Familie-Folkevogn forsvinder

VWs syvpersoners MPV, Sharan, udgår nu. Det samme gør Seats Alhambra. Dødsårsagen er SUV og CO2. Også VW Sportsvan lider døden i år.

VW Sharan udgå nu. MPVen har eksisteret i 25 år.
Nyt om biler

MPV-racen mister nu et fremtrædende medlem. VWs mellemstore, syvpersoners Sharan synger på sidste vers. Produktionen stopper snart, og salget ophører inden udgangen af 2020.

Søsterbilen Seat Alhambra er for længst udgået i Danmark, og produktionen af den spanske variant er netop stoppet på fabrikken i Portugal.

Dermed føjer Sharan/Alhambra sig til en lang liste af praktiske familiebiler, multi purpose vehicles, der har måtte lade livet på grund af den voldsomme popularitet for SUV- og crossovermodeller.

Se mere: MPV-døden breder sig hastigt

VW Sharan stammer fra 1995, hvor den delte teknik med Ford Galaxy, og kom i anden generation i 2010 – med et facelift i 2015. Den når altså at blive ti år, en usædvanlig høj alder for en bilmodel.

VW Sharan er en fullsize MPV på 4,85 meters længde og med plads til syv.
VW Sharan er en fullsize MPV på 4,85 meters længde og med plads til syv. Bilen har skydedøre i begge sider.

Sharan er en reel syvpersoners bil med skydedøre.

Ud over bilkøbernes dalende interesse for MPV-modeller, spiller det ind, at de tunge biler uden nogen form for elektrificering vil trække bilfabrikkernes CO2-regnskab den forkerte vej, der kravene strammes yderligere fra 2021.

Se mere: VW Sharan - tysk familiehygge

Seat bekræfter, at CO2-regnestykket er med til at udfase Alhambra nu.

Sharan er en reel syvpersoners bil.
Sharan er en reel syvpersoners bil med syv individuelle sæder.

Det er stadig muligt at bestille Sharan i Danmark, hvor en særlig (farvel-)kampagnemodel Comfortline Plus koster 470.000 kr. med manuelt gear, mens en Highline Plus med automatgear koster 535.000 kr. Begge har 150 hestes benzinmotor.

Lyt til FDMs podcast om MPV'ens mulige farvel

Også en anden MPV-agtige VW udgå i år uden at få en efterfølger, bekræfter den danske importør. Det er den forhøjede Golf kaldet Sportsvan.

Selv om Sharan og Alhambra nu forsvinder, er det stadig muligt at få syvpersoners biler fra mærkerne, men så hedder det mest SUV: VW Tiguan Allspace og Seat Tarraco. Desuden findes Touran i en syvpersoners udgave samt den langt dyrere Caravelle.

Brug FDM slutseddel