Giv bilen starthjælp med startkabler

Kulde og fugt kan være en skidt cocktail for bilens batteri, især hvis det ikke er helt nyt. Er bilen ”flad”, kan du her se, hvordan du giver starthjælp ved hjælp af en anden bil. Det er dog ikke alle biler, du selv kan give starthjælp.

Kulde og fugt kan være en skidt cocktail for bilens batteri
Viden

Hvis din bil skal have starthjælp fra en anden bil, kan du herunder se, hvilke step du skal følge. Det er meget vigtigt, at du kontrollerer bilens instruktionsbog og følge producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil.

Der findes enkelte bilmodeller, hvor nedenstående vejledning ikke kan bruges. I de tilfælde eller hvis du er i tvivl bør du kontakte din vejhjælp eller værksted for at få hjælp eller vejledning.

Læs mere: Gode råd om vinterkørsel

Sådan gør du

Til de fleste biler på det danske marked kan du følge nedenstående vejledning:

  • Du starter med det røde kabel, som skal bruges mellem den røde plus (+) pol på et strømgivende batteri og den røde plus (+) pol på det strømmodtagende batteri (bilen med det flade batteri). Det er vigtigt, at du ikke bytter rundt mellem den røde plus (+) og den sorte minus (-), da du så risikerer at lave en kortslutning 
  • Herefter monterer du det sorte kabel på den strømgivende bil sorte minus (-) pol på batteriet. På den strømmodtagende bil monteres det sorte kabel på et særligt indrettede stelpunkt, hvis bilen har det. Ellers sættes kablet på en god stelforbindelse på motoren eller direkte på batteriets sorte minus (-) pol. Husk at sikre at motoren kan dreje frit rundt, uden at startkablerne kommer i klemme
  • Start først den strømgivende bils motor
  • Vent under et minut og start den strømmodtagende bil
  • Når bilen er startet, fjerner du først det sorte kabel fra den strømmodtagende bil, herefter fra batteriet på den strømgivende bil. Gentag manøvren med det røde kabel.
  • Kør helst en tur på mindst en halv time for at lade batteriet op
  • Herefter er det en god idé at lade batteriet helt op med en batterilader

 

Sådan forbinder du kablerne
Sådan forbinder du bilernes batterier med kabler.

Bemærk, hvis bilen generelt har startvanskeligheder, så kan det skyldes, at det er ved at være tid at skifte batteri. Det kan også skyldes, at bilens generator ikke lader korrekt, eller kabine- og bagagerumslys har stået tændt.

Få hjælp af FDM i denne video:

Vælg det rette startkabel

Der er tre ting du bør gå efter, når du skal vælge startkabler. De bør:

1. være mindst tre meter lange
2. have en sikringsboks/spændingsbeskytter
3. have en god kvalitet

De to første ting er forholdsvis nemme at konstatere, og det med kvaliteten beror primært på batteripol-grebene. De skal være solidt bygget og de skal være lette at montere i lodret såvel som vandret position.

Giv hellere lidt ekstra for et startkabelsæt med en tykkelse på 25 mm² og gode batteripol-greb. Et ordentligt startkabelsæt holder stort set evigt. Især dieselbilejere bør vælge en stor kabeltykkelse, for de risikerer, at et tyndt 16 mm-kabel ikke kan overføre nok strøm. Det er en god ide at læse brugsanvisningen, som følger med startkablerne.

Find batterilader og startkabler i FDMshop.dk:
Besøg FDMshop.dk

FDM anbefaler også:

Kontakt FDM

Klargør selv bilen til vinteren

Bestil vejhjælp hos FDM