Fire forlygter er ikke altid bedre end to. Og det er i hvert fald sjældent lovligt.
Et stigende antal bilister kører med både tågelygter og nærlys tændt, selv om det ikke er tåget. Det har flere FDM-medlemmer bemærket her i vinterperioden, og de klager over, at mange bilister tilsyneladende ikke kender reglerne eller glemmer at slukke efter tåge.
LÆS OGSÅ: Tænd lygterne i skumring, tåge og regn
Især de forreste tågelygter giver anledning til forvirring – og irritation. Det er nemlig kun ved tåge og under kraftigt nedbør, at tågeforlygter må anvendes samtidig med nærlys.
Reglerne for korrekt lygteføring er dog ret simple:
- I lygtetændingstiden (i mørke) må tågeforlygter kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør (regn, sne).
- Uden for lygtetændingstiden må tågeforlys anvendes, selv om det ikke er tåget, men kun i stedet for almindeligt nær-/kørelys. Man må altså ikke køre med både tågelygter og nærlygter tændt, når det ikke er tåget.
- Tågebaglygter må kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør.
LÆS OGSÅ: Få tjekket batteriet og lygterne hos FDM
Kører man med både tågeforlys og almindeligt nær-/kørelys i tåge eller kraftig nedbør, har man pligt til straks at slukke tågeforlyset, når man kører ud af tågen, eller nedbøren ophører. Overtræder man reglerne, kan man få en bøde på 1000 kr.
"Færdselsloven indeholder ingen definition af tåge eller kraftig nedbør. Det vil derfor være en almindelig, sproglig fortolkning og en konkret vurdering, der vil være afgørende," forklarer jurist i FDM, Casper Schad.
Forskellen på tågeforlys og almindeligt nær-/kørelys er vinklen og omfanget af lyskeglen/strømmen fra lygten. Der er altså ingen forskel i farve eller lysintensitet. Tågeforlys er rettet nedad og ud til siderne, så vejbanen umiddelbart foran og i siderne oplyses. Almindeligt nær-/kørelys er derimod rettet fremad og opad og oplyser dermed ikke i siderne eller vejbanen umiddelbart foran bilen.