kvinde oplader elbil hjemme

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

Hvad koster det at lade en elbil? Hvilke faktorer påvirker forbruget, og hvordan kan du spare penge på din elregning? Bliv klogere på dit forbrug og læs mere om FDM Ladeløsning og de fordele, der følger med.

Sådan er vores elforbrug med elbil

Overvejer du at investere i en elbil, har du sikkert allerede spekuleret over, hvad det betyder for elregningen. FDM har beregnet et standard-månedsbudget baseret på prisen i elaftalen FDM Strøm, samt brug af FDM Ladeløsning til opladning af elbilen hjemme. Her kan du læse detaljerne om beregningen og se, hvad det kan koste hver måned.

 

Hvor meget el bruger en husstand?

Tager man udgangspunkt i en familie på 4 med to voksne og to børn har en gennemsnitlig familie et elforbrug på omkring 4.500 kWh om året (tal fra 5. juli 2023). Bor man alene, er ens gennemsnitlige elforbrug på ca. 1.600 kWh årligt ifølge Energistyrelsen. Det svarer derfor til, at den gennemsnitlige dansker bruger 4,1 kWh om dagen, mens familien bruger ca. 11 kWh pr. dag.

illustration af strøm til hus og bil
Elbil og elforbrug

Det kan virke uoverskueligt at få overblik over strømregningen, når man skifter til elbil. Måske kan dette eksempel hjælpe dig?

 

Profil

I bor i almindeligt parcelhus og bruger ca. 4.000 kWh om året. I har almindelige 8-16 job og bruger bilen til pendling og lidt fritidskørsel.

I har FDM Strøm med variabel elpris, time for time. Bilen oplades om natten, eller når priserne er lavest.

 

Hvad koster det at oplade en elbil?  


Når man får elbil og oplader den hjemme med en ladeboks, vil strømforbruget til opladning løbe gennem husets elmåler. Som ny elbilist vil du opdage, at din elregning pludselig er meget større, men elmåleren kan ikke se om strømmen er brugt til bil eller hus. Du har dog mulighed for at følge dit strømforbrug på ladeboksen via den tilhørende app fra Spirii. Du frygter måske en ny stor elregning, men bør i stedet huske på, at du  ikke længere køber benzin eller diesel. Du kan spare 70% på ”brændstoffet” ved skift til elbil. Længere nede på siden kan du se en grafik på prisforskellen pr. kørt kilometer. En elbil kører 4-6 km pr. KWh afhængigt af kørestil og brug af komfortfunktioner som eks. klimaanlæg. 


Størrelsen på batteriet til kørsel varierer mellem mærker og modeller, og endda hvilken årgang modellen er fra. 2023 modellerne af VW ID.3 har f.eks. 58 eller 77 kWh batteri, mens Tesla 3 bl.a. fås med 50, 62 eller 75 kWh. Man oplader aldrig fra et komplet tomt batteri, men skulle du eksempelvis oplade den lille ID.3. fra 11,6 kWh (20% tilbage) helt op, skal der bruges ca. 46,4 kWh. Ved en strømpris på 0,68 kr pr. kWh og transportpris på 0,63 kr. pr. kWh vil opladningen koste ca. 60,78 kr. Dertil skal indregnes et mindre strømforbrug på nogle procent til ladetab, fordi bilen og laderen bruger lidt strøm under opladningen, der går tabt. 


Vi har indregnet refusion af elafgift i regnestykket, der gælder i 2. halvår af 2023. Når man bruger strøm, bliver der pålagt en el-afgift pr. kWh, men der er mulighed for at få noget af elafgiften tilbage, hvis strømmen har været brugt til opladning af bil. Du kan få din elafgift tilbagebetalt ved køb af den samlede FDM Ladeløsning med ladeboks og elaftale. Det kan måske lyde lidt besværligt, at man først betaler afgift til elselskabet og herefter får den tilbage igen fra nogle andre, men det er den model, der er blevet politisk bestemt. Til gengæld skal du ikke selv gøre noget med en ladeløsning fra FDM, da din ladeboks  automatisk aflæses af Spirii, som indsætter pengene på din konto hver måned. Det er kun den del af dit elforbrug, der er gået til opladning af din elbil, der er refusionsberettiget. I regneeksemplet er det sat til 311 kWh. Har du afgiftsfordele gennem installerede solceller eller har du elvarme, gælder der andre regler. 
 

