Adblue til bilen

Nye miljøkrav fra EU vil gøre tilsætningsstoffet Adblue til standard i mange fabriksnye biler. Adblue påfyldes i en separat tank på bilen.

For at overholde EU’s nye Euro 6-norm, vil mange fabriksnye biler skulle have tilføjet et additiv for at mindske de skadelige NoX'er i udstødningen.
Viden

EU har sat nye miljøkrav til bilerne. Partikeludledningen skal mindskes, og det er særligt en udfordring for dieselbilerne. For at overholde EU’s nye Euro 6-norm, vil mange fabriksnye biler skulle have tilføjet et additiv for at mindske de skadelige NoX'er i udstødningen.

Der er flere måder at mindske miljøpåvirkningen på, men valget falder nok på Adblue for de fleste bilfabrikanter.

En række bilmærker har brugt Adblue siden 2005, men de nye miljøkrav gælder altså først fra september 2015 og kun for fabriksnye biler. Mercedes-Benz, VW, Peugeot, Citroën, Opel og Audi bruger i dag Adblue på visse af deres modeller.

Køb Adblue i FDM shop

Hvad er Adblue?

Adblue er som udgangspunkt et miljøvenligt stof og betragtes som uskadeligt. Adblue sprøjtes ind i udstødningen under kørslen. Via en SCR-katalysator hjælper Adblue med at nedbryde kvælstofilte i udstødningen. Bilens partikelfilter opfanger herefter 99,9 pct. af de sundhedsskadelige partikler.

Adblue påfyldes en separat tank på bilen. På nogle biler fyldes Adblue på via en påfyldningsstuds ved siden af dieselstudsen, mens andre har en studs i bagagerummet.

Adblue skal på de fleste nuværende bilmodeller påfyldes ved service. Serviceintervallet ligger gerne på 20.000-30.000 km. Det afhænger af motor og størrelsen af denne. En lampe på bilens instrumentbræt vil advare bilisten, når Adblue-tanken er ved at være tom.

Læs mere: Serviceeftersyn på bilen

Flere tankstationer har både mindre beholdere og standere med Adblue, hvor du selv kan tanke. Behovet for Adblue vil fremgå af servicebogen. Bliver Adblue-beholderen helt tom, kan bilen ikke starte.

Læs alt om vedligeholdelse af bilen

Fejltankning af Adblue

Kommer du ved en fejl til at fylde Adblue direkte i dieseltanken, er det vigtigt, at du ikke starter bilen. Så længe motoren ikke har været startet, så bør der som udgangspunkt ikke være de store problemer.

Hele brændstofsystemet skal dog renses og skylles igennem, da Adblue enten gelerer eller krystalliserer i brændstofsystemet og dermed blokerer for gennemstrømning. Bliver motoren startet, kan der ske store skader. Tilkalde derfor straks din vejhjælp.

FDM vejhjælp