Invalideret af heste på vejen

Da Kim Møller blevet trukket ud af bilen efter at have ramt to heste på vejen, dømte lægerne ham til et liv som lammet i kørestol. Men han har kæmpet sig tilbage til livet, der dog aldrig bliver det samme. Han er et af de mange ofre, der ikke kommer sig helt efter en alvorlig trafikulykke

Invalideret af heste på vejen
Trafik

Egentlig burde han ikke slet ikke være i stand til at stå oprejst eller gå. At han overhovedet trækker vejret og er her i dag, er nærmest for vanvittigt.

Kim Møller undgik kun akkurat at blive klemt til døde i sin bil, og lægernes dom lød på et liv, hvor han ikke kunne bevæge sig fra halsen og nedefter.

Det er godt et år siden, ulykken skete. På den mørke landevej om aftenen d. 25. januar kører han gennem en blød kurve. Seks heste er sluppet ud af deres indhegning og står på vejbanen. Han rammer to af dem.

I dag er det hele vendt på hovedet. Kroppen er stadig en stor udfordring, og jeg kan ikke koncentrere mig i længere tid ad gangen

Bilen fejer benene væk under deres 700 kilo tunge kroppe, der falder ned på bilens tag og maser det langt ned i kabinen.

Ti dage i koma

En kvindelig bilist kommer til stedet kort efter og ringer 112. Kim Møller er bevidstløs. Han husker intet fra ulykken i dag. De næste ti dage ligger han i koma på Aarhus Universitetshospital.

Trafikulykke
Efter flere operationer, sidder 43-årige Kim Møllers hoved primært kun fast til kroppen ved hjælp af to indopererede titaniumplader og elleve skruer, som det ses på dette røntgenbillede.

Da han vågner, kan han ikke bevæge sig eller tale. Han kan lige kigge op og bekræfte ved at blinke med øjnene, at han har smerter. Alt er ødelagt fra hagen og nedefter.

"Alle nakkehvirvler blev knust, og lægerne sugede resterne ud, så de ikke skulle bevæge sig ned i rygmarven. Samtidig flyttede de spiserøret, og operationerne gjorde, at jeg hverken kunne synke, hoste eller snakke. Alle muskler i halsen var lammet", fortæller Kim Møller.

Læs også: Færdselsuheld - hvad skal du gøre?

Hovedet skruet på kroppen

Han er indlagt på hospitalet i halvanden måned, inden han er klar til at blive overført til Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg for at genoptræne. Hans hoved hænger fast til kroppen ved hjælp af to indopererede titaniumplader og elleve skruer.

"Min nakke er meget skrøbelig, og selvom jeg måske vil kunne cykle en dag, så må jeg ikke, da et slag ved et fald betyder, at jeg ikke får en chance mere. Da jeg blev udskrevet, sagde lægerne, at jeg kunne se frem til at være lam fra halsen og nedefter og at tale gennem et rør i halsen".

Men Kim Møller viser store fremskridt ved sin genoptræning i Viborg og begynder så småt at komme ud af sengen og op at gå med en lang række hjælpemidler.

"Jeg var indlagt i over et halvt år og trænede hver dag og var under opsyn af læger og sygeplejersker, der sørgede for, at jeg fik den rigtige medicin, mad og træning med ergoterapeut og fysioterapeut og var i varmtvandsbassin".

Se og hør om Kim Møllers kamp tilbage til livet

 

Et nyt liv

Lægerne har betegnet det som et mirakel, at han kan gå. Han betegner det selv som et større mirakel, at han overhovedet overlevede ulykken.

Der var lige akkurat plads til hans hoved mellem taget og rattet. Højre kraveben, skulder, brystben og alle ribben i højre side var brækkede. Hans højre arm er i dag halvt lam.

I oktober sidste år blev han udskrevet fra centret for rygmarvsskade, og han bor nu i sit sommerhus ved Juelsminde. Siden har han næsten dagligt trænet på specialhospitalet i Aarhus.

