2018: få dræbte, flere kvæstede

Trafiksikkerheden har det pænt, men gør ikke fremskridt. Nærmest tværtimod. 175 mistede livet på vejene i 2018; det samme tal som året før. Men antallet af ulykker stiger en del.

Antallet af trafikulykker stiger.
Trafik

Det går pænt, men langt fra prangende med trafiksikkerheden i Danmark. 175 mistede livet i trafikken i 2018, præcis det samme som i 2017.

Dermed er sidste år og forrige år bedre end 2016, hvor 211 omkom, men værre end bundrekorden på 167 i 2012.

2018 så ellers indtil november ud til at blive bedre, men december blev ingen god måned med 19 dræbte, og samtidig har Vejdirektoratet opjusteret flere af de foregående måneder.

Alle tallene for 2018 er stadig foreløbige.

Læs også: Det kæmper FDM for: Færdselssikkerhed

Fire pct. flere kom til skade

Knap 3.300 kom til skade i mild eller alvorlig grad ifølge politiets registreringer.

Det er de også for antal tilskadekomne, men her taler de store og dermed statistisk sikre tal deres tydelige sprog.

Knap 3.300 kom til skade i mild eller alvorlig grad ifølge politiets registreringer. Det er en forværring på knap fire procent.

Sådan er det gået med dræbet og kvæstede siden 2012.
Sådan er det gået med antal dræbte og kvæstede siden 2012. I store træk har situationen været uforandret i de syv år. Kilde: Vejdirektoratet

Når det gælder antallet af trafikulykker, er forværringen det seneste år større: seks procent flere ulykker med personskade og hele plus 10 procent flere ulykker, hvor skaderne begrænser sig til ødelagte biler (eller andre transportmidler).

Se mere: Trafiksikkerhed i god gænge

'Plads til forbedring'

- De foreløbige tal for 2018 viser, at der stadig er god plads til forbedringer i trafiksikkerheden på de danske veje. Derfor er det også afgørende, at vi alle sørger for hele tiden at være opmærksomme og koncentrerede, når vi bevæger os i trafikken, lyder det fra juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Færdselssikkerhedskommissionen har et mål om, at der i 2020 maksimalt må være 120 trafikdræbte og 2.000 tilskadekomne om året.

Trafikken bliver ved at stige, dog ikke så voldsomt i 2018. 1,2 procent voksede den samlede trafik i årets første ni måneder, viser Vejdirektoratets trafikindeks. Stigningen på forskellige vejtyper er meget spredt. På motorvejen blev der kørt 3,1 procent flere km.

Se mere: Håndholdt koster klip i kørekortet