Selv med en velholdt bil kan det være svært helt at gardere sig mod nedbrud og uheld. Derfor er det en god idé at have tegnet et vejhjælpsabonnement, hvis uheldet er ude. Så er du sikret hjælp, hvis du f.eks. kører tør for brændstof eller strøm, eller hvis bilen ikke vil starte, er punkteret, eller du er kørt galt. Her kan du bl.a. læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du tegner abonnement, og blive klogere på, hvordan det foregår, fra du ringer efter hjælp, til vejhjælpsbilen kører igen.
Hvad dækker vejhjælp?
Vejhjælp er en forsikring, du tegner mod nedbrud af din bil.
Vejhjælp kan bl.a. hjælpe dig, hvis batteriet er dødt, og bilen skal startes, hvis du er punkteret, er kommet til at tanke forkert brændstof, er kørt tør, ved glasskade eller ved uheld.
Ligesom med andre forsikringer kan der være stor forskel på, hvor godt et vejhjælpsabonnement dækker. Nogle abonnementer dækker f.eks. kun, at din bil bliver hentet, andre hjælper også dig og din familie videre.
Du bør derfor undersøge markedet, inden du tegner din vejhjælp, så du sikrer dig, at du får den vejhjælp, der passer til dig.
Nogle typer vejhjælp er reelt såkaldte "mobilitetsaftaler", der ikke altid dækker lige så godt som vejhjælp.
Mobilitetsaftaler følger typisk med, når du køber ny bil. Afhængigt af bilmærke eller forhandler kan du de første år være dækket af en mobilitetsaftale, forudsat at din bil serviceres på bilmærkets egne værksteder.
Hvad enten du har vejhjælpsabonnement eller mobilitetsaftale, er det vigtigt, at du læser vilkårene, så du ved, hvordan du er dækket.
Læs også: Mobilitetsaftale er ikke vejhjælp
FDMs forslag til tjekpunkter
- Mulighed for starthjælp.
- Bugseringshjælp efter trafikuheld.
- Fritrækning ved fastkørsel i sne.
- Hjulskift ved punktering og punktering generelt.
- Mulighed for lånebil.
- Dækning i udlandet.
- Frit valg af værksted.
Hvordan bruger du vejhjælp?
Når uheldet er ude, så er det, du har mulighed for at tilkalde vejhjælp. Men hvad sker der egentlig, når du ringer efter hjælp? Her beskriver vi, hvad der i store træk sker, fra du griber telefonen, til vejhjælpsopgaven er afsluttet.
Kommer du altid videre i egen bil?
Vejhjælp forsøger altid af få dig videre i din egen bil, hvis det giver dig den bedste service.
Er problemerne med din bil ikke mulige at udbedre på stedet, skal din bil bugseres.
Læs mere om, hvilken indflydelse du har på, hvor din bil kommer hen i afsnit nedenfor.
Hvordan kommer du og familien videre?
I forhold til videretransport, så undersøg på forhånd, hvad der står i dine vejhjælpsbetingelser. Nogle abonnementer dækker alle omkostninger til din videre transport, andre dækker, så du blot køres til nærmeste busstoppested eller togstation, mens andre igen slet ikke tilbyder hjælp til transport af dig og dine passagerer
Hvor godt, du er dækket, afhænger af din aftale – så sørg for, at din aftale dækker den grad af hjælp til evt. videretransport af dig selv og dine passagerer, som du ønsker.
Bestemmer du selv, hvor din bil kommer hen?
I din vejhjælpsaftale kan du se, hvor du er berettiget til at få din bil transporteret hen, hvis nedbruddet ikke kan afhjælpes på stedet.
Afhængigt af dine vejhjælpsbetingelser bliver din bil transporteret til nærmeste værksted eller til et valgfrit værksted.
Skal bilen bugseres langt?
Skal din bil bugseres langt, er det ikke nødvendigvis redningsbilen, der henter den, der kører den hele vejen.
Er afstanden lang, kan din bil blive overleveret fra en bil til en anden.
Med nogle vejhjælpsabonnementer kan du selv bestemme, hvor bilen skal køres hen. Det kan være praktisk, hvis du gerne vil have kørt bilen til dit lokale værksted. Især hvis du er langt hjemmefra.
Andre abonnementer giver dig kun ret til at få bilen transporteret til nærmeste værksted eller nærmeste mærkeværksted – igen afhænger det helt af dækningen.
Hvis det første værksted, din bil transporteres til, ikke har evner eller ressourcer til at løse dit problem, vil du have brug for, at din bil transporteres til et andet værksted. Det afhænger af din dækning – dine vilkår i din vejhjælpsaftale – om du er berettiget til transport imellem værksteder.
FDM anbefaler, at du sørger for at din vejhjælp dækker:
- Bugsering til valgfrit værksted.
- Transport mellem værksteder.
Kan man ringe efter vejhjælp uden at have abonnement?
Du kan altid ringe efter vejhjælp, selvom du ikke har tegnet et vejhjælpsabonnement, men vær meget opmærksom på, at prisen for at blive hjulpet videre ofte er meget høj.
Er dit barn dækket af din vejhjælp?
Når du tegner vejhjælp på din bil, så er vejhjælpen som udgangspunkt knyttet op på køretøjet. Det vil sige, at uanset hvem der fører bilen, så er de dækket, hvis køretøjet er dækket. Det gælder altså ligeledes, hvis dine voksne børn kører bilen. Inden dine børn får lov til at tage nøglerne og køre afsted, er det dog en god ide at tage en snak med dem om vejhjælp, så de ved, hvad de skal gøre, hvis noget skulle gå galt.
Husk på forhånd at tale om:
- Hos hvem, du har tegnet vejhjælp, så dine børn ved, hvem de skal kontakte.
- Hvordan de kontakter vejhjælp. Er det eksempelvis via et nummer eller en app.
- Hvornår de skal kontakte vejhjælp. I kan eventuelt aftale, at de skal ringe hjem først.
Hvis du ikke er dækket i forhold til transport mellem værksteder, er det vigtigt, at din bil sendes det rigtige sted hen til at begynde med. Det er derfor en god ide, at det er dig, som betaler regningen, der beslutter, hvor bilen skal bugseres hen. Aftal evt. på forhånd, at dit barn altid kontakter dig i situationen og aftaler, hvad der skal ske med bilen.
Hvordan er du dækket i udlandet?
Bryder bilen ned eller punkterer på ferien i udlandet, så er du – forudsat at bilen er kaskoforsikret – dækket af vejhjælp igennem bilens kaskoforsikring.
Langt de fleste bilejere er kaskoforsikrede. Kaskoforsikringen dækker for din og familiens omkostninger til videre transport og overnatning m.m. Er bilen så skadet, at den skal transporteres hjem til Danmark, dækker kaskoforsikringen også dette.
Er du ikke kaskoforsikret – og ønsker du at have adgang til at gøre brug af vejhjælp i udlandet – skal du sørge for at være dækket via et vejhjælpsabonnement.
Undersøg, hvorledes du er dækket af vejhjælp, og hvordan du gør brug af vejhjælp, hvis behovet skulle opstå, før du tager bilen på tur udenlands.
Læs mere: Uheld på kør selv-ferien
Har du brug for vejhjælp?
Med FDM vejhjælp er du sikret, hvis bilen ikke vil køre eller hvis du kommer ud for et uheld. Kører du elbil, og løber du tør for strøm på vejen, kan vi også lade din bil med vores mobile ladestation.Bestil FDM vejhjælp