Bang! Bilerne får flere buler

Der er sket en betydelig stigning i antallet af trafikulykker med kun materielle skader. Men den gode nyhed er, at færre kommer til skade og bliver dræbt.

Trafikken er tæt på mange motorveje.
Trafik

Vi brager oftere og oftere ind i hinanden i trafikken. Alene i første halvdel af 2019 skete det 5.100 gange ifølge politiets registreringer.

Det er 28 gange om dagen, at biler støder ind i hinanden eller i lygtepæle – samt andre sammenstød mellem trafikanter.

Flere års stigning

Dermed er der sket en stigning på godt 11 procent i denne type færdselsulykke. Det kommer oveni en stigning på ni procent fra 2017 til 2018.

Se mere: 2018: få dræbte flere kvæstede

I samme periode er også trafikken steget, men ikke nær så meget.

Eksperter har svært ved at give en forklaring på de mange buler i bilerne, men mistænker at øget uopmærksomhed spiller en rolle.

Både antallet af dræbte og tilskadekomne er dalet i 2019 sammenlignet med første halvdel af 2018.

Antallet af biler med nødbremse er vokset, men også trængslen stiger ganske markant med tættere og længerevarende stop and go-kørsel.

Færre dræbte i 2019

Mens der sker flere ulykker uden at nogen kommer til skade, er billedet det modsatte for personskader. Både antallet af dræbte og tilskadekomne er dalet i 2019 sammenlignet med første halvdel af 2018.

Det viser Vejdirektoratets foreløbige tal.

FDM Bilforsikring

Sådan er det gået med antal dræbte og tilskadekomne (første halvår) de seneste seks år.
Sådan er det gået med antal dræbte og tilskadekomne (første halvår) de seneste seks år. Det er ganske stabile tal - målet om færre omkomne og kvæstede vil ikke rigtig blive indfriet. Kilde: Vejdirektoratet

76 mistede livet på vejene i de første seks måneder af 2019 – et fald på fem fra perioden før. De 76 er – lige akkurat – det laveste antal i seks år.

Antallet af tilskadekomne er også gået den rigtige vej. Lige under 1.500 er kommet lettere eller alvorligt til skade på seks måneder, hvilket er et fald på tre procent.

- Det er positivt at antallet af dræbte og tilskadekomne ser ud til at blive relativt lavt i 2019, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange. 

- Men naturligvis et det ærgerligt, at antallet af øvrige ulykker stiger. Det er vigtigt, at vi alle passer på hinanden i trafikken, er opmærksomme og klar til at reagere på en uventet hændelse, tilføjer han.

I hele 2018 døde 171 i vejtrafikken, mens 3.287 blev kvæstet, fremgår det af de endelige tal for året.

Seks ting du løbende bør tjekke på bilen