Dine fordele med en FDM-Ladeløsning


Foruden refusion af din elafgift giver abonnementet på ladeløsning dig adgang til Spirii-appen som du  kan styre din ladeboks med, følge dit  forbrug og endda også starte by-ladere op med, hvis du eksempelvis har brug for at lade på farten. Udover Spirii egne ladere, har du adgang til 479 selskabers ladestandere, herunder også Clever og E.on selvom du ikke har abonnement dér. Du kan se prisen pr. kWh på den pågældende bylader, og betaling foregår nemt via appen. Med FDM Ladeløsning får du en alt-i-en-kvalitetspakke til en fornuftig pris. Perfekt til dig der pendler og kører på tværs af landet få gange om året.
Elregningen får du fra Jysk Energi, der står bag FDM Strøm. Du modtager din regning hvert kvartal, så husk, at dit forbrug dækker over 3 måneder. Du kan også vælge at blive månedsafregnet, hvis det passer dig bedre. Det er dog ikke altid en fordel for dig, da hver regning påløber et betalingsgebyr. Læs mere i vores artikel: Aconto – Sådan forstår du din elregning.


Du har mulighed for at se dit strømforbrug på hjemmesiden eloverblik.dk. Her er de sidste mange års elforbrug blevet lagret. Siden drives af det statslige selskab Energinet, og FDM kan derfor anbefale det som et godt sted at hente sit elforbrug. Det kan næsten virke fængslende at klikke rundt på siden. Man kan f.eks. også bruge det til at finde husstandens strømtyve – altså de ting i husstanden, der bruger mere strøm, end du var klar over. Kan du lide at bruge regneark, kan man også downloade alle tal og regne på dem, f.eks. i Excel. 

søjlediagram fra Eloverblik.dk

Hvor meget el bruger man på en måned?

De sidste 3 års elforbrug – et månedsoverblik

Med årsoverblikket er det muligt at se, hvordan ens strømforbrug udvikler sig måned for måned og sammenligne med året før.

søjlediagram for specifik måned

Hvad koster el om dagen?

Overblik over månedens daglige elforbrug

I månedsoverblikket kan man få et solidt overblik over de enkelte dages strømforbrug. Husstanden i eksemplet har el-bil, som oplades med regelmæssige mellemrum, som kan ses på de høje udsving. F.eks var familien ikke hjemme i weekenden d. 20-21, hvorfor det generelle strømforbrug var lavere end normalt. De satte elbilen til opladning sent onsdag aften d. 25 og opladningen fortsatte natten over d. 26. Der blev opladet igen den 29. og så fremdeles.

søjlediagram specifik dato

Hvad koster el i timen?

Eloverblik for timeforbrug i husstanden

I det timeinddelte forbrug finder du værdifuld information om din husstands brug af strøm på specifikke dage. I eksemplet nedenfor er husstandens elbil sat til opladning kl. 01.00. Laderen trak ca. 10 kWh pr time i starten, mens den et par timer senere gik på vedligeholdelsesopladning. Kl. 08 startede bilens automatiske afrimningsfunktion, så den var lun og afiset inden kørsel. Da den stadig var tilsluttet laderen har den trukket strømmen fra nettet i stedet for fra batteriet. Ud på eftermiddagen kom familien hjem og kl. 19 var komfuret helt sikkert tændt.

Sådan beregnede vi priseksemplets tal

Kunne du tænke dig at dykke ned i priseksemplets tal, kan du se detaljerne her. Dine egne forbrugstal er sikkert anderledes.

Huset

I bor i almindeligt parcelhus og bruger ca. 325 kWh om måneden. Der er ikke elvarme, solceller, swimmingpool eller andre større enheder der påvirker strømforbruget. I har almindelige 8-16 job, som betyder at husets daglige strømforbrug fordeler sig som den mørkeblå kurve til højre. I har lidt forbrug om morgenen og en del mere om aftenen omkring madlavningen. m.v. I løbet af dagen er forbruget begrænset, og om natten næsten ingenting.
 

