror, de er verdensmestre, og tager unødvendige chancer i trafikken.
Generelt kører ældre ifølge Rådet for Sikker Trafik ikke for stærkt og bruger sikkerhedssele, og på den måde har langt de fleste en god sikkerhedsmæssig adfærd. Når bilister bliver 75-80 år, stiger risikoen dog for at komme til skade i en alvorlig trafikulykke markant pr. kørt kilometer.
Det skyldes ikke nødvendigvis, at de ældre personer ikke ser godt nok. De kommer bl.a. ofte til skade i svingulykker, hvor de undervurderer de modkørendes hastighed. Det kan f.eks. ske, at de kommer for langsomt i gang, når de skal svinge ud på en vej.
Da ældre er mere skrøbelige end unge mennesker, kommer de mere alvorligt til skade, når de er impliceret i en trafikulykke.
Få testet dit syn
Hvis du er i tvivl om, hvor godt du egentlig ser, har Øjenforeningen en gratis test, du kan prøve. Den erstatter ikke en professionelt udført synstest, og hvis du er bekymret for dit syn, skal du kontakte en optiker eller øjenlæge.
Test dit syn hos Øjenforeningen (eksternt link)
Se væk fra lyset
Der er ikke tvivl om, at moderne billygter er blevet skarpere end tidligere. LED-lygterne sender et skarpere, bredere og hvidere lys ud end de traditionelle halogenpærer. Det har den positive effekt, at føreren af bilen med de nye lygter bedre kan se i mørket, hvilket jo er vigtigt. Og er LED-lygterne rigtigt indstillet, er de lovlige.
Udviklingen mod, at flere biler kører med bedre lygter, kommer ikke til at stoppe. Men det gør forringelsen af synet med årene heller ikke.
Til gengæld er der en væsentlig ting, man som bilist selv kan gøre for at køre mere sikkert, når mørket falder på. For selvom lyset kan virke dragende, er det vigtigt ikke at kigge ind i lygterne på modkørende biler. Kigger man i stedet ned på vejen foran bilen, undgår man at blive blændet.
Der findes kørebriller med gult glas og særlige filtre, som kan bruges til briller, der skulle kunne hjælpe med at se bedre i mørke.
Men det er ikke noget, som formanden for Øjenforeningen, Carsten Edmund, har den store fidus til. For det kan være individuelt, om det virker efter hensigten og forbedrer synet. Men bruger man allerede briller, kan det til gengæld have stor betydning at få dem justeret.
– Det er vigtigt at have optimale briller, når man er oppe i alderen. Små brillefejl betyder noget, jo ældre man bliver, fordi du har brug for at udnytte din evne til at se bedst muligt, især når det bliver mørkt. Det koster naturligvis nogle penge, men kan være en stor forbedring for ens syn, siger Carsten Edmund.
Gode råd til kørsel i mørke
- Kig aldrig direkte ind i lygterne på en modkørende bilist.
- Sørg for, at forruden er ren både ud- og indvendigt – en beskidt rude vil forværre blændingen.
- Skift vinduesviskere, når de er slidte og derfor ikke rengør ruden ordentligt.
- Husk at tjekke, om dine forlygter er fri for f.eks. sne og is.
- Skru ned for lyset på instrumenthus og infotainmentskærm, så det ikke er for kraftigt.
- Overvej at køre langsommere, end du gør i dagslys.
- Hold god afstand til forankørende bilister.
- Klap bakspejlet ned, så du ikke blændes af bilister bagfra.
Skal du have tjekket dine lygter?
Hos FDM kan du få lygter og startbatteri kontrolleret. Er du medlem af FDM er servicen en del af dit medlemskab.