Vigtigt at vide om serviceeftersyn

Er der garanti på din bil, er det afgørende, at du følger producentens krav til service, hvis du ønsker at opretholde garantien. Du kan spare tusindvis af kroner ved at indhente tilbud på en kommende service.

Om du vælger mærkeværksted eller et frit værksted, når bilen skal til service, er op til dig selv.
Viden

I den periode, hvor der er garanti på din bil, er det særdeles vigtigt, at du overholder de serviceeftersyn, som bilimportøren har beskrevet for bilen.

Når der ikke længere er garanti på bilen, kan serviceringen have betydning for, hvordan en bilimportør er indstillet i forhold til at yde kulance for en problematik, der opstår efter garantiens udløb.

Læs mere: Garanti og reklamation

Mærke- eller frit værksted?

Om du vælger et mærkeværksted eller et frit værksted, når bilen skal til service, er op til dig. 

Generelt bliver nye biler i disse år teknisk mere komplicerede, og det stiller andre krav til service end tidligere. 

Derfor kan det være nødvendigt at søge mod mærkværkstederne, som har særligt testudstyr. Især når det gælder elbiler og plugin-hybrider, kan det være nødvendigt at vælge de frie værksteder fra, når det gælder service, og i stedet benytte et mærkeværksted.

Vælger du det frie værksted, vil du i nogle tilfælde kunne spare penge på timeløn og måske reservedele, der ikke er originale. Dog skal du være opmærksom på, at mærkeværkstedet er specialist på eget mærke, og det som regel har den mest opdaterede viden.

Det er i øvrigt ikke altid, at de frie værksteder kan konkurrere med mærkeværksteder på prisen. Nogle mærkeværksteder giver f.eks. prisgaranti på service. Undersøg derfor altid prisen på service flere forskellige steder og spørg ind til, om der benyttes originale eller alternative dele, når du skal sammenligne tilbud. 

De frie værksteder er ofte generalister og dækker over mange mærker. Enkelte frie værksteder har dog specialiseret sig inden for mærker og efteruddanner sig specifikt for at konkurrere med mærkeværkstederne. 

Vælger du det frie værksted, er det vigtigt, at serviceeftersyn kan dokumenteres i form af faktura og eftersynsskema, og der bliver anvendt de rigtige dele, især motorolie. 

Uanset om du vælger serviceeftersyn på mærkeværkstedet eller det frie værksted, er du stadig omfattet af en eventuel fabriksgaranti på din bil. Det er dog vigtigt, at du kan dokumentere at service er foretaget efter bilproducentens forskrifter. 

Få medlemsrabat på værkstedsregningen:
Se rabatter

Spar tusindvis af kroner

Inden du booker et serviceeftersyn, er det en god ide at undersøge prisniveauet. Der kan være mange tusinde kroner at spare ved at bruge lidt tid på at undersøge priser. Brug internettet og find de værksteder, der kunne være interessante. Spørg til prisen og hvad serviceeftersynet inkluderer. 

Læs mere: Valg af værksteder

Tilbud og service-pakker

Hvis din bil er under fortsat fabriksgaranti, og du køber serviceeftersyn gennem fx et kupontilbud, skal du være ekstra opmærksom på, om den service-pakke de tilbyder, også passer med det eftersyn, din bil skal have.

Du bør sikre, at værkstedet ved hvilke servicepunkter, der skal gennemgås. For selvom værkstedet skriver, at du får et stempel i servicebogen, er det ikke sikkert, at servicen bliver udført i overensstemmelse med bilimportørens krav til din bil.

Udskiftning af tandrem

De fleste producenter har angivet et interval for skift af tandrem i henholdsvis år og kilometer, alt efter hvad der kommer først. Udskiftning af tandrem er ofte en relativ omfattende og omkostningstung operation.

Udskiftning af både vandpumpe og strammeruller mv. vil som regel blive anbefalet samtidigt, da det er væsentligt billigere end ved udskiftning af disse enkeltvist og i utide. Intervallet for udskiftning af tandrem er kun en anbefaling og ikke det samme som en garanti.

Læs mere: Klage over værksted

Hvad er omfattet i prisen for en service?

Husk at undersøge, hvad der indgår som en del af prisen for serviceeftersynet. Arbejdsløn til påfyldning og udskiftninger kan blive faktureret ud over serviceeftersynets pris.

Mange værksteder yder det dog som god service i forbindelse med eftersyn. Det afhænger af hvad bilproducenten/importøren har specificeret. Væsker og olier samt øvrige reservedele vil altid blive faktureret særskilt.

Reparationer ud over service

Når bilen bliver gennemgået i forbindelse med et serviceeftersyn, kan du risikere, at der dukker fejl eller mangler op. Det er vigtigt, at du aftaler med værkstedet, at der ikke må udbedres fejl og mangler ud over, hvad der er omfattet af servicen, uden af de kontakter dig først.

Sørg for at lave en skriftlig prisaftale med værkstedet, inden du kommer til eftersyn. Brug FDMs reparationsaftale.

Læs også: Gode tips til undervognsbehandling