Bilen

I bruger bilen til pendling og lidt fritidskørsel, og oplader den altid om natten (eller på andre lignende billige tidspunkter). El-biler strømeffektivitet varierer. Vi bruger i eksemplet et forbrug på 4,5   km pr. kWh, hvilket med 17.000 km pr. år kræver 311 kWh om måneden.
Det samlede strømforbrug er fordelt ud over nattetimerne, men du kan på solrige sommerdage nemt finde lave priser om eftermiddagen også. Som hovedregel er det billigst med en høj andel strøm hjemme og ingen opladning ude.
Vi har ikke indregnet forbrug af ude-opladning til længere ferieture. 
 

El-prisen

Der er brugt en gennemsnitlig timepris fra FDM Strøm for april 2023. Transport-omkostningerne er taget fra netselskabet Radius som driver elnettet i det meste af Østsjælland. Mellem 17-20 er der forhøjet net-takst, så undgå af lade op her.
 

Abonnement

Til FDM Strøm betales 40 kr. pr. måned til Jysk Energi. Du får 20 kr. i bonus udbetalt fra FDM, så reelt er dit abonnement kun 20 kr. 
Abonnement til Radius 55 kr. pr. måned Spirii serviceabonnement til ladeboks 79 kr. 

illustration af strømforbrugsfordeling

Hvor meget påvirker en elbil dit forbrug?

Tidligere viste vi detaljerede information om en husstands strømforbrug, og hvor meget det kan svinge. Strømforbruget kan variere fra husstand til husstand, men der findes nogle tommelfingerregler for det generelle elforbrug i en husstand. Illustrationen nedenfor viser den normale procentvise fordeling af forbruget hen over døgnet, hvis man er obs på at lade bilen om natten eller hvor det ellers er billigst. Om sommeren kan solcelle-strøm sagtens give meget billig strøm om eftermiddagen.  Det viser med al tydelighed, hvor stor indflydelse en elbil kan have på forbruget og elregningen, og det er derfor helt normalt, at man som elbil-ejer følger lidt mere med i sit strømforbrug og i elpriser, end man har gjort tidligere.

Procenterne i søjlediagrammet giver 200% i alt, fordi vi fordeler 100% af husets og 100% af bilens forbrug over døgnet. I eksemplet er der kun ladet op om natten. Normaldøgn-forbruget er baseret på forbrugsstatistik fra Energinet.

Husk, at når du skifter til elbil og lader den op med en FDM ladeløsning og FDM Strøm sparer du samtidig mange penge på almindeligt fossilt brændstof, du ellers ville have tanket på den gamle bil.

illustration for en elbils forbrug pr km

Elbil forbrug pr. km

Hvor langt kører du på ”1 liter strøm”?

FDM følger løbende bilernes brændstofeffektivitet. På den baggrund har vi beregnet prisen for en kørt km. på henholdsvis benzin, diesel og el.

Tager man udgangspunkt i dette regnestykke, vil man kunne spare næsten 100 øre pr. km ved at køre på FDM Strøm. Baseret på 1 måneds forbrug, som i priseksemplet, kan du spare over 1.300 kr. om måneden ved at køre på el. Ligesom i benzin og dieselbiler kan energiforbruget under kørsel variere alt efter din kørestil samt ved brug af fornødenheder som sædevarme, klimaanlæg m.v.

Om vinteren bruger elbiler mere strøm end om sommeren. De laveste strømpriser til opladning får du ved at oplade hjemme, når strømmen er billigst. Har du en app, kan du let danne dig et overblik over dit forbrug. Vi anbefaler at benytte Ello-appen fra Jysk Energi, der er ideel, hvis du har FDM Ladeløsning og FDM Strøm. Du slipper dog ikke for at køre en tur på tanken, da bilen stadig skal vaskes og have dæktrykket kontrolleret regelmæssigt.

Med elbil bliver din ”tankning” anderledes


Du genkender sikkert oplevelsen med at køre ind på en benzin-tank og fylde bilen op. Du ser literprisen på det store pristårn ved indkørslen og tænker måske over, om den er steget eller faldet lidt siden sidst. Du sætter pistolen i og ved nu, at alle liter  koster de samme kr. pr. liter. Et par minutter senere, giver standeren dig totalbeløbet. Sådan er det ikke, når du skal tanke el derhjemme.

