Vanvidsbilister skal stoppes

Vi skal ikke finde os i vanvidsbilisme. Derfor støtter FDM langt det meste i regeringens udspil mod vanvidsbilister. På ét punkt er forslaget dog problematisk, mener FDM.

Nyt udspil skal stoppe vanvidsbilister
FDM Mener

I flere år har problemer med vanvidsbilister været kilde til foruroligende historier i medierne og fatale følger for uskyldige borgere, der har været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Vanvids-bilisme er et helt uacceptabelt fænomen, som vi ikke skal finde os i

Samtidig er de mange historier om vanvidsbilister, der gentagne gange tages for vanvidsbilisme for blot at få lov at køre videre, krænkende for retsbevidstheden.

Det er på den baggrund, at regeringen har præsenteret sit udspil mod vanvidsbilister.

Læs også: Sort skygge over dansk trafiksikkerhed

Ryk direkte i fængsel

Regeringens ’vanvidspakke’ indeholder rigtigt mange gode ting, som FDM kun kan bakke op om. For eksempel at straffen skærpes markant, så vanvidsbilister nu rykker direkte 20 dage i fængsel.

Sådan definerer regeringen vanvidskørsel:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder 
  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder 
  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed 
  • Særlig hensynsløs kørsel
  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen
  • Kørsel med mindst 200 kilometer i timen uanset hastighedsgrænsen
  • Spirituskørsel med en promille over 2,0

Kilde: Justitsministeriet

Vanvidsbilisme er et helt uacceptabelt fænomen, som vi ikke skal finde os i, og som skal bekæmpes. Derfor er FDM også overordnet set positive overfor, at regeringen nu smider fløjlshandskerne.

Læs også: Nu får bilejeren ansvaret for fartbøden

Men trods de gode intentioner er udspillet ikke helt uproblematisk. FDM er kritiske i forhold til den del af udspillet, der handler om at konfiskere bilen – mere specifikt konfiskation af tredjemands bil – og efterfølgende salg.

Selvom det kan være fristende at mene, at man bærer en del af skylden, hvis man låner sin bil ud til vanvidskørsel, må det i et retssamfund være således, at man straffer gerningsmanden for lovovertrædelsen – ikke andre.

Med regeringens udspil er resultatet i denne sammenhæng, at man risikerer at straffe bilejere, der ikke har gjort noget ulovligt og ikke har haft mulighed for at gardere sig, ved at fratage dem og bortsælge deres bil. Det er ikke rimeligt, mener FDM.

Læs også: Det får du i bøde for at køre for stærkt

Risikerer at ramme uskyldige

Forslaget har fået leasingbranchen til at rynke brynene. I mange tilfælde er leasingbiler brugt til vanvidskørsel. Men forslaget rammer også familiefaren, der låner bilen ud til sin søn, veninden, der låner bilen ud til sin veninde, og den almindelige bilist, der lejer sin bil ud igennem en deleøkonomisk platform som for eksempel GoMore.

Fælles for de nævnte eksempler er, at de i langt de fleste tilfælde ikke har nogen mulighed for på forhånd at vide, om føreren bevidst foretager en forseelse, der kan karakteriseres som vanvidsbilisme.

Ikke desto mindre er det ejeren, der vil blive frataget bilen, og den værdi den udgør, selvom ejeren altså intet forkert har gjort.

Dertil kommer, at konfiskation af tredjemands bil næppe har en præventiv effekt overfor gerningsmanden, da han eller hun ikke rammes af konsekvensen.

Læs også: Bøder fordobles ved vejarbejde

Behov for mere politi på vejene

FDM opfordrer til, at man sikrer, at uskyldige, uforvarende bilejere kan få deres bil igen efter en evt. beslaglæggelse.

Nok så vigtigt opfordrer vi også til, at udspillet følges op med flere færdselsbetjente på vejene, der dels kan sikre en generelt bedre trafiksikkerhed og respekt for færdselsloven, dels i større udstrækning kan få stoppet vanvidsbilisterne, inden det går galt.

Der skal slås hårdt ned på vanvidsbilister og andre, der står i ledtog med disse, men man skal ikke tage alle andre uskyldige borgere med i faldet.

Læs også: Se bødetaksterne for de forskellige trafikforseelser