Senere skal han opereres i sin højre arm og have flyttet nogle muskler fra underarmen og ned i håndleddet, så det kan komme til at virke lidt bedre. Derpå kan lægerne ikke gøre mere ved ham.

Trafikulykke
"Jeg kørte i en VW Passat stationcar som min firmabil, og da jeg fik papegøjeplader på, skulle der også sættes en adskillelse ind mellem forsæderne og bagagerummet. Den bøjle af stål og det plastic, der var bag mit sæde, tror jeg, var med til at skærme mig for taget, der blev klemt helt ned i det andet forsæde", fortæller Kim Møller. Privatfoto

"Jeg kommer stort set ikke til at gøre noget af det, som jeg kunne før. Jeg kørte i bil dagligt som selvstændig tøjsælger, overnattede ofte på hotel og rejste meget. Der var tryk på. Men i dag er det hele vendt på hovedet. Kroppen er stadig en stor udfordring, og jeg kan ikke koncentrere mig i længere tid ad gangen", forklarer Kim Møller.

Læs også: Sådan arbejder FDM for bedre færdselssikkerhed

En ulykke har enorme konsekvenser

Han er ikke den eneste, der aldrig kommer sig helt efter en ulykke. Det har nemlig store konsekvenser for den enkelte at være involveret i en alvorlig trafikulykke.

Det viser en undersøgelse blandt flere end 700 trafikofre i Europa, hvor 159 danskere har deltaget. De har alle været involveret i en trafikulykke inden for de seneste ti år og svarer i undersøgelsen, hvilke konsekvenser det har haft for dem at komme alvorligt til skade i trafikken.

Syv ud af ti svarer, at de ikke er kommet sig fuldstændig over ulykken og heller ikke forventer at gøre det.

Hver anden har problemer med førligheden, og hver anden lider af angst og/eller depression. Næsten hver fjerde kæmper stadig i dag med stærke eller ekstreme smerter.

Hjælp til ofre og pårørende

Ulykkespatient Foreningen driver bl.a. Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter i Aarhus, hvor Kim Møller er kommet for at genoptræne.

Foreningen møder mange af de personer, der er kommet til skade i trafikken, bl.a. når de kontakter Ulykkeslinjen, hvor ofre og pårørende kan få gratis og uvildig hjælp og rådgivning. 

”Vi hører alt for ofte, at tiden efter en ulykke er kaotisk, fordi den kræver kontakt til og dialog med en masse mennesker lige fra egen læge, hospitalspersonale, den kommunale sagsbehandler eller forsikringskonsulenten. Samtidig skal den skadede og de pårørende til at vænne sig til et liv, der er helt anderledes end det, de havde inden ulykken”, siger projektchef Mette Lundstrøm.

Ulykkeslinjen kan rådgive om hjælp til genoptræning, afklaring af økonomiske og forsikringsmæssige spørgsmål, psykologbistand samt håndtering af kriser i familien. Læs mere på ulykkeslinjen.dk

Det kæmper trafikofrene med

De 159 alvorligt tilskadekomne danskere i undersøgelsen har svaret, hvilke problemer de kæmper med efter ulykken.

  • 77 procent har lettere eller større grad af kognitive eller mentale problemer
  • 70 procent er ikke kommet sig over ulykken og forventer heller ikke at gøre det
  • 55 procent har lettere eller større grad af problemer med førligheden
  • 45 procent har/har haft vanskeligheder med at overkomme arbejde
  • 45 procent lider i dag af angst og/eller depression
  • 43 procent har haft en nedgang i økonomi
  • 24 procent har stadig stærke eller ekstreme smerter 
  • 19 procent har oplevet økonomisk nedgang på mere end 7.500 kroner om måneden
  • 14 procent har fået et dårligere forhold til deres ægtefælle

Undersøgelsen er foretaget af Det Belgiske Trafiksikkerhedsinstitut i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. De alvorligt tilskadekomne danskere er ikke repræsentative, men giver et indblik i, hvad mange trafikskadede kæmper med efter en trafikulykke.

Læs mere: Sikker i trafikken