Klippekortsordningen fylder ti

I dag er det ti år siden, at man for første gang kunne få et klip i kørekortet for en række færdselsforseelser. Men selvom ordningen fylder rundt, så er effekten svær at måle.

Trafik

I 2005 blev klippekortsordningen indført i Danmark. Det betød, at en række særlige farlige færdselsforseelser medførte, at man som trafikant fik et klip i kørekortet. Får man tre klip, og så betyder en midlertidig frakendelse af kørekortet. Herefter skal du til en orienterende teoriprøve og praktisk køreprøve, for at generhverve kørekortet.

I dag er det ti år siden, at ordningen blev indført, men effekten, den er svær at måle.

LÆS OGSÅ: Det koster klip i kørekortet

Effekten er ukendt

Ifølge Politiets statistik, ligger antallet af uddelte klip relativt stabilt. I første halvår af 2014 blev der eksempelvis uddelt 36.088 klip. Det er en stigning fra 2013, hvor der blev uddelt 32.538 klip. (Kilde: www.politiet.dk)

Effekten er svær at måle, påpeger FDM, og det er problematisk:

”Klippekortsordningen har helt sikkert haft en effekt, ikke mindst da den blev indført tilbage i 2005. Men det er med klippekortsordningen, som med andre færdselssikkerhedstiltag – vi ved faktisk ikke hvilken effekt de enkelte virkemidler har. I Danmark mangler vi helt grundlæggende viden om, hvorfor færdselssikkerheden udvikler sig som den gør, og det er et problem – ikke mindst når nye tiltag diskuteres," siger Torben Lund Kudsk, chef for Økonomisk politisk sekretariat i FDM.

LÆS OGSÅ: Frakendt kørekort

Der er forslået stramninger

Tilbage i 2013 foreslog Færdselssikkerhedskommissionen en række stramninger af klippekortsordningen. Eksempelvis klip i kørekortet, hvis man ikke har sikkerhedssele på og klip i kørekortet ved 20 procent hastighedsoverskridelser, grænsen ligger for nu på 30 procent.
FDM forholder sig kritisk til sådanne stramninger:

”Det er problematisk at foretage stramninger af en ordning, som man endnu ikke kender den egentlige effekt af. En stramning af klippekortsordningen bør ske for at øge sikkerheden på vejene, og så længe vi ikke ved mere om effekten af de forskellige færdselssikkerhedstiltag, bør de nuværende regler ikke ændres” uddyber Torben Lund Kudsk. 

LÆS OGSÅ: Kørekort