 
Med elbil skal du som regel tanke lidt oftere, men udover, at du nu kan tanke bilen hjemme i indkørslen, kan du ikke forudse lige så nøjagtigt, hvad prisen bliver for at lade op, da bilen står i flere timer, hvor timeprisen kan skifte undervejs. Du kan heller ikke vide, om bilen bruger 9,5 eller 10 kWh i timen, og du får heller ikke en kvittering, med den samlede pris, når den er færdig. 

Appen Ello der viser oversigt over forbrug

Hvordan ser jeg min elbils forbrug?

Med FDM Ladeløsning kan du nemt se dit kWh-forbrug i Spirii-appen for den enkelte opladning. Den samlede pris er du derimod nødt til at regne ud selv ved at gange forbruget med den aktuelle kWh-pris for den periode du har ladet op. 

Når du skal lave dit fremtidige bilbudget på strøm, skal du derfor hente opladeforbruget fra din ladeboks og slå den historiske elpris op. Har du FDM Ladeløsning, kan du se opgørelsen på din ladeboks-app fra Spirii. Det er også en gode idé at installere appen Ello fra Jysk Energi, hvor du kan koble din elmåler til. Herefter vil appen så beregne omkostningen ved dit strømforbrug time for time.

 
Du må dog stadig sjusse dig lidt frem for Ello-appen vil vise dit samlede forbrug og ikke kun dit elbilforbrug.

Sådan bruger danskere deres strøm


De private forbrugeres elforbrug svinger i løbet af dagen, ugen og året. Vi har trukket lidt statistik fra Energinet, som er Danmarks driftsansvarlige myndighed for elektricitetsnettet. Tallene er fra 1. okt. 2021 – 30. september 2022.

Hvornår bruger vi mest strøm?


Vores elforbrug er størst om vinteren. Det skyldes, at vi er mere indendørs og tænder mere lys i mørket. Hvis du kigger dine el-opgørelser efter, kan du også se, at forbruget er større i 1. og 4. kvartal og lidt mindre i 2. og 3. kvartal 

graf der viser elforbrug fordelt pr måned

På baggrund af den grundige statistik, kan du her se, hvornår man normalt bruger meget strøm. Hvis du samtidig holder øje med strømprisen, kan du også se, hvornår det er billigst af bruge strøm til hus og elbil.  

graf der viser elforbrug fordelt pr. uge

Vores forbrug svinger ikke ret meget i løbet af ugen. Det er mindst om tirsdagen og størst om søndagen. Forskellen i forbruget mellem tirsdag og søndag er under 1 kWh. Den lille forskel kan sagtens hænge sammen med, at strømpriserne ofte er lave om søndagen, så det er her vi vasker tøj. En almindelig vaskemaskine bruger nemlig omkring 0,5-0,75 kWh pr. vask.

graf der viser elforbrug fordelt pr. time

Lad os derfor se på forbruget fordelt pr. time i stedet

Du kan se af kurven, at vores elforbrug topper kl. 18. Her er der mest pres på elnettet og elforbruget, og elpriserne er som oftest også højest her. Det er også i tidsrummet mellem 17 og 21 at transport-prisen til netselskabet er højest. Det er dermed elforbruget i dette tidsrum, der fylder mest på elregningen i det daglige.

Overvejer du at skifte til FDM Ladeløsning?


Med en Ladeboks fra Spirii får du en smart og stilfuld ladeboks til din elbil plus opsætning og installation. Skulle du have lyst til at få boksen i en anden farve, er det også muligt. Boksen   er desuden både fremtidssikret og af høj kvalitet, idet den opsættes med 6 mm2 installationskabler. Med en serviceaftale fra Spirii kan du endda få refusion af elafgifter for den strøm, som din elbil lades op med. Du styrer selv din opladning med Spirii Go appen, som også giver dig adgang til et stort og offentligt netværk af ladestandere rundtom i Europa. 

For at købe FDM Ladeløsning, skal du være medlem af FDM. Her får du et medlemskab med en lang række fordele, bl.a. muligheden for også at få FDM Strøm, der er en attraktiv elaftale, hvor du får strøm til spotpris uden tillæg.