Fin ny havn – men vejen mangler

Samsø har fået markant bedre forbindelse til Sjælland med ny havn og ny færgerute. Men kommunen har ”glemt” at bygge vej til den nye havn.

Vejen fra Ballen Færgehavn er ikke bygget færdig.
Trafik

Skiltene på Samsø viser stadig til den gamle havn i Kolby Kås, der ligger på den modsatte side af øen end Ballen. Fotos: Torben Arent
Skiltene på Samsø viser stadig til den gamle havn i Kolby Kås, der ligger på den modsatte side af øen end Ballen. Fotos: Torben Arent
Selv om Samsøs borgmester - og formentlig resten af øsamfundet - er særdeles glad for den nye færgerute Ballen-Kalundborg, har Samsø Kommune ikke gjort noget for at give gode adgangsforhold til den store, nye trafikhavn, der ligger lidt syd for Ballen by og Ballen lystbådehavn.

På indvielsesdagen 4. januar var der ikke opsat et eneste skilt, der viser vej til den nye havn, som det dermed kræver lokalkendskab at finde.

SE OGSÅ: Så kom Samsø tættere på Sjælland

Valg mellem to dårlige ruter

Kører man til Ballen for at komme med færgen, skal ruten går ad denne lille vej til den nye færgehavn uden for byen. Billedet er taget den dag, den nye rute blev indviet.
Kører man til Ballen for at komme med færgen, skal ruten går ad denne lille vej til den nye færgehavn uden for byen. Billedet er taget den dag, den nye rute blev indviet.

Og uanet hvilken af to mulige tilkørselsveje, bilisterne til og fra færgen vælger, er forholdene ringe. Enten kan turen gå ad små gader i Ballen by. Eller – som nok er mest oplagt når man kommer fra færgen – at køre ad en lille vej uden om.

Denne vej har dog dårlige oversigtsforhold og er flere steder så smal, at to biler kun med forsigtighed kan passere hinanden. Lastbiler kan ikke.

”Det eksisterende vejnet ved havneanlægget er uegnet til tung trafik og flere biler. Trafikken fra færgen skal ledes til det overordnede vejnet, og der vil [...] derfor være behov for at udvide vejnettet ved etablering af en ny tilslutningsvej,” står der i en rapport fra Samsø Kommune fra 2012.

Samsø Kommune er i sine planer kommet med disse tre forslag til at løse trafikproblemet ved den nye færgehavn. Plan B ville være en helt ny vej. Løsningen bliver plan A, som er en udvidelse af den smalle Nørreskiftevej.  Arbejdet er ikke begyndt endnu.
Samsø Kommune er i sine planer kommet med disse tre forslag til at løse trafikproblemet ved den nye færgehavn. Plan B ville være en helt ny vej. Løsningen bliver plan A, som er en udvidelse af den smalle Nørreskiftevej. Arbejdet er ikke begyndt endnu.

Der sker snart noget

Der kommer snart til at ske noget, forsikrer teknisk chef i Samsø Kommune, Søren Stensgaard.

I stedet for en helt ny vej er det politisk besluttet at udvide en lokalvej, Nørreskiftevej. Og det arbejde vil snart gå i gang. Den lille vej vil blive gjort to meter bredere.

- Vi håber, at vejudvidelsen kan være klar til højsæsonen, siger Søren Steensgaard.

Over 300 biler på kort tid

Dette mere ambitiøse projekt med to nye vejstrækninger blev ikke til noget. Vejen øverst til venstre ville have ledt trafikken uden om  landsbyen Brundby, der nu får markant mere trafik med åbningen af den nye havn.
Dette mere ambitiøse projekt med to nye vejstrækninger blev ikke til noget. Vejen øverst til venstre ville have ledt trafikken uden om landsbyen Brundby, der nu får markant mere trafik med åbningen af den nye havn.

Den nye færge kan betyde, at op mod et par hundrede personbiler skal til og fra færgelejet i forbindelse med hver færgeafgang, som der typisk vil være fire af hver dag om sommeren. Færgen kan tage 122 biler og dertil kommer lokale, der skal hente og bringe passagerer uden bil.

En rapport fra konsulentfirmaet Cowi har også påpeget, at to lastbiler ikke kan passere hinanden i landsbyen Brundby, der ligger på ruten. Her vælges en skrabet løsning med en halv til en meter ekstra asfalt enkelte steder, så ”det kan lige kan gå an”, at to lastbiler kan passere hinanden.

Samme pris

En ny vej og en udvidelse af den gamle ville formentlig koste ca. det samme i anlæg.

Sådan ser den smalle færgevej ud indtil videre. Samsø Kommune håber at have gjort vejen to meter bredere til sommer.
Sådan ser den smalle færgevej ud indtil videre. Samsø Kommune håber at have gjort vejen to meter bredere til sommer.

Kommunalbestyrelsens beslutning skyldes ifølge den tekniske chef, at en ny vej ville dele landbrugsjorde op og ville øge driftsomkostningerne.

Desuden var der risiko for, at arkæologiske undersøgelser kunne fordyre en ny vej betydeligt, hvis der blev fundet fortidsminder under